szerző:
-sz-

Mint annyi más ételt, ezt is a szükség szülte, és az idők során ünnepi fogás vált belőle. Mindenszentekkor még fesztiválja is van Katalóniában.

   

Az  Es Niu  Palafrugell városához köthető, egy jó kiadós egytálétel, amit réges-régen a környékbeli favágók készítettek és fogyasztottak előszeretettel. A Niu első verziója egy lencseétel volt, nem tartalmazott húst, csak halbelsőségeket, kemény tojást, szárított halat és krumplit. Az idők során azonban egyre gazdagabbá vált, szárnyast, kolbászt is tettek bele. S mert a halászok is szívesen főzték és ették a tápláló Niu-t, így került hozzá még a belsőségeken, szárított halon kívül friss tintahal is.

2013 őszén a Palafrugell-i éttermesek gondoltak egyet, s összeálltak, hogy a kissé elfeledett katalán ételt és a hagyományt felélesszék: Mindenszentekkor gasztronómiai fesztivált szerveztek a Niu tiszteletére.  Az összes környékbeli étterem (Calella, Llafranc, Tamarin vendéglátóhelyei) étlapra tűzte ezt a fogást, így próbálva népszerűsíteni a helyiek és az idelátogató turisták körében is ezt a különlegességet. A siker akkora volt, hogy az idén már október 17-től kínálták a jókora adagokat az éttermekben, és aki siet még ezen a hétvégén belekóstolhat a különleges katalán ételbe.

 Esetünkben a véletlen hozta úgy, hogy egy biciklitúra során a Palafrugellhez tartozó bájos kis LLafranc öbölbe keveredtünk, ahol történetesen csak egy kis frissítőre álltunk meg a LLevant hotel   éttermének teraszán. Gasztronautaként persze csak vetettünk röpke pillantást az étlapra, s így figyeltünk fel a mellékelt, Es Niu-ról szóló kis szórólapra. Természetesen katalánul volt, ezért a szálloda recepcióján kellett egy kis segítséget kérni a fordításhoz. Az üzletvezető kedvesen elmagyarázta, hogy mi is ez a Niu. Gondoltuk, ha már így alakult, ezt meg is kell kóstolni.

Az étel valóban nagyon kiadós (hárman ettünk meg egy adagot) és ízgazdag, de ami azt illeti,  nem nyújt kifejezetten esztétikus látványt. Gyakorlatilag egy nagy cserépedényben tálalt barna massza különféle nagyobb kiálló darabokkal. Ám nem bánjuk meg, ha belekanalazunk.

©

A Niu elkészítése igen hosszú idő, öt órába is beletelik – tudtuk meg a LLevant étterem séfjétől Kim Farrarons-tól, aki ha önérzetes katalánként nem is volt hajlandó megosztani velünk a féltve őrzött családi receptet, azért elárulta, miként készül ez az étel. Egy órán keresztül főzik a hagymát, a fokhagymát és a paradicsomot, majd hozzáadják a halbelsőségeket, a szárított halat, a szárnyas húst, a kolbászt, a tintahalat, a kemény tojást és a krumplit. A szárnyas lehet bármilyen típusú, ami épp akad, a csirkétől a fürjig.  Étteremben a tavaly indított fesztiválig nem igazán kínálták a Niu-t, éppen a hosszú elkészítési ideje miatt – ezt már az üzletvezető, Pep Farrarons árulta el nekünk, (aki egyébként a séf, Kim ikertestvére), hozzátéve, hogy a Niu-t inkább odahaza főzik a katalán asszonyok, főként Mindenszentek napjára, ugyanis az idők során ünnepi étellé avanzsált a favágók egykori kosztja.

   

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
64 magos processzort ad ki a Huawei, csak úgy emlegetik: szuperchip

64 magos processzort ad ki a Huawei, csak úgy emlegetik: szuperchip

Megtalálták és leváltották a későn érkező nyugdíjak felelősét

Megtalálták és leváltották a későn érkező nyugdíjak felelősét

Már 78-an fagytak halálra a hajléktalantörvény életbelépése óta

Már 78-an fagytak halálra a hajléktalantörvény életbelépése óta

Mi lesz a céggel, amelybe nemrég bevásárolta magát Andy Vajna?

Mi lesz a céggel, amelybe nemrég bevásárolta magát Andy Vajna?

No-deal Brexit: már ég a ház, Európa kapkod, csak Orbánék állnak zsebre tett kézzel

No-deal Brexit: már ég a ház, Európa kapkod, csak Orbánék állnak zsebre tett kézzel

A Néprajzi Múzeum után az Új Nemzeti Galéria építési engedélyét is elkaszálta a bíróság

A Néprajzi Múzeum után az Új Nemzeti Galéria építési engedélyét is elkaszálta a bíróság