szerző:
Tetszett a cikk?

A sörfőzés történelmében, a nagyok uszkve másfél évszázados hegemóniája után meglehetős felfordulást okozott a legújabbkori kézműves és házi sörfőzők megjelenése. Elképesztő, milyen renitenskedésre képesek, amivel elég sok örömet tudnak okozni.

Az áttörést az amerikai és más különleges komlók használata hozta el, megalapozva az India Pale Ale alias IPA népszerűségét és tekintélyt teremtve a lenézett „garázs-sörfőzők” számára.

A sörfőzés Szilícium-völgye is a tengerentúlon található, az Egyesült Államok keleti partvidékén. Innét terjedt el rohamos gyorsasággal az amerikai, majd az európai kontinensen és Japánban is az „ipázás”. Néhány évtizede a belga sörfőzők dicséretét zengte a sörínyencek tábora, mára viszont az egykori konyhai "pancserek" elképesztő sörkülönlegességeitől ájuldoznak azok, akik számára nincs egyenlőségjel a sör és a lager között, akik a Német Sörtisztasági Törvényről, mint a sörfőzöket gúzsba kötő szabályozásról beszélnek, mely ortodox módon kizárólag a komlót engedélyezi sörfűszerként.

Holott sok-sok mindennel lehet a sört ízesíteni:mézzel, illatos füvekkel, gyömbérrel, szegfűszeggel, korianderrel, úgy szólván bármivel, ami a konyhában fellelhető. Említhetjük a gyümölcsök sokaságát is: citrom, narancs, banán(!), meggy, cseresznye.

De a sörfőzéshez alkalmas a gesztenye – ennek nagy hagyománya van Korzikán és Katalóniában –, a kakaó és a kávé is. A Samuel Adams Black & Brew Coffee Stout készítésénél szumátrai kávébabot adnak a sörléhez, mely a robuszták „robosztus” karakterét adja a sörhöz. Karakterében ezzel a sör a stoutokat jellemző karamellás felhangokat, egy határozott kávés keserűséggel teszi izgalmasabbá a megszokottnál. Megjegyezzük, hogy a „Samuel Adams” – mely ma az egyik legizgalmasabb amerikai sörgyár – tulajdonosa Jim Koch maga is házi sörfőzőként kezdte pályafutását, és lett az egyik legjelentősebb főzde vezetője.

A világ legdrágább kávéja van benne
wordpress.com

A dán Mikkeller egyik söre a Beer Geek Brunch Weasel egy 10,9 százalék alkoholtartalmú Imperial Oatmeal Stout. Itt a sörléhez Ca phe chon kávét adagolnak. Ez arról nevezetes, hogy olyan kávészemekből készül, melyek megjárták a kávécserjékért rajongó cibetmacska emésztőcsatornáit, és az ürülékéből válogatják ki a különleges zamatú szemeket. Így aztán a Beer Geek Brunch Weasel nem csak az egyik legkülönlegesebb, de az egyik legdrágább sör is, ínyencpróbáló keserűséggel, melynek kialakulásában nem a komló játssza a főszerepet.

Itthon 2014-ben Kiss Hopfanatic Tamás megfőzte Magyarország első kávés sörét, a 15,2%-os Tsunami bourbon-coffee stoutot – tudomásunk szerint – ez a legerősebb itthon készült sör. Kiss Tamáson kívül Magyarországon mások nem próbálkoztak még kávés sörrel, de a Tsunami sikere nyomán a Hopfanatic idén is főzött kávés sört. Ezúttal az alapként egy különleges stout receptjét vette elő. A milk stout nevét onnan kapta, hogy a sörfőzőmesterek az erjedésben levő sörhöz laktózt adtak – ez a sör szinte kívánja, hogy kávéval ízesítsék. A Hopfanatic Insomniához a kávét az örvénykádban, tehát még a komlóforralás előtt, teszik hozzá. Így aztán van idő, hogy a tejcukros édesség s a kávé keserűsége összeérjen és kiteljesedjen. Ezek után próbálja valaki állítani, hogy elbóbiskol a sörtől. Tessék, itt az Álmatlanság.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!