szerző:
hvg.hu

Meglehet, hogy 2016-ban a szaké lesz a drinkbárok sztárja. Budapest pedig a térség kiemelt szakéközpontjává válik. Legalábbis így látják a japán rizstermelők és -feldolgozók, akik tavaly illetékes mezőgazdasági tárcájuk támogatásával kétszer is küldöttséget delegáltak kis hazánkba a 2500 éves ital népszerűsítésére.

A múlt év mindjárt azzal kezdődött, hogy a küldöttek szemináriumot tartottak a Budapesti Gazdasági Főiskolán, és kóstolót hoztak 11 különböző, nálunk ismeretlen szakéból. S aztán így is fejeződött be az év: a delegáció, immáron konkrét tervekkel, ismét nálunk időzött. A szakmai programot az egyik budapesti japán étteremben hatfogásos vacsorával fejelték meg, ahol a sashimitól a citromos párolt csirkecombon, a vörös currys bélszínen át az almás desszertig, minden fogáshoz más-más szaké dukált.

©

A Japán Rizstermelők és -feldolgozók Szövetsége igen ígéretesnek látja Budapest szakéfelfejlődését. Még úgy is, ha pár tévhitet el kell oszlatni. Miszerint a szaké – bár hívják tévesen rizsbornak is – nem egy különleges borfajta, a világért sem nevezhető sörnek, holott gyártása során hasonló folyamatok játszódnak le, mint a sörfőzésnél, és végül, a közhiedelemmel ellentétben, pálinkának sem titulálható. Három alapvető hozzávalója a szakamai rizs, a víz és egy bizonyos, titokzatos kodzsi nevű anyag. Alkoholtartalma 18-20 térfogatszázalék, amit palackozás előtt általában 15-re redukálnak.

Hogy miként zajlik a gyártási folyamat, mit kell tudni a fogyasztásáról, arról részletesen beszámol az élelmiszer online.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!