Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"c830aa1d-62a9-432d-b730-bff757473a46","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Az ukránok által elfogott magyar kémek olyan információkat gyűjthettek, amelyek Magyarországnak nem túl hasznosak, Oroszországnak viszont annál inkább – véli Rácz András Oroszország-szakértő, aki szerint a magyar kormány szándékosan, a kárpátaljai magyarok érdekeivel is ellentétesen eszkalálja a konfliktust.","shortLead":"Az ukránok által elfogott magyar kémek olyan információkat gyűjthettek, amelyek Magyarországnak nem túl hasznosak...","id":"20250512_racz-andras-ukrajna-magyarorszag-kembotrany-oroszorszag-karpatalja","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c830aa1d-62a9-432d-b730-bff757473a46.jpg","index":0,"item":"3d7d0d60-6e88-4a51-abb4-311a31032240","keywords":null,"link":"/itthon/20250512_racz-andras-ukrajna-magyarorszag-kembotrany-oroszorszag-karpatalja","timestamp":"2025. május. 12. 08:11","title":"Rácz András a kémbotrányról: Kárpátalja légvédelméről az oroszoknak kell információ, nem Magyarországnak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4bb64d11-645a-4c30-ad52-3bffc2c916d3","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Az ausztrál Daniel Lalara egy örökletes betegség miatt már 10 éve nem tud megszólalni, a mesterséges intelligencia segítségével azonban most egy dalt költött a lányának – aki ugyanabban a betegségben szenved.","shortLead":"Az ausztrál Daniel Lalara egy örökletes betegség miatt már 10 éve nem tud megszólalni, a mesterséges intelligencia...","id":"20250512_mesterseges-intelligencia-betegseg-hang-zene-dal-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4bb64d11-645a-4c30-ad52-3bffc2c916d3.jpg","index":0,"item":"e8020467-4328-4a99-a1b8-36bf615e7838","keywords":null,"link":"/tudomany/20250512_mesterseges-intelligencia-betegseg-hang-zene-dal-video","timestamp":"2025. május. 12. 19:33","title":"10 éven át nem tudott megszólalni a súlyos beteg férfi, a mesterséges intelligenciával most énekelt a lányának – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"550e821f-4032-42e1-a3a7-96db2ad11814","c_author":"Ki Mit Tube ","category":"brandcontent","description":"„Mondj valamit a világról, a saját korosztályodról!” Ez lehet a siker kulcsa a Ki Mit Tube-on a műsor producere szerint. 10 év után, a One Magyarország támogatásával tér vissza a harmadik évadával az online videós tehetségkutató, egy még inkább digitalizált világba. Rubin Kristóf elmondta, a műsor nem csak a versenyzőknek, a készítőinek is kihívás: hogyan lehet a napi 20-50 videóból kiválasztani azokat, amelyekből a fiatal generáció számára érdekes történetet lehet elmesélni.","shortLead":"„Mondj valamit a világról, a saját korosztályodról!” Ez lehet a siker kulcsa a Ki Mit Tube-on a műsor producere...","id":"20250508_4iG_Ki_Mit_Tube_tehetsegkutato_Rubin_Kristof","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/550e821f-4032-42e1-a3a7-96db2ad11814.jpg","index":0,"item":"9c7fbad4-e9b8-4d90-8450-a82136e4f8eb","keywords":null,"link":"/brandcontent/20250508_4iG_Ki_Mit_Tube_tehetsegkutato_Rubin_Kristof","timestamp":"2025. május. 12. 15:30","title":"Ez egy digitális népművészeti verseny – 10 év után újraindul a Ki Mit Tube","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a90001cc-f977-4664-9024-0eae038f236a","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"Hétfőre egyeztetésre hívta a kormányhivatal az érintetteket.","shortLead":"Hétfőre egyeztetésre hívta a kormányhivatal az érintetteket.","id":"20250511_Eddig-igeret-maradt-a-kormanyzati-segitseg-a-szaj--es-koromfajas-virus-utan","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a90001cc-f977-4664-9024-0eae038f236a.jpg","index":0,"item":"da7a6728-7dda-495b-abdc-44b787fc69af","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250511_Eddig-igeret-maradt-a-kormanyzati-segitseg-a-szaj--es-koromfajas-virus-utan","timestamp":"2025. május. 11. 