szerző:
SZJ

Ki is az a bor virtuóz? Egyáltalán miért érdekes ez? Egy svéd, akinek húsz éve szenvedélye a bor. Járja a világot, kóstolóról kóstolóra, pincészetről pincészetre utazik, és a saját rendszerében pontszámoktól mentesen, igen beszédes kis skála szerint értékeli a borokat. Felfedezte magának Magyarországot, és beleszeretett a tokaji borokba.

 Niklas Jorgensen azt mondja, minél többet lát és tapasztal meg a borok világából, annál inkább rá kell, hogy jöjjön, mennyire keveset tud. Magát pusztán „bor virtuóz tanoncnak” titulálja, és lelkesen járja Európát a  legjobb  borok után kutatva. Wine Virtuosity néven blogot ír kalandjairól. Niklas egyébként Stockholmban él családjával, két gyermek apukája. Az internetes szektorban van neki tisztes állása is, amit ugyan már fontolgat, hogy abbahagy azért, hogy főállásban a felesége melletti hivatalos szerelmével, a borral foglalkozhasson.  Szabadidejében borkóstolókat tart, utazik, és fal mindent, ami a jó borokkal kapcsolatos. 2011-ben kezdte a blogolást, a Wine Virtuosity szerencsénkre angol nyelven íródik, hiszen mint hősünk nagyon helyesen mondja a bor nyelve globális, és ő minél több borkedvelővel szeretné tudását megosztani.  Alázata és a borokhoz való hozzáállása igazán szimpatikus. Azt vallja, hogy egy bort csakis a minősége és nem pedig a származása alapján szabad megítélnünk. A poharunkban lévő nedű valakinek a verejtékes munkája, a bornak és készítőjének is kijár a kellő tisztelet és idő is. Niklas szerint a gyors kóstolás nem sok jóra vezet. „A bornak idő kell, szeretem néhány napig figyelemmel kísérni az italt, s az ízeket, illatokat, harmóniát szavakkal leírni holmi unalmas számok helyett” - írja.  Persze a számok olykor sokkal egyszerűbbé teszik az életet, a borok eladásáról nem is beszélve, de ez más lapra tartozik.

©

A bor üvegbe zárt költészet, ahogyan Robert Louis Stevenson is megírta egyszer. A szavak sokkal kellemesebben csengenek, és élvezhetőbbé is varázsolják a kóstolást. Niklas skálája az ihatatlantól az isteniig terjed.

Imádom Portugáliát, Madeira a szívem csücske, de az utóbbi időben az új kedvencem Magyarországon a csodás Tokaj – írja Niklas. A borvirtuóz egész sok helyen járt már kis hazánkban, kalandozásairól itt (http://winevirtuosity.com/category/tokaj/) bővebben is olvashatnak.

Kedvcsinálónak íme Niklas jegyzetei néhány magyar kedvencéről:

Előhegy Furmint 2011, Bott Pince (Kóstolás ideje: 2013. Július 4.)

 „Atyaég, ez aztán a tisztaság esszenciája. Csonthéjas gyümölcsök, egy csipetnyi barack, virágos jegyek. Az íz az, ami igazán meggyőz arról, hogy Bott Judit mennyire tehetséges. Tiszta, frissítő, egyszerűen öröm kortyolgatni. Lehet, hogy két év múlva egy még jobb bor lenne belőle, de hogy lehetne addig ellenállni neki? Bravo! -  Briliáns.”

Lapis Furmint 2009, Demeter Zoltán (Kóstolás ideje: 2012. Május 17.)  

 „Demeter Zoltán üvegdugót használ a prémium boraihoz. Szinte magáért beszél, amikor az egyik legjobb magyar termelő ezt a megoldást választja. Krémes, lágy. Kumquat, lime, fűszerek, fantasztikus harmónia.”

Tokaji Kövérszőlő 2009, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok (Kóstolás ideje: 2011. Július 14.)

„Ez a bor maga az édes kísértés. Visszafogott desszert bor. Egy kis trópusi gyümölcs, eközben zöldalma és citromhéj is érződik. Fűszeres méz. Nem émelyítően édes, inkább frissítő az íze. Elegáns, karcsú, elbűvölő teremtés.”

A bor virtuóz így értékel

Isteni - Ennek a bornak annyira finom az íze és az illata, hogy egyszerűen badarság lenne számokkal illetni. Az isteni bor egy életre szóló emlék marad, nem fogjuk soha elfelejteni, legalábbis míg szenilisek nem leszünk. Nincs az az ember, akit ez a nedű ne tudna magával ragadni.

 

Varázslatos Csodás élmény, amitől biztosan libabőrösek leszünk, még akkor is, ha odakint épp 30 fok van. Fantasztikus ital, igazi mestermunka. Hogy tud egy erjesztett szőlőlé ilyen csodás lenni?

 

Briliáns Atyaég, ez aztán a finom bor. Pompás, mindenképp emlékezetes. Biztosan a legjobb minőség, és valaki nagyon érti a dolgát. Kaphatok még egy pohárral?

 

Félelmetes - Ez a beszéd! Jó kis itóka! Jó minőségű és hatást gyakorol az emberre. Van benne valami kis plusz, ami érdekessé teszi és megmozgatja az ember agyát.

 

Tűrhető egyszerű, „OK” bor. Abszolút iható, de ne várjuk, hogy másnap is emlékszünk majd rá. Magyarul semmi különös. Egyesek szerint az életünk túl rövid ahhoz, hogy a májunkat ilyen minőségű borokkal „terheljük”.

 

Szegényes Egyszerűen nem elég jó minőségű. Nem kockáztatjuk vele egészségünket, ha megisszuk, de őszintén, minek? Inkább valami finomabbat…

 

Ihatatlan Selejtes vagy sem, ez a bor egyszerűen ihatatlan.

                                                                            

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megszabadult a Banksy-graffititől a frusztrált garázstulaj

Megszabadult a Banksy-graffititől a frusztrált garázstulaj

Egy fát már most kivágnak a Vörösmarty téren, aztán majd az összes többit is

Egy fát már most kivágnak a Vörösmarty téren, aztán majd az összes többit is

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

Kézilabda-vb: megizzasztották az olimpiai bajnokot a magyarok

Kézilabda-vb: megizzasztották az olimpiai bajnokot a magyarok

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Ijesztő kezdés után taroltak a címvédő Babosék Ausztráliában

Ijesztő kezdés után taroltak a címvédő Babosék Ausztráliában