szerző:
Tárkányi Lívia
Tetszett a cikk?

Úton útfélen, mindenki rágcsál valamit. A sós falatkák utáni leküzdhetetlen vágy mögött a kielégítetlen éhség lappang. A húsra.

Az elhízás-járvány okait sokan kutatják és a túlzott cukor és zsírbevitelt okolják legtöbben. Más megállapításra jutott azonban két ausztrál táplálkozáskutató Stephen J. Simpson és David Raubenheimer. Szerintük a feldolgozott élelmiszerek csekély fehérjetartalma az, ami nem tesz jót az étvágyszabályozó rendszerünknek.

Az emberben mélyen gyökerezik, hogy kívánja a húst. Hiszen már az ősembernek is egy jó kis antilopra fájt a foga, a bogyók és gyökerek azonnal hidegen hagyták, ha húst ehetett. Az izomnöveléshez és annak megtartáshoz ugyanis csak egy valamire van szükségünk, fehérjére. Az évezredek során nagyon megváltozott a táplálékkínálat, de egy valami maradt: a fehérjeéhség.

Az élelmiszeripar trükkje

Sajnos ezt az éhséget könnyen be lehet csapni. Nem kell, hogy a tányérunkon hús legyen, elég, ha olyan az íze. Erre a trükkre az élelmiszeripar már régen rájött és céltudatosan becsapja az ízlelőbimbóinkat.

Ha azonban kevés fehérjét vagy csökkentett fehérjetartalmú élelmiszereket fogyasztunk, annak Simpson és Raubenheimer szerint csak egy következménye lehet: elhízunk.

©

A chipsek, sós kekszecskék és a gyors éttermek ételei a sok drága hús helyett egy olcsó keveréket tartalmaznak, ami nem más, mint só és glutamát. A glutamát az egyik leggyakoribb aminosav, ami más ízmolekulákkal társulva fokozza azok intenzitását és erősíti az ízlelőbimbóra gyakorolt hatást. A glutaminsav keltette ízt nevezzük umaminak, az édes, a sós, a keserű és a savanyú mellett az ötödik alapíznek..

Simpson professzor szerint elég, ha ízletes az étel és máris táplálónak hisszük. De hiába zabáljuk zacskószámra a földimogyorót és a mindenféle ízű chipseket vagy akár egy egész hamburgermenüt.

Ami nem tartalmaz húst vagy csak keveset, az nem ad elég fehérjét a szervezetnek. Ezekkel az ételekkel csak egy táplálkozási értelemben vett ördögi körbe kerülünk, vélik az ausztrál kutatók. A szervezetünk hiányt érzékel, ezért még több élelmiszert tömünk magunkba, amivel aztán számolatlanul sok kalória, zsír és cukor kerül a szervezetünkbe. Akaratlanul is megterheljük tehát az anyagcserénket. Az éhségérzetünk pedig megőrül és még több értéktelen ételt kíván, amivel csak a hájrétegünket növeljük, de nem elégítjük ki a szervezet fehérjeigényét.

Csak a kiegyensúlyozott táplálkozás egészséges

Simpson professzor azonban maga is lebeszél mindenkit a hosszú ideig tartó túlzott húsfogyasztásról. Végzett ugyanis egy kísérletet, amelynek során egereket rendkívül magas fehérjetartalmú táplálékkal etetett. Sajnos ezek az egyedek egyértelműen korábban pusztultak el, mint a normál, kiegyensúlyozott eledelt fogyasztó fajtársaik.

Nincs tehát egyszerű út. Meg kell tartani az egyensúlyt a bevitt tápanyagok közt és igyekezzünk elkerülni a gyorsételek csábító trükkjeit. A fehérje sem a tökéletes megoldás, csak egy része az egészséges táplálkozásnak.

Milyen egyszerű is lenne. Minden túlsúlyos egyen ezentúl húst! Sajnos, a fehérje és a kövérség összefüggése ennél bonyolultabb dolog, és még nem értek a kutatások végére. A potsdami Táplálkozáskutató Intézet adatai szerint a közép-európaiak napi fehérje szükséglete csupán napi 90 gramm.

Mindenesetre az ausztrál kutatók az ajánlják, aki gyorsan akar fogyni, az növelje a fehérje arányát a napi élelmiszerbevitelben. Ezzel értelemszerűen csökken az egyéb tápanyagok aránya.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirtelen több millióan kezdtek Daft Punkot hallgatni, miután a duó bejelentette, hogy befejezik

Hirtelen több millióan kezdtek Daft Punkot hallgatni, miután a duó bejelentette, hogy befejezik

A Duma Aktuál oltási tervében ajándék vakcina jár az 1 milliárdos bankhitelhez

A Duma Aktuál oltási tervében ajándék vakcina jár az 1 milliárdos bankhitelhez

Magyarország is kap ajándékba koronavírus-vakcinát Izraeltől

Magyarország is kap ajándékba koronavírus-vakcinát Izraeltől