Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"185ba275-750c-44bf-af7c-71e9728f5e2b","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A TV2 nemrég bemutatta A kiképzés című katonai valóságshowját, amely a Honvédelmi Minisztérium megbízásából készült és amelyben civilek tehetik magukat próbára. KAP és Ceglédi Zoltán ennek apropóján elmondta, hogyan úszták meg a sorkatonaságot, Litkai Gergely pedig megosztotta, mi történik, ha a bébiszittered hirtelen honvédőnek áll. De mit adhat egy ilyen műsor a hétköznapi embereknek azon a 20 millió forinton kívül, amit a győztes nyerhet, milyen az, ha valaki az Excel-táblázatok után a frontvonalon találja magát? ","shortLead":"A TV2 nemrég bemutatta A kiképzés című katonai valóságshowját, amely a Honvédelmi Minisztérium megbízásából készült és...","id":"20250312_duma-aktual-a-kikepzes-tv2","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/185ba275-750c-44bf-af7c-71e9728f5e2b.jpg","index":0,"item":"e6b7b36e-1ff0-46db-8faf-23de4f35f5e4","keywords":null,"link":"/360/20250312_duma-aktual-a-kikepzes-tv2","timestamp":"2025. március. 12. 17:30","title":"Van, aki dominákhoz jár, van, aki wannabe katonának áll – így nem védte a hazát KAP és Ceglédi","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"293aa7bf-0d43-42a0-94bc-a6baeea348a4","c_author":"Tóta W. Árpád","category":"360","description":"A párthű szolgák magukban semmire sem képesek. Szükség van azokra is, akik megvetik őket, párttal együtt. A lojális gárda nevetséges fércműveket tudott összehozni, a piacképes termékhez már kellett az is, aki szerint Fuck NER. ","shortLead":"A párthű szolgák magukban semmire sem képesek. Szükség van azokra is, akik megvetik őket, párttal együtt. A lojális...","id":"20250312_Tota-W-Arpad-Fuck-NER","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/293aa7bf-0d43-42a0-94bc-a6baeea348a4.jpg","index":0,"item":"7757d441-e7b5-40ac-aae7-71ae3532ee68","keywords":null,"link":"/360/20250312_Tota-W-Arpad-Fuck-NER","timestamp":"2025. március. 12. 09:36","title":"Tóta W. Árpád: Fuck NER, ilyen a szuverenitás","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"460a7b62-804b-4d47-bbeb-1ce173d6fb24","c_author":"HVG","category":"elet","description":"Hogyan változtathatunk az életmódunkon anélkül, hogy néhány hét alatt feladnánk? Miért káros, ha végletekben gondolkozunk? Belefér a kiegyensúlyozott táplálkozásba a sütemény? Miként segíthet a környezet abban, hogy változtassunk rossz szokásainkon? Erről beszélgettünk a HVG egészségpodcastjának legújabb adásában, amelyben a HaverVagy! közösséget is bemutatjuk. ","shortLead":"Hogyan változtathatunk az életmódunkon anélkül, hogy néhány hét alatt feladnánk? Miért káros, ha végletekben...","id":"20250312_Kosz-jol-Schwab-Richard-eletmodvaltas-szokasok-havervagy-Erdodi-Adam-Veronika-Keri-Csaba-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/460a7b62-804b-4d47-bbeb-1ce173d6fb24.jpg","index":0,"item":"a6c6438c-3a65-48d3-ba5e-8e4a178f724b","keywords":null,"link":"/elet/20250312_Kosz-jol-Schwab-Richard-eletmodvaltas-szokasok-havervagy-Erdodi-Adam-Veronika-Keri-Csaba-ebx","timestamp":"2025. március. 12. 17:20","title":"Kösz, jól Schwab Richárddal: Ha a barátaid kocsmában ünnepelnek, kell egy másik társaságot is választani","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"741e5478-9cfc-428b-bd6c-19bbf0b7b6bd","c_author":"HVG","category":"elet","description":"Ilyennel még a sokat látott biztonsági személyzet sem találkozott.","shortLead":"Ilyennel még a sokat látott biztonsági személyzet sem találkozott.","id":"20250312_teknos-csempesz-repuloter-alsonadrag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/741e5478-9cfc-428b-bd6c-19bbf0b7b6bd.jpg","index":0,"item":"20f68638-68e6-4b06-a02e-779c9aa4a97b","keywords":null,"link":"/elet/20250312_teknos-csempesz-repuloter-alsonadrag","timestamp":"2025. március. 12. 