Cigánypecsenye helyett pusztai pecsenye

Cigánypecsenye helyett pusztai pecsenye

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Aki a németországi Hannoverbe vetődne, valamely étterembe betérvén ne csodálkozzon, ha az étlapon a pusztai pecsenye elnevezéssel találkozik. Meglehet, ismerős lesz a fogás, ami elé kerül.

Kísértetiesen fog hasonlítani a cigánypecsenyéhez, amit a derék németek sem vetnek meg. Hannoverben azonban úgy döntöttek a városatyák - egy civil szervezet kezdeményezésére -, hogy véget vetnek az asztali diszkriminációnak, és átkeresztelik a szaftos,fokhagymás húst. Legalábbis, a város üzemeltetésében müködő éttermekben.

Igaz, eredetileg a népszerű Zigeunersauce ellen apellált a Forum für Sinti und Roma / Fórum a szintikért és romákért / egyesület, felszólítva a gyártót, hogy a szerintük rasszista elnevezés helyett találjon valami frappánsabbat. Az illetékest képviselő élelmiszergyártók szövetségénél  /Kulinaria Deutschland/ azonban süket fülekre talált a kezdeményezés, egyáltalán nem mutattak hajlandóságot a közkedvelt, több mint évszada forgalmazott csípős, paprikás mártás átkeresztelésére.

©

A hannoveri önkormányzat viszont fogékony volt némi változtatásra, és a minap úgy döntött, példát statuál. Saját üzemeltetésű vendéglőiben legalább a cigánypecsenyének új nevet ad. S megszületett a pusztai pecsenye, amelyet akár magyaros szelet elnevezéssel is kínálhatnak a kedves vendégnek.

A hírek szerint ugyan éppen a Németországi Szintik és Romák Központi Tanácsa tartja feleslegesnek és értelmetlennek a névváltoztatást, de a precedens megesett.