21:28","title":"Eddig ígéret maradt a kormányzati segítség a száj- és körömfájás vírus után","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"06372c7c-cf9b-4381-9d06-2176ec2683ab","c_author":"HVG","category":"360","description":"Ha fontos videókonferenciára készül, szerezzen be jó mikrofont. Ez a tanács szűrhető le abból a tanulmányból, amelyet az amerikai Yale Egyetem kutatói tettek közzé Brian Scholl pszichológus vezetésével.","shortLead":"Ha fontos videókonferenciára készül, szerezzen be jó mikrofont. Ez a tanács szűrhető le abból a tanulmányból, amelyet...","id":"20250511_Varatlan-mertekben-befolyasolja-a-videos-ertekezleteket-hogy-kinek-milyen-a-mikrofonja","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/06372c7c-cf9b-4381-9d06-2176ec2683ab.jpg","index":0,"item":"44a7b897-1b68-4190-9279-2e384557f313","keywords":null,"link":"/360/20250511_Varatlan-mertekben-befolyasolja-a-videos-ertekezleteket-hogy-kinek-milyen-a-mikrofonja","timestamp":"2025. május. 11. 16:10","title":"Váratlan mértékben befolyásolja a videós értekezleteket, hogy kinek milyen a mikrofonja","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"78abd0b4-9548-4c40-ad27-6b7c7d1b422d","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Csak az autója miatt akarták megállítani, de már új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével gyanúsítják a jánoshalmi férfit.","shortLead":"Csak az autója miatt akarták megállítani, de már új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével gyanúsítják...","id":"20250511_Hatso-vilagitasa-buktatta-le-a-drogdilert","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/78abd0b4-9548-4c40-ad27-6b7c7d1b422d.jpg","index":0,"item":"e5ffbbfe-8d2a-427f-a3e5-3f32ce099590","keywords":null,"link":"/itthon/20250511_Hatso-vilagitasa-buktatta-le-a-drogdilert","timestamp":"2025. május. 11. 17:10","title":"Hátsó világítása buktatta le a drogdílert","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ff8ad027-7647-4953-8e20-abc991145d41","c_author":"hvg.hu","category":"kkv","description":"A forgalmazó jelentette a hatóságnak, hogy problémás a termék.","shortLead":"A forgalmazó jelentette a hatóságnak, hogy problémás a termék.","id":"20250513_Kivonta-a-forgalombol-a-Magne-B6-egyik-tetelet-az-NNGYK","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ff8ad027-7647-4953-8e20-abc991145d41.jpg","index":0,"item":"c00a153c-0d7b-43d0-a555-f80b815089fa","keywords":null,"link":"/kkv/20250513_Kivonta-a-forgalombol-a-Magne-B6-egyik-tetelet-az-NNGYK","timestamp":"2025. május. 13. 14:56","title":"Visszahívják a Magne B6 egyik hibás tételét","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"28a26336-64a4-4760-a3e7-2cff054a15fa","c_author":"Balogh Csaba","category":"tudomany","description":"Tévhit, hogy az otthon okosítása drága: néhány tízezer forinttal már el lehet indulni, a teljes rendszer aztán később egyedi igények alapján apránként felépíthető. Szakember nem szükséges, csak egy kis tervezés. Teszten a Meross kütyüi.","shortLead":"Tévhit, hogy az otthon okosítása drága: néhány tízezer forinttal már el lehet indulni, a teljes rendszer aztán később...","id":"20250511_olcso-okosotthon-rendszer-meross-hub-jelenletszenzor-ora-homero-teszt-velemeny","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/28a26336-64a4-4760-a3e7-2cff054a15fa.jpg","index":0,"item":"3c344fa8-cd6b-4bf1-8fe7-628b5bb274e3","keywords":null,"link":"/tudomany/20250511_olcso-okosotthon-rendszer-meross-hub-jelenletszenzor-ora-homero-teszt-velemeny","timestamp":"2025. május. 11. 20:03","title":"20 ezer forinttal van értelme beszállni a lakásokosításba?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Ha valakiben van némi gasztronómia affinitás, előbb-utóbb belebotlik egy olyan tányérba, amin az étel már inkább képzőművészeti kompozíciónak látszik. De hol húzódik a határ az öncélú alkotás és a művészi szintre emelt főzés között?
Gy.Zs.
Nincs erre objektív válasz. Sokaknak egy miniatűr előétel, köztes ízváltó fogás a fehér terítős éttermek hatalmas tányérjainak közepére halmozva már túlkapásnak tetszik, másoknál a sokkolás kedvéért tintával feketére festett barack üti csak ki a biztosítékot. A gulyáslevesből külön tányérra sakktáblaszerűen felépített répakockák, netán maga a “kockásított” gulyáskivonat, vagy a stampedliben felszolgált “kelkáposzta”, az ehető “föld” és hasonlók új dimenziót adnak a kulináris élvezeteknek vagy megmosolyogtató túlhajtásai a fine dining forradalomnak?
