szerző:
Gy.Zs.
Tetszett a cikk?

Mi tagadás, nem vagyunk túl jóban a novemberrel. Ez már nagyon ősz, de leginkább a sötét tél kezdete, még ha hivatalosan nem is oda tartozik. Ilyenkor hétköznap vacsorára ránk fér valami vidámító. Valami színes, szagos, sajtos.

S persze gyors is, amit munka után hamar összerakhatunk. Pláne olyan, amihez nem kell gourmet boltba menni, térképen böngészni, hol a legközelebbi lelőhely. Egy kis zöldség, pár szem paradicsom, csomag vegyes zöld saláta, meg sajt, keksz, szendvicskenyér, vaj bármely közeli boltban beszerezhető. 

pannonia.hu

Ha semmiképpen nem akarunk a tűzhely közelébe sem kerülni, akkor halmozzunk tálra egy rakás sajtos kekszfalatkát. Ehhez csak egy csomag sós kekszet kell beszereznünk, amiket egyesével türelmesen megkenegetünk tormás majonézzel elkevert vajjal, és mindegyikre rászabunk egy-egy szeletke ementáli sajtot (a legjobb, ha szeletelt Pannóniát veszünk, azt könnyű méretre szabni ), majd megkoronázzuk művünket félbe vágott koktélparadicsommal, esetleg még bazsalikomleveleket is csípkedünk rá. Ez az összeállitás a diót vagy a szőlőt, az áfonyát is szívesen magára veszi. Megtehetjük ugyanezt kiflikarikákkal is, a tormás helyett mustáros vajjal, a tetejére pedig bőven szórhatunk apróra vágott snidlinget.

Nem azért mondjuk, de óvodások, kisiskolások nagy kedvvel falatozzák az efféle, játékos hideg vacsorát. Ha még sincs türelmünk elaprózni a dolgot, mindkét variáció müködik szendvicskenyérrel. Ha pedig még egy tál kevert, olívaolajos zöld salátát is teszünk mellé az asztalra, igazán kiadós vacsora lesz.

Felnőtteknek egy pohár könnyű vörös bort javallunk hozzá, fázósabbaknak boros teát.

null

Felsőbb osztályba léphetünk - nagy kedvencünk - , bár különösebb konyhai tudás nem szükségeltetik hozzá, ha a következőt választjuk: a bazsalikomos, sajttal töltött paradicsom tényleg képes a szép színével, csodás illatával felvidítani. Veszünk 8 nagyobb  paradicsomot, 20 deka fetasajtot ,mozarellát, illetve hozzájuk hasonló fehér sajtot,  ízlésünk szerint; fél-fél csokor bazsalikomot, metélőhagymát, 2 gerezd fokhagymát. Kell még némi zsemlemorzsa, kevés vaj, só, őrölt bors, evőkanál citromlé.

A paradicsomokat megskalpoljuk és óvatosan kikanalazzuk a belsejüket, rácson fejjel lefelé lecsöpögtetjük őket. Közben a zöldfűszereket, a citromlevet és a fokhagymát turmixgépben összedolgozzuk, aztán az illatos, zöld masszához keverjük a szétmorzsolt vagy apróra kockázott sajtot. A paradicsomjainkat kivajazott tűzállótálba sorakoztatjuk, belsejüket sózzuk, borsozzuk, és igazságosan elosztva beléjük kanalazzuk a sajtos egyveleget. A tetejükre zsemlemorzsát szórunk, vajat pöttyögtetünk, és 15-20 percre a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Aztán négyen már meg is vacsorázhatunk.

Ha még ennyi tevékenykedést is sokallunk, akkor vegyünk két zacskó mozarellát, vágjuk fél centis szeletekre, fektessük tálra, locsoljuk meg jóféle olívaolajjal, sózzuk,karikázzuk rá a paradicsomjainkat,   szórjuk meg bőven bazsalikommal és máris megkaptuk a bisztrók étlapján elegánskodó mozarella carpacciót. Együnk hozzá pirítóst, passz.

Ha pedig véletlenül "allergiásak" lennénk a vidámító paradicsomra, akkor váltsunk a még egyszerűbb krumplira, a zöldfűszer és a sajt annak is jól áll. Fejenkét két nagyobb burgonyát főzzünk meg enyhén sós vízben, ha puha - azért ne főzzük szét, mert még helyt kell állnia - , húzzuk le a héjat. Súgás: égési sérülések nélkül is megtehetjük, ha a krumpliszemeket villára szúrva szabadítjuk meg a ruhájuktól. Mehetnek ezek is kevés sóval, örőlt fehér borssal megszórva kivajazott tepsibe, tűzálló tálba. Szépen, arányosan keresztben irdaljuk be őket, a nyilásokba dugdossunk bazsalikomleveleket, vékonyka póréhagymakarikákat és  pakoljunk rájuk - arányosan elosztva - vagy 20 deka reszelt sajtot ( félkemény, kemény sajtot, amit szeretünk ), csípkedjünk még kevés vajat a tetejükre. 200 fokra előmelegített sütő, kb. 15 perc és remek késő őszi-kora téli sajtos krumpli vacsorát kapunk. Mi persze ehhez is ennénk paradicsomsalátát, de bármely más, kedvünk szerinti friss salátáért sem haragszik meg egyszerű étkünk.

S természetesen ehhez is ajánlatos egy pohár vörös bor. Ilyen tájt már megpróbálkozhatunk valamelyik újborral is.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!