szerző:
-sz-
Tetszett a cikk?

Mint annyi más ételt, ezt is a szükség szülte, és az idők során ünnepi fogás vált belőle. Mindenszentekkor még fesztiválja is van Katalóniában.

   

Az  Es Niu  Palafrugell városához köthető, egy jó kiadós egytálétel, amit réges-régen a környékbeli favágók készítettek és fogyasztottak előszeretettel. A Niu első verziója egy lencseétel volt, nem tartalmazott húst, csak halbelsőségeket, kemény tojást, szárított halat és krumplit. Az idők során azonban egyre gazdagabbá vált, szárnyast, kolbászt is tettek bele. S mert a halászok is szívesen főzték és ették a tápláló Niu-t, így került hozzá még a belsőségeken, szárított halon kívül friss tintahal is.

2013 őszén a Palafrugell-i éttermesek gondoltak egyet, s összeálltak, hogy a kissé elfeledett katalán ételt és a hagyományt felélesszék: Mindenszentekkor gasztronómiai fesztivált szerveztek a Niu tiszteletére.  Az összes környékbeli étterem (Calella, Llafranc, Tamarin vendéglátóhelyei) étlapra tűzte ezt a fogást, így próbálva népszerűsíteni a helyiek és az idelátogató turisták körében is ezt a különlegességet. A siker akkora volt, hogy az idén már október 17-től kínálták a jókora adagokat az éttermekben, és aki siet még ezen a hétvégén belekóstolhat a különleges katalán ételbe.

 Esetünkben a véletlen hozta úgy, hogy egy biciklitúra során a Palafrugellhez tartozó bájos kis LLafranc öbölbe keveredtünk, ahol történetesen csak egy kis frissítőre álltunk meg a LLevant hotel   éttermének teraszán. Gasztronautaként persze csak vetettünk röpke pillantást az étlapra, s így figyeltünk fel a mellékelt, Es Niu-ról szóló kis szórólapra. Természetesen katalánul volt, ezért a szálloda recepcióján kellett egy kis segítséget kérni a fordításhoz. Az üzletvezető kedvesen elmagyarázta, hogy mi is ez a Niu. Gondoltuk, ha már így alakult, ezt meg is kell kóstolni.

Az étel valóban nagyon kiadós (hárman ettünk meg egy adagot) és ízgazdag, de ami azt illeti,  nem nyújt kifejezetten esztétikus látványt. Gyakorlatilag egy nagy cserépedényben tálalt barna massza különféle nagyobb kiálló darabokkal. Ám nem bánjuk meg, ha belekanalazunk.

©

A Niu elkészítése igen hosszú idő, öt órába is beletelik – tudtuk meg a LLevant étterem séfjétől Kim Farrarons-tól, aki ha önérzetes katalánként nem is volt hajlandó megosztani velünk a féltve őrzött családi receptet, azért elárulta, miként készül ez az étel. Egy órán keresztül főzik a hagymát, a fokhagymát és a paradicsomot, majd hozzáadják a halbelsőségeket, a szárított halat, a szárnyas húst, a kolbászt, a tintahalat, a kemény tojást és a krumplit. A szárnyas lehet bármilyen típusú, ami épp akad, a csirkétől a fürjig.  Étteremben a tavaly indított fesztiválig nem igazán kínálták a Niu-t, éppen a hosszú elkészítési ideje miatt – ezt már az üzletvezető, Pep Farrarons árulta el nekünk, (aki egyébként a séf, Kim ikertestvére), hozzátéve, hogy a Niu-t inkább odahaza főzik a katalán asszonyok, főként Mindenszentek napjára, ugyanis az idők során ünnepi étellé avanzsált a favágók egykori kosztja.

   

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Plusz félmilliárdot kapnak egyházi felsőoktatási intézmények

Plusz félmilliárdot kapnak egyházi felsőoktatási intézmények

Maradt az ebédből? Ki ne dobja, készíthet belőle arcpajzsot

Maradt az ebédből? Ki ne dobja, készíthet belőle arcpajzsot

Az ELTE vezetése nem akarta, mégis több százan írták alá az oktatók petícióját az SZFE mellett

Az ELTE vezetése nem akarta, mégis több százan írták alá az oktatók petícióját az SZFE mellett