Különösen érdekes kérdés ez egy olyan korban, ahol az ételfotózás a mindennapos státuszírás részévé vált, ahol a közösségi oldalak gyakran válnak a foodporn oltári szentségévé. Az étel íze csak egy a járulékos információk közül, a felmagasztosult tálalás azonban önmagán túlmutatóan mesél. Egyes francia éttermek, mint például a három Michelin-csillagos Gilles Goujon is mobiltilalmat vezettek be: a séfek miközben félnek, hogy az ételfotók révén nemcsak a gasztronómiai élmény meglepetése marad el, de a szellemi tulajdonuk is veszélybe kerül, megfosztják attól vendégeiket, hogy műveltségüket, kifinomultságukat, ízlésüket kommunikálják a státuszszimbólumnak is számító fogásokon keresztül. A művészet mindenkié – vagy csak azé, aki megengedheti magának, hogy élőben élvezze?
A gasztronómia művészi létjogosultságát nemcsak az asztalnál kereshetjük, számos (más) művészeti ág emeli be az ételeket eszköztárába, hogy azokon keresztül egy új szinten kommunikáljon. Elég csak a gasztrofilmekre gondolnunk, évről évre landol néhány a magyar mozikban is – mostanság Az ételművész mesél Bradley Cooperrel a főszerepben a Michelin-csillagokhoz vezető kemény útról. Ezek a filmek, azon túl, hogy guszta tányérjaikkal garantáltan fellendítik a mozik közelében lévő éttermek forgalmát – szinte mindig a szerelemről is szólnak, az ételek pedig gyakran a táplálás szerelem- szeretet nyelveként jelennek meg.
Nehezebb a kapcsolat a képzőművészet/művészet és a gasztronómia között. Nem megfoghatatlan, létezik. Például pár éve a Kogart Ház kiállításaihoz kapcsolódóan egy-egy festmény volt az ételek ihletője. A Szépművészeti Múzeumban is nem egy tárlatvezetésre került sor, amelyik neves séf interpretálásával zajlott, de a MÜPA-ban néhány hónappal ezelőtt még koncertélményt is fokoztak a szünetben feltálalt falatkák, amelyeket az elhangzott művek ihlettek.
A közelmúltban Sonja Adler sütemények – a Baba au Rhum, vagyis a rum baba - egyedileg fejlesztett verziói – voltak az iparművész Szász Károly múzsái. Szász Károly régi porcelánokat és üvegeket ment meg, hogy aztán ékszerekként vagy különböző installációkként leheljen beléjük új életet. Mi történik, ha a porcelánok megmentője találkozik egy ikonikus süteménnyel?
Gy.Zs.
Megszületik a Pastry and Art című gasztroesztétikai kiállítás a budapesti Karton galériában ahol a Cointreau és Limoncello öntetben úszkáló Sonja Adler sütemények letisztult vonalvezetésű üvegei Szász Károly porcelán és üveg kompozícióinak középpontjába kerülnek. A klasszikus, koron átívelő szépség és a sütemények mulandóságának kontrasztja érdekes alkotásokat eredményezett.
Gy.Zs.
A Sonja Adler desszertek egy patinás süteményt emelnek új dimenzióba. A Baba au Rhum Franciaországban a 18. század első felében született. Stanislaw Leszczynski, a trónjáról kényszerűségből Erős Ágost javára lemondott, ám lotaringiai hercegséggel kárpótolt exkirály egyszerűen megunta a - rozslisztből készült - száraz kuglófokat. Addig-addig panaszkodott udvari cukrászának, amíg ez a bizonyos Stohrer a száraz, formázott süteményt mazsolával gazdagította, előbb rummal és cseresznyelikőrrel ízesített szirupba, más változatban fűszerezett Malaga borba vagy csak rumba áztatta. S mert gazdája igencsak kedvelte az Ezeregyéjszaka meséit, Ali babáról nevezte el a süteményt. A cukrászmester 1723-ban elkísérte Versaillesba a herceg leányát, Mariát, aki XV. Lajoshoz ment férjhez.. A mester pedig Párizsban 1730-ban cukrászdát alapított, ahol nagyon népszerűvé vált a rumos baba.
A nagy gonddal összeválogatott alapanyagokból - tönkölybúza liszt, himalája só, agavé szirup, kókuszcukor felhasználásával - készült, Franciaországból érkezett Cointreau és Limoncello koncentrátumba áztatott Sonja Adler süteményeket gyümölccsel, gyümölcssalátával, fagylalttal, krémekkel és tejszínhabbal ajánlotta fogyasztani alkotójuk. Kizárólag felnőtteknek ajánlva.