Húsvéti ujjgyakorlat – minikuglóf recept

Húsvéti ujjgyakorlat – minikuglóf recept

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Marton Levente

A kicsi szép és finom. Zsugorítsunk kuglófot. Jól fog mutatni a húsvéti asztalon is. Addig még van idő gyakorolni, kísérletezéseink apró alanyait bármikor eltűntethetjük egy bögre kakaó, latte vagy kapucsinó mellett.

 Nigella Lawson Hogyan váljunk házi istennőkké című könyvét lapozgatva - szerintünk máig ez a legjobb munkája – akadtunk a minikuglóf receptjére. Nem éppen unikális, az angol nyelvű weblapokon mini bundt cake néven szerepel, és igazából nem is annyira kuglóf – amely hagyományosan ugye kelt tésztából készül –, hanem inkább kuglóf alakú muffin. De alapvetően nincs ezzel semmi baj, sőt. Szép forma, csupa csáb, csupa báj.

Most bevallhatjuk, hogy első nekifutásra, amikor elkészítettük,  nem lett rossz, de a látvány nem volt túl megnyerő. Fogalmunk sincs, milyen formákat használhatott Nigella, mi mindenhol olyat láttunk, amely akkora mint egy hagyományos, 12 mélyedéses muffinsütő, csak éppen 6 mini kuglófnak való. Nigelláé lehet, hogy mini-minikuglóf sütőforma volt, mert a mi első produktumaink  nem annyira minikuglófok, mint inkább nagyobbacska citromos karikaszerűségek lettek. Mivel újabb s újabb sütőformát nem állt szándékunkban vásárolni, átvariáltuk a konyhadíva receptjét. Ezzel a változattal már valóban formás minikuglófokat lehet sütni.

©

Hozzávalók /6 darabhoz /:  

2,5 dl joghurt

4 tojás

150 g vaj

300 g liszt

250 g cukor

1 citrom lereszelt héja és a fél citrom leve

1 teáskanál szódabikarbóna

csipet só

A citrommázhoz
250 g porcukor

1 evőkanál tej

a másik fél citrom leve, átszűrve

pár csepp sárga ételfesték

Elkészítés:

1. Kapcsoljuk a sütőt 170 fokra. A kuglófsütő mélyedéseit jól vajazzuk ki, és hintsük meg liszttel, különben nem lesz egyszerű előbűvölni belőlük a sütiket.
Az összes hozzávalót tegyük egy tálba, és elektromos habverővel jól keverjük el.

2. Kanalazzuk a tésztát formákba, és süssük 25 percig, illetve tűpróbáig. Fél óránál több nemigen kell neki. Hagyjuk 5 percig hűlni, aztán óvatosan ütögessük ki a formából, miután egy fogpiszkálóval finoman  körbe lazítva  kissé segítettük elválni nekik a forma falától, különös tekintettel a sütik belsejébe nyúló “kémény” körül.

3. Miután teljesen kihűltek, vonjuk be a cukormázzal. Az úgy készül, hogy a hozzávalókat jól összekeverjük, míg sűrű, de folyós mázat kapunk. A cukormázba sárga ételfestéket is csepegtettünk – elhagyható - , és mielőtt bárki felháborodna ezen, csak annyit rebegnénk halkan, hogy macaron. Ha ebben a divatos holmiban lehet ételfesték, sőt, nemigen képzelhető el nélküle, akkor itt is mehet egy kevés.
De ha valaki ezt meggyőződése miatt nem tenné, hát ne tegye. Jó lesz festék nélkül is, azt akkor ajánljuk meg a Nyuszinak, hátha tudja használni valamire.