szerző:
-gy-
Tetszett a cikk?

"...úgy nyeled a barbecue szószt, mint más a vízet, és még a levest is faszénen főződ?" Akkor esélyeid vannak Magyarország legújabb álommelójára, egy profi grillketyerére, s talán egy kis celebesedésre. Persze ahhoz, hogy esélyes legyen valaki, elég sok jó barát kell, aki bőszen kattintgat és pontoz az éppen most folyó online grillrecept versenyen.

A január végén kiírt versenyre "kicsiknek, nagyoknak", azaz amatörőknek és profiknak egyaránt még e hónap végéig lehet benevezni. Nem kell mást tenni, mint feltölteni egy saját grillreceptet és fotót a kajáról, meg magukról frappáns bemutatkozással, aztán mozgósítani az ismerősőket, meg azoknak az ismerőseit és így tovább, hogy voksoljanak. Ráadásul egy versenyző több recepttel is indulhat, mindegy,  hogy hal, zöldség,édesség. A lényeg, hogy újszerű, egyedi és ízletes  (ezt szerintük persze leginkább empiríkusan lehetne eldönteni - a szerk. megjegyzése), legyen amit a rácsra tesznek. A szavazók 1-5. pont, ez esetben szakácssapka, között értékelhetik a műveket.

A három legtöbb közönségszavazatot kapó versenyző automatikusan továbbjut a középdöntőbe, amúgy a leadott pontszámok összeadódnak a szigorú, igazságos, és  minden bizonnyal majd nehéz helyzetbe kerülő zsűrijével. A felkent ítészek között ott van mindenki Giannija, akiről nem is kell semmit mondani, Kis Sándor, a Miele séfje, Peter Zietler, ki nem más, mint német grillbajnok és Vezse Roland, aki az egész versenyt jó érzékkel kiötölte. Teljesen mellékesen a verseny honlapján még azt is megtudhatjuk róluk, hogy nekik mi a kedvencük a grillrácson.

hvg.hu

 A szavazás lezárása után (február 28.) a zsűri is értékel, és a továbbjutók egy többfordulós középdöntőben vesznek részt, amelynek során "embert és grilltudást próbáló" feladatok várnak rájuk: receptírás, extrém grillezés, videó felvétel. A döntőre, azaz a végső megmérettetésre négyen maradhatnak állva. A mindent eldöntő csatára, amelyet a nagyközönség is végigkísérhet, az április 15-19. között  megrendezendő Hungexpo OtthonDesign 2015. kiállítás keretében kerül sor. Aki itt győz, azé az álommeló: öt hónap összesen 1250000 forintos fizetéssel, negyedmilliós  grillberendezéssel, és persze a dicsőség, mi szerint ő lett Magyarország első hivatalos grillséfje. Na, ezzel a munícióval lehet aztán gazdálkodni a jövőben.

Mi így valamivel több, mint egy héttel az első forduló zárása előtt kicsit belenéztünk, hogy állnak a dolgok. Momentán a legjobban teljesítő versenyző sem kapott 4,6-nél magasabb pontszámot a szavazóktól, akik úgy látszik, barátság, ismeretség ide vagy oda, még várják az igazit. Találtunk jó kis recepteket, rácsra került itt már csuka, kacsamell, az örök favorít csirkemell, csirkecomb, bárányborda, báránylapocka, hamburger, lazac és csülök egyaránt, de még békacomb is. Vegáknak burgonyalegyezők és kecskesajt. Pácolnak konyakban, tokajiban, rozéban, adnak fel a húsokhoz ,halakhoz narancsos mangószószt, avokádót, mexikói salátát, zöldséges, baconos grillkenyeret, sült babot, mi egyebet.

Egészen megéheztünk, kerestünk is hétvégére magunknál magunknak tökéletes receptet, egyúttal a februári napsütés hatására fel is elevenítettük a fontos tudnivalókat, fortélyokat a grillezésről. A versenyen azért nem indulunk, csak drukkolunk, még nem tudjuk, kinek.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!