szerző:
T.S.

Valószínűleg kínai éttermek asztalára szánták a nemcsak gasztronómiai ínyencségnek, de afrodiziákumnak is számító krokodilfarkakat. A fagyasztott vágykeltők már nem érkezhettek meg rendeltetési helyükre.

Egy vietnami hűtőkamiont rutinszerűen ellenőrzött a határrendőrség a dél-kínai Fangchenggang határvárosban január 22-én. A rakomány szállítólevelén tengergyümölcseit tűntettek fel, de egészen mást találtak a 16 hermetikusan lezárt, habszivaccsal hőszigetelt ládában: 70 fagyasztott sziámi krokodilt és 88 krokodilfarkat. Az előbbiek egyméteresek és 10 kg súlyúak, míg levágott farok részek 70 centiméteresek lehettek.

A csempészszállítmány ügyében nyomozó kínai rendőrök szerint az őrizetbe vett sofőr azt állítja, nem tudta, hogy tiltott árut fuvaroztatnak vele. A főként néhány délkelet-ázsiai ország (Kambodzsa, Malajzia, Vietnam, Indonézia) édesvizeiben őshonos sziámi krokodilt a Természetvédelmi Világszövetség a súlyosan veszélyeztetett állatfajok között tartja számon. Illegális vadászata miatt az állomány száma drasztikusan csökkent, az 1980-as évek vége felé Vietnamban már csak egyedi példányai voltak, tenyésztésükre külön programot hirdettek a Mekong-deltában.

A most felfedett csempészszállítmány mennyiségéből is kitűnik, a sziámi krokodil vietnami tenyésztőprogramja sikerrel járt… A kereslet iránta a bőre és húsa miatt egyaránt jelentős. Míg a bőriparban drága luxus bőrtermékekhez használják fel, a húsából készült ételek igazi csemegének számítanak az ínyencek körében az ázsiai országok többségében (a krokodilhús hasonlóan népszerű Ausztráliában is).

©

A csemegére valószínű már több kínai étteremben előrendelést adtak fel. A krokodilhús azért értékelődik fel Kínában, mert ott szexuális vágykeltőnek, afrodiziákumnak tartják. A hagyományos kínai medicina szerint egyaránt javítja az anyagcserét, a vitalitást és természetesen hat a libidóra. Ezért nem véletlenül szerepelnek a krokodilfarokból készült ételek a leghíresebb pekingi afrodiziákum étterem, a Guo Li Zhuang menüválasztékában.

©

 Erre utal az étterem neve is, amely a Potencia a farokban elnevezést jelenti, s fő különlegességei: a krokodilfarok, a szarvas, ló, szamár, ökör, kecske, juh, kutya, kígyó, kanadai jegesmedve hímvesszőjéből és heréjéből készült ételek. A kínai fővárosban a Guo család 2006-ban nyitotta első speciális, szexuális étvágygerjesztő éttermét, ez olyan népszerű lett, hogy az utóbbi években már több is üzemel belőle. S hogy receptjei máshol is időtállóak, mi sem bizonyítja jobban, az első Guo Li Zhuang étterem 1956-ban, 60 éve nyílt, mégpedig Atlanta kínai negyedében, az USA-ban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ferenc pápa idén is fekve imádkozott a Szent Péter-bazilikában

Ferenc pápa idén is fekve imádkozott a Szent Péter-bazilikában

Megint sokan voltak a sárgamellényesek és ismét elszabadult az erőszak

Megint sokan voltak a sárgamellényesek és ismét elszabadult az erőszak

A történészektől bírálatot, az államtól 350 millió forintot kapnak a Turán-kutatók

A történészektől bírálatot, az államtól 350 millió forintot kapnak a Turán-kutatók

A legújabb divat: a nyaraló

A legújabb divat: a nyaraló

400 millió jegykiadókra

400 millió jegykiadókra

Ebből a Porschéból a világon sincs sok, és itt van egy magyar rendszámmal

Ebből a Porschéból a világon sincs sok, és itt van egy magyar rendszámmal