szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

„Napi kevés dióbél, és az ember tovább él”- tartja a mondás. Kevés gyógyszer van, ami ilyen jó tud lenni, és ennyire jól érzi magát a konyhánkban.

  

Házipatika

Bizony, a mindennapi betevő pár szem dióbél rengeteg betegségtől megóvhat minket, helyettesíthetjük vele a télen gyakrabban használt étrendkiegészítőket. Lássuk csak, miféle házi patikánk lehet, ha betározunk egy zacskónyi dióbelet. A dió magas vitamin- és ásványi anyag tartalmával kincset érő rágcsálnivaló. Egyensúlyban tartja a vérnyomást, jótékony hatással van az érrendszerre, szívre. Tekintélyes E-vitamin tartalmának köszönhetően a bőrnek is jót tesz, rugalmasan tartja, csökkenti a ráncok kialakulását. Magas omega-3 zsírsav tartalma segíti az inzulintermelést, így fogyasztása cukorbetegeknek is kifejezetten ajánlott, sőt megelőzhető vele a diabétesz kialakulása. Serkenti az agyműködést, antioxidánsai jó eséllyel veszik fel a harcot a rákos sejtek kialakulásával. Rengeteg benne a cink, a mangán, a kálium, kalcium, a vas és szelén. Vérszegénység esetén is javasolt a fogyasztása, betegségek után felgyorsítja szervezet regenerálódását. 

Tippek, tanácsok

-          Ha héjas diót veszünk, előbb rázzunk meg egy két szemet. Ha zörög, kotyog, akkor a dió már öreg, nem friss.

-          Ha tisztított diót vásárolunk, akkor ügyeljünk arra, hogy a felszíne fényes legyen, színe élénk. Ha matt, sötétebb színű, akkor inkább keressünk másik lelőhelyet.

-          A dió illata is árulkodó lehet: az olajos-diós illat a friss, egészséges termést jelzi, a kesernyés, savanykás illat pedig azt, hogy a dió már avasodásnak indult.

-          A megtisztított diót legjobb hűvös, száraz helyen, kamrában, vászon- vagy papírzacskóban, tárolni. A hűtőszekrény nem tesz jót neki, ugyanis a dióban lévő olaj megdermedhet, így kesernyéssé változhat az íze.

-          A diót hacsak lehet, közvetlen felhasználás előtt daráljuk meg. Daráltan tárolva könnyebben megavasodik. 

©

Dió a konyhában

A diót leggyakrabban édességek készítésekor, sütemények sütésénél a tésztába, krémekbe keverve, vagy töltelékként használjuk, de különlegessé teheti a zöldség- és gyümölcssalátákat is. Bátran adjunk kevés durvára tört diót párolt zöldségekhez is, teljesen újszerű, izgalmas köreteket tálalhatunk így. A dió szépen harmonizál a legtöbb sajtfélével, főleg a penészes fajtákkal. Készíthetünk diós vajkrémet, gazdagíthatjuk dióval a szokásos panírt, de még tejet is préselhetünk belőle.

Diós vaj: a puha vajat keverjük össze darált dióval, barna kenyérre kenve isteni finom. Ha a diós vaj hozzáadásával fejezzük be a szószok, mártások elkészítését,  sima, bársonyos, egészen újszerű ízvilágot kapunk.

Diós panír: a zsemlemorzsához keverjünk fele-fele arányban darált diót és ebbe panírozzuk be a húst, zöldséget.

Diótej: a diótej a laktózérzékenyeknek is kiváló. Felhasználása sokrétű - magában is fogyaszthatjuk, helyettesítve vele a tehéntejet, de készíthetünk vele tejbegrízt, adhatjuk  müzlihez, keverhetjük palacsintába. Elkészítése nagyon egyszerű: 1 rész tisztított diót 3 rész felforralt, majd lehűtött vízzel turmixgépben összekeverünk és legalább 4-6 órát ázni hagyjuk, majd sűrű szövésű gézen, vagy teaszűrőn átszűrjük. Ízlés szerint édesíthetjük mézzel, fahéjjal.

Diós márványsajtkrém

 15 dkg összemorzsolt márványsajt

5 dkg puha vaj

1 dl tejföl

6 dkg apróra tört dióbél

1 csipet só

1 csipet fehérbors

1 csipet frissen őrölt szerecsendió

1 kis marék apróra vágott metélőhagyma

Előbb a sajtot, tejfölt, vajat keverjük simára a fűszerekkel, majd adjuk hozzá a diót és a metélőhagymát is. Friss barna kenyérrel, pirítóssal isteni.

©

Diós tallér

20 dkg puha vaj

20 dkg porcukor

30 dkg liszt

15 dkg darált dió

1 citrom reszelt héja

1 kávéskanál őrölt fahéj

3 tojássárgája

Egész dióbél a díszítéshez

A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, majd kb. 4-5 cm átmérőjű hengert formázunk belőle, és frissen tartó fóliába csomagolva fél órára mélyhűtőbe tesszük. Utána levesszük a fóliát és kb. 2 cm vastag tallérokat vágunk belőle. Sütőpapírral kibélelt sütőlapra helyezzük, minden darab tetejét megkenjük enyhén felvert tojásfehérjével és a közepükbe egy-egy gerezd diót nyomunk. Előmelegített sütőben 180 °C-on arany barnára sütjük (12-15 perc). Légmentesen záródó fémbodozban két hétig is eláll.

 Cukkinis, diós, tejszínes tészta

25 dkg vastagmetélt

1 nagyobb cukkíni apró kockára vágva

3 gerezd fokhagyma

2 dl habtejszín

2 csésze durvára vágott dió

2 evőkanál olívaolaj

2 teáskanál citromlé

1 közepes fej vöröshagyma

frissen őrölt feketebors

csipet frissen reszelt szerecsendió

A diót egy teflonserpenyőben pirítsuk meg, vigyázzunk, hogy ne égjen oda. Szedjük ki, tegyük félre. A serpenyőben melegítsük fel az olajt, dobjuk rá az apróra vágott fokhagymát és vöröshagymát. Adjuk hozzá a kockára vágott cukkínit, és pároljuk puhára. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, várjuk meg, míg egyet rottyan, aztán öntsük fel a tejszínnel. Lassan forraljuk össze. A mártást ráöntjük az időközben kifőzött tésztára, összeforgatjuk és tálaláskor adagonként megszórjuk a pirított dióval.

 

 

 

  

 

  

   

 

 

 

  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!