szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

Igaz, hogy a májusi eső aranyat ér, de a szürkeségtől elfog minket az urbánus lelki fájdalom. Kell valami friss, ropogós, valami harsány, markáns és mégis behízelgő – a tányéron. Úgy tűnik, az újhagyma, de még inkább kicsit vaskosabb, termetesebb rokona, a póréhagyma tökéletes erre a célra.

Kezdjük is egy kis pórétörténelemmel. Persze, hogy már az ókorban is… Igen, az egyiptomiak szívesen fogyasztották, a rómaiak piromániás Néró császára pedig egyenesen póréhagyma-függő volt. Meglehetősen régen hódít  a Csatornán túl is. Mondhatni,  a brittek egyik kedvenc hagymafajtája, olyannyira, hogy egyes helyeken csak wales-i hagymának hívják, nem véletlenül jelenik meg a tartomány címerében is.  A kontinensre  a XV. században került. S ki hitte volna, hogy pont a póréhagyma tekintetében a kezdetektől egyértelmű a konszenzus az angolok és a franciák között.  Amióta csak megjelent náluk,  előszeretettel  fogyasztják a franciák, minden hagyma közül ezt választják a leggyakrabban.  S mivel eléggé megbízhatónak tűnnek  a gasztronómia terén, nyugodtan  követhetjük a példájukat.

Na, most akkor egy kicsit az egészségességről, hogy miért is érdemes józan belátással fogyasztani. A póréhagymát nemcsak fűszer-, de gyógynövényként is számon tartják. Köhögés ellen -mint minden más hagymafajta is -  és vízhajtóként is alkalmazza a népigyógyászat. Kedvező hatással van az emésztésre. Tartalmaz A-, B1-, B2-, C- és K-vitamint, folsavat, valamint káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat és mangánt. Kénvegyülete révén pedig   antibakteriális hatású. Szénhidrátszegény, így diétázóknak is kimondottan ajánlott.

 Ha valaki azért akadékoskodna, hogy nem szereti az erős hagyma ízt, annak egyenesen ez a legjobb választás. Ugyanis a póréhagyma nem annyira jellegzetes, markáns ízű, inkább kissé édeskésebb, mint a népes hagymacsalád többi tagja.

Salátákba az egyik legjobb választás, de főzésre, sütésre is bátran használhatjuk. Készülhet belőle leves, főzelék, mártás, grillezhetjük és ránthatjuk is. Kiváló tölteléke lehet a manapság népszerű quichie-knek, de készíthetünk belőle rétest is. Sültekhez párolt köretként is finom. 

H. A.

 

Ha éppen nincs a kofánál vagy a boltban póréhagyma, vagy csak egyszerűen,  az jobban tetszik, akkor bátran válasszunk a póré helyett újhagymát. Amúgy vannak, akik így tavasszal-nyárelőn leginkább újhagymát újhagymával ennének, annyira bírják ezt a friss, roppanós, „illatos” harsányságot.  Alapállásból  vajas kenyérhez,  de bármit készíthetünk belőle, amit póréhagymából.  Sűrű palacsintatésztába mártva, hirtelen kisütve megtartja a ropogósságát, és kiváló alap borozgatáshoz, sörözéshez is. Levesekbe mehet a karikára vágott zöldje és zsenge fehér része is csak úgy, a főzés végén.  

PÓRÉHAGYMA-FŐZELÉK

Hozzávalók:

3 szál póréhagyma vékony karikákra szeletelve

8 dkg vaj

2,5 dl tejszín

1 dl tej

1 evőkanál liszt

1 dl forró víz

1 kávéskanál curry

őrölt szerecsendió

bors

Elkészítés:

A vajat felolvasztjuk és rádobjuk a karikára vágott póréhagymát. Sózzuk és puhára pároljuk. Hozzáadjuk a curryt, a szerecsendiót, majd jól átforgatjuk és a tejszínes habarással felöntjük. Állandó keverés mellett kis lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik.

Habarás: A tejet és a tejszínt, a forró vizet összekeverjük, majd folyamatos keveréssel, hogy ne csomósodjon, simára keverjük benne a lisztet.

 

 

H.A.

ÚJHAGYMÁS PESTO

Hozzávalók:

    10 szál újhagyma

    8 dkg reszelt parmezán

    10 evőkanál szűz olívaolaj

    2 evőkanál fenyőmag  vagy blansírozott (leforrázott) mandula

    1 csokor petrezselyem

    só, frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

Az újhagymát szeleteljük, zsenge zöld szárrészével együtt. A petrezselyemleveleket leszedjük a vastagabb szárakról. Az összes többi hozzávalóval turmixgépbe tesszük a zöldeket, és durvára turmixoljuk. Kis üvegekbe adagolva, behűtve hetekig kenegethetjük pirítósra, tehetjük tésztákra, keverhetjük rántottához, más tojásos ételekhez, kínálhatjuk sült -főtt  húsokhoz, bolondíthatunk vele töltelékeket.

PÓRÉHAGYMÁS TÚRÓS RÉTES BACONNAL

Hozzávalók:

25 dkg túró (lehet juhtúró is, még finomabb)

1 nagyobb póréhagyma, karikára vágva (újhagymával is elkészíthető, a zöldjével együtt)

    10 dkg bacon, apró kockára vágva

    12 dkg feta sajt

    csipet frissen őrölt fekte bors és szerecsendió

    réteslap

    olvasztott vaj

Elkészítés:

Egy teflonserpenyőben a felkockázott bacont és a karikára vágott póréhagymát megpirítjuk. Megvárjuk, míg kicsit kihűl, és hozzáadjuk a többi hozzávalót, és alaposan összekeverjük. A réteslapok rétegeit megkenjük vajjal, ráhelyezzük a tölteléket és feltekerjük.  A tetejét is megkenjük olvasztott vajjal. Előmelegített sütőben 180°C-on 15 perc alatt megsütjük.

Remek   sör- és borkorcsolya.

CSŐBEN SÜLT SONKÁS PÓRÉHAGYMA

Hozzávalók:

4 vastagabb póréhagyma

8 szelet sonka

10 dkg füstölt sajt, reszelve

2,5 dl tejföl pohár tejföl

1 egész tojás

5 dkg vaj

só, frissen őrölt fekete bors, csipet frissen reszelt szerecsendió

Elkészítés:

A póréhagymák külső leveleit leszedjük. A vékonyabbakat félbe, ha vastagabbak, akkor negyedbe vágjuk, és forrásban lévő vízbe dobjuk 5 percre. A hagymadarabokat  lecsepegtetve csavarjuk egy-egy sonkaszeletbe. Egy tűzálló tálat kenjünk ki vajjal, a maradék vajat olvasszuk meg. Rakjuk egymás mellé a sonkába göngyölt hagymaszeleteket. A tejfölt keverjük össze a felvert tojással és a fűszerekkel. A sonkás hagymát locsoljuk meg az   olvasztott vajjal, majd húzzuk  be a tejfölös keverékkel. 180°C-os előmelegített sütőben süssük 15 percig, utána  szórjuk meg a reszelt füstölt sajttal. Süssük tovább még 8-10 percig, illetve amíg a sajt rápirul a tetejére.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

  

 

  

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!