15:59","title":"12 centis élő teknős került elő egy férfi alsónadrágjából a reptéren","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9f24feaf-0c0c-4e7f-ac4c-51ee86ba814b","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A mobilok után a robotokba is beköltözhet a Google Gemini, a cég most két, ehhez használatos, speciális nyelvi modellt is bemutatott.","shortLead":"A mobilok után a robotokba is beköltözhet a Google Gemini, a cég most két, ehhez használatos, speciális nyelvi modellt...","id":"20250313_google-gemini-robot-mesterseges-intelligencia-nyelvi-modell","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9f24feaf-0c0c-4e7f-ac4c-51ee86ba814b.jpg","index":0,"item":"05c6ea28-c352-4a1c-a2ce-cc256082a336","keywords":null,"link":"/tudomany/20250313_google-gemini-robot-mesterseges-intelligencia-nyelvi-modell","timestamp":"2025. március. 13. 16:03","title":"A Google beépítette egy robotba az MI-jét, és ez új korszakot nyithat a robotikában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8bbd81b1-b361-4ca6-9ba8-2f4688498e93","c_author":"Köves Gábor","category":"kultura","description":"Mit tegyen a feleség, ha már nem úgy kívánja a férjét? Erről is szól a francia párkapcsolatok szakértője, Emmanuel Mouret új filmje. A szívspecialista rendezővel Párizsban beszélgettünk – egyebek mellett Jacques Becker és Max Ophüls zsenialitásáról.","shortLead":"Mit tegyen a feleség, ha már nem úgy kívánja a férjét? Erről is szól a francia párkapcsolatok szakértője, Emmanuel...","id":"20250312_A-politika-a-haloszobaban-kezdodik-mozikban-Baratnok-Emmanuel-Mouret","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8bbd81b1-b361-4ca6-9ba8-2f4688498e93.jpg","index":0,"item":"a1828229-fac8-4c81-83bd-c85623acecaa","keywords":null,"link":"/kultura/20250312_A-politika-a-haloszobaban-kezdodik-mozikban-Baratnok-Emmanuel-Mouret","timestamp":"2025. március. 12. 16:01","title":"„A politika a hálószobában kezdődik” – mozikban a franciásan pikáns Barátnők, a rendezővel beszélgettünk ","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8d9d2603-4722-4f27-8b13-b51f7d509dc4","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Pályára állt, és rövidesen a tudományos munkát is megkezdi a NASA legújabb űrteleszkópja, mely fontos adatokkal segítheti az űrkutatást.","shortLead":"Pályára állt, és rövidesen a tudományos munkát is megkezdi a NASA legújabb űrteleszkópja, mely fontos adatokkal...","id":"20250312_nasa-spherex-urtavcso-univerzum-kutatas-3d-terkep-punch-nap","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8d9d2603-4722-4f27-8b13-b51f7d509dc4.jpg","index":0,"item":"4b83c638-22cf-4a31-8164-7257b90bf94c","keywords":null,"link":"/tudomany/20250312_nasa-spherex-urtavcso-univerzum-kutatas-3d-terkep-punch-nap","timestamp":"2025. március. 12. 20:03","title":"Akcióban a SPHEREx: elindult a NASA űrtávcsöve, ami az univerzum keletkezését kutatja","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"17dfb789-54f1-4c4a-824b-f7a984d3adb7","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"Ókovács Szilveszter szerint Magyarország nem hadviselő fél, a művészek pedig nem katonák. ","shortLead":"Ókovács Szilveszter szerint Magyarország nem hadviselő fél, a művészek pedig nem katonák. ","id":"20250312_sandor-fegyir-okovacs-szilveszter-anna-netrebko-operahaz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/17dfb789-54f1-4c4a-824b-f7a984d3adb7.jpg","index":0,"item":"6e2464d7-d53d-4f81-bc4b-df9cd7549cca","keywords":null,"link":"/kultura/20250312_sandor-fegyir-okovacs-szilveszter-anna-netrebko-operahaz","timestamp":"2025. március. 12. 11:20","title":"Sándor Fegyir egy orosz szoprán fellépésének a lemondását kérte az Operaház igazgatójától, kioktatást kapott válaszul","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Itt a húshagyó kedd, a hamvazó szerda, még megfejeljük egy torkos, avagy zabáló csütörtökkel és búcsúzunk a farsangtól. Így a végén még belehúzhatunk. De ki mondja, hogy legközelebb csak egy év múlva ehetünk krumpli fánkot, Eclairt, képviselő fánkot, cukkini blinit?
Szerintünk a hagymalekvárnak és a birses párolt káposztának sem kell kisomfordálnia a konyhából. S attól tartunk, a mangalica meg a kacsacomb se az emlékkönyvünkbe kerül. Legfeljebb kihagyjuk átmenetileg a kora tavaszi méregtelenítő, fogyózós, húsvét előtti böjtös kúránkból. Vagy nem. Van egy komplett menüsorunk Gátfalvi Pétertől, a MOM Park Leroy Bistro séfjétől, lehet válogatni.
A mangalica lapockát sózzuk, borsozzuk és egy serpenyőbe a mangalica zsírral minden oldalát aranybarnára (őzikebarna) sütjük. Az elősütött húst a visszamaradt zsírral, a hideg libazsírral, egy fél fej vöröshagymával, fokhagymával, rozmaringgal, fehérborral egy magas falú tepsibe tesszük, és felöntjük zöldségalaplével annyira, hogy ellepje a húst. 140 fokra előmelegített sütőben kb. 3 órán keresztül pároljuk lefedve. Az elkészült puha húst kivesszük a zsíros szaftból, és még forrón két villa segítségével a lehető legalaposabban szálaira szedjük. Közben a szaftot nyílt lángon kb. felére redukáljuk. Egy keverőtálba tesszük a húst, és szűrőn keresztül ráöntjük a boros-alapleves zsírt. Elkeverjük, majd miután kissé kihűlt porcelán vagy üveg tálakba adagoljuk. Tálalásig hűtőben tartjuk.
MOM Park, Le Roy
Hagymalekvárhoz:
0,3 kg lilahagyma
3 dkg kristálycukor
csipet só
0,5 dl étolaj
2dl vörösbor
A cukrot karamellizáljuk és hozzá adjuk a fél karikára vágott lila hagymát. Vörösborral, sóval puhára pároljuk. Tálalásig hűtve tároljuk.
Blinihez:
40 dkg búzaliszt
40 dkg rétesliszt
20 dkg rozsliszt
15 dkg főtt burgonya
10 dkg reszelt cukkini
1 kocka friss élesztő
1 l langyos tej
10 db tojás
4-5 teáskanál só
2-3 teáskanál cukor
Az élesztőt langyos tejben cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a simára tört főtt burgonyát (hidegen), a reszelt cukkinit, a felfuttatott élesztőt, a tojásokat. Jól elkeverjük és langyos helyen 1-2 órát pihentetjük, kelesztjük. Egy teflon serpenyőben olvasztott vajjal kisebb palacsintányi tésztákat sütünk. Tálaláskor a forró blinire halmozzuk a hideg rilettet és hagymalekvárt.
A megtisztított kacsacombot sózzuk, borsozzuk és egy magas falú tepsibe tesszük. A konfitáláshoz bő zsírral a kacsacombokat elfedjük. Serpenyőben a félbevágott, de héjas vöröshagymát és fokhagymát hirtelen megpirítjuk, vágási felületeit karamellizáljuk, majd a kacsacombok mellé tesszük. A tepsit sütőbe tesszük és 90 fokon 4-5 órát sütjük. Tálalás előtt 180 fokos sütőben pár perc alatt ropogósra sütjük.
MOM Park, Le Roy
Birsalmás savanyú káposztához:
1kg savanyú káposzta
1 db birsalma
2 dl kacsazsír
fél fej vöröshagyma
csipet só és bors
1 l csirke alaplé
A fél karikára vágott vöröshagymát kacsazsíron megfonnyasztjuk, majd rátesszük a savanyú káposztát. Ízesítjük, sóval, borssal, boróka bogyóval. Felöntjük kevés fehérborral és alaplével. Beletesszük a megtisztított, vékony szeletekre vágott birsalmát, és pároljuk míg az alma roppanós marad.
Burgonyafánk:
1 kg búzaliszt
25 dkg főtt burgonya hidegen
1 kocka friss élesztő
0,5 l langyos tej
6 db tojás
4-5 teáskanál só
2-3 teáskanál cukor
Az élesztőt langyos tejben cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a simára tört főtt burgonyát (hidegen!), a sót, a felfuttatott élesztőt, a tojásokat. Jól elkeverjük és langyos helyen 1-2 órát pihentetjük, kelesztjük. Bő, forró olajba szaggatjuk, és ropogósra sütjük.
Eclair fánk
Hozzávalók 10 adaghoz:
16 dkg vaj
3 dl nagyon hideg víz
20 dkg finomliszt
8 db tojás
4 dkg cukor
1 csipet só
A töltelékhez
4 dl habtejszín
8 dkg porcukor
A tetejére
10 dkg csokoládé (magas kakaótartalmú)
50 ml víz
1 dkg vaj
Elkészítés:
A vajat egy vastag falú edénybe kockázzuk, hozzárakjuk a cukrot és a csipet sót. Ráöntjük a vizet, és kis lángon, néha megkavarva felforraljuk. Ha forr, hozzáöntjük a lisztet, és addig keverjük, amíg el nem válik az edény falától (kb. 2.perc). Az edény alján lesz egy kicsi hártya, ne aggódjunk, innen a neve is. Ha elvált az edénytől, és egybeáll a tészta, azonnal lehúzzuk a tűzről. Fogjuk a kézi habverőt, és öntsük bele a tojásokat egyesével. Mielőtt a következőt beletennénk, mindig keverjük homogénné a tésztát az előző tojással. Ezután félretesszük, és hagyjuk hűlni 5 percig. A tepsibe sütőpapírt teszünk, a tésztát habzsákba töltjük, és egymástól pár centi távolságra kb. 10 centis csíkokat nyomunk. Ezután kb. fél órát hagyjuk állni, majd a 220 fokra előmelegített sütőbe betoljuk a fánkokat, 10 perc sütés után180 fokra mérsékeljük a hőfokot. Ezután folyamatosan figyeljük a tésztát, mert kb. 20-30 perc alatt elkészül, és utána könnyen megég. Sütés közben nem szabad az ajtót nyitogatni, mert összeesik a süteményünk. Ha elkészült, kivesszük és recés késsel félbevágjuk őket. Amíg kicsit hűlnek, a csokit egy lábosba tördeljük, és a fél deci vízzel együtt gőz fölé állítjuk. Ha felolvadt, beletesszük a vajat, és azzal is elkeverjük. A hideg tejszínt felverjük, majd ha kész, a cukrot is beleforgatjuk. A fánkok tetejét csokiba mártjuk, az aljukra habzsák segítségével tejszínhabot fújunk. A tetejüket rátesszük, és azonnal fogyaszthatjuk is. Ebből az adagból kb. 10 fánk lesz.
MOM Park, Le Roy
Képviselőfánk
1 dl víz
só ízlés szerint
0.5 teáskanál cukor
10 dkg finomliszt
3 db tojás
10 dkg margarin
A sárga krémhez
5 dl tej
2 csomag vaníliás pudingpor
15 dkg cukor
4 db tojás
A krém tetejére
3 dl habtejszín
1 teáskanál porcukor
Elkészítés:
A fánkhoz a vizet, a margarint, a sót és a cukrot felforraljuk, majd állandó keverés mellett beleszórjuk a lisztet. Levesszük a tűzről, és ha langyosra hűlt, egyenként belekeverjük a tojásokat a masszához. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe ringló nagyságú gömböket nyomunk úgy, hogy helyet hagyunk egy-egy süti között, mert duplájára nő a tészta. Forró sütőben sütjük kb. 15 percig. Közben a sütő ajtaját ne nyissuk ki, mert összemegy a tészta.
Krém elkészítése:
A pudingport simára keverjük a hideg tej 2/3-ad részével és a 4 tojássárgájával. A tojásfehérjéket a cukor 2/3-ad részével kemény habbá verjük. A maradék tejet és a cukrot felforraljuk, és a pudingos tejjel jól elkeverjük. Ezután állandó keverés mellett, 3-4 perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről levéve gyorsan hozzákeverjük a tojáshabot is, majd hagyjuk hűlni. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük. Ha kihűlt a tészta és a krém, a fánkok tetejét levágjuk, és a krémmel és tejszínhabbal töltjük, visszarakjuk a tetejüket, végezetül porcukorral megszórjuk.
(Megjegyzés: A menü 10 fős asztaltársaságra méretezett, természetesen kevesebb főre arányosan csökkentjük a mennyiségeket.)