szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nyári budapesti fesztiválnaptárból nyolcadik éve nem hiányozhat a cseh sörök seregszemléje. Idén június 24 - július 5. között táborozik Csehország a Belvárosban.

 Újdonságnak számít az esemény helyszíne, hiszen eddig minden alkalommal a Városháza parkban került megrendezésre. Nem költözött messzire, most sem lépte át az V.kerület határait, de ezúttal a Szabadság téren randevúzhatnak a cseh sörök szerelmesei. Nem véletlen használjuk a szerelem szót, Csehország után ugyanis hazánkban van a legnagyobb rajongó tábora a cseh söröknek. 

Nagyon sokan járnak sörtúrákra a festői szépségű Prágába, egyre többen utaznak Dél-Csehországba, vagy a morva fővárosba Brünnbe, de még az északi régióba, a híres žateci komlóvidékre, a környék hangulatos kisvárosaiba is, ahol jobbnál jobb söröket kóstolhatnak. Most tapodtat sem kell tenniük, a Szabadság téren minden együtt lesz. A kínálatban, amely a nyitásig folyamatosan bővül, már most több mint 40 főzde 160 féle söre szerepel.Természetesen nem lesz képviselve valamennyi sörfőzde illetve sörgyár – képtelenség is lenne –, a választék azonban így is impozáns. 

©

Mivel a cseh sörfőzők sokáig ellenálltak a kísértésnek, hogy a megbízható alsóerjesztésű sörök, már-már sérthetetlen výčepní, ležák, speciál szentháromságán túl érdeklődést mutassanak más, időközben egyre divatosabb és népszerűbb sörtípusok iránt, a népnyelv által csak tízesnek (výčepní) illetve tizenkettesnek (ležák) nevezett sörök jelennek meg legnagyobb számban a fesztiválon. Azonban hadd nyugtassunk meg mindenkit: nem fognak két egyforma sört, még ezek között sem találni. Lesz amelyikben a malátás édesség, lesz amelyikben a komló keserűsége dominál – legyen szó akár egy svetlyről, tmavyról, vagy a gyönyörű színekben pompázó poltmavyról. A speciál sörök – ezek elsősorban ünnepi alkalmakra főzött – sűrűk, testesek és bizony alkoholtartalmuk is magas. Ezek közül is kiemelkedik a Žatec Strong, a Primátor 24 vagy a Pardubicky Porter. Ez utóbbi sokáig a világ legerősebb sörének számított.

A Pilsner Urquell 1842-es megszületése óta a csehek, mint már fentebb említettük, gyakorlatilag áttértek az alsóerjesztésű sörök főzésére, a 20.század végére a láger azaz a ležák szinte teljesen uralta a cseh sörgyártást. Azonban azóta nagyot fordult a világ, részben a kézműves sörfőzdék bátor próbálkozásainak, másrészt az olyan nagyobb gyárak vállalkozó szellemének köszönhetően, mint a náchod-i Primátor, vagy a Černá Hora. Egyre több felsőerjesztésű sör – IPA, EPA, búzasör, gyümölcsössör  -  jelenik meg a boltok polcain illetve a sörözők kínálatában. Ezek is jönnek fesztiválozni.

Ahogy örömmel jelenthetjük, hogy kisebb sörfőzdék kézműves sörei is bemutatkoznak a Szabadság téren. Így már biztos ott lesz a Kocour, a Kout, a Purkmistr, az Urban és a kroměříž-i Černý Orel. Nem mindennapos pasztőrizálatlan söreik különleges gondoskodást igényelnek – hiszen folyamatos hűtést igényelnek, de biztosak vagyunk benne, hogy erre idejük sem lesz... 

Szó, mi szó, a legkényesebb igényű cseh-sörínyenc is találhat a választékban kedvére valót. A fesztiválra belépődíj nincs, de reméljük, a kilépés azért nem lesz bizonytalan a kulturált sörfogyasztás jegyében...  

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!