szerző:
Tóth Sándor

Gárdisták írtak szakácskönyvet. Még hozzá a Vatikán őrzői adnak betekintést a „legfelsőbb” gasztronómiai kulisszatitkokba, 60 recepttel és némi intimitással a pápák, biborosok, érsekek ízlését illetően.

Áprilistól már angolul is olvasható lesz a  The Vatican Cookbook (A Vatikán szakácskönyve). A nyilván hazai közérdeklődésre is számot tartó kiadványt a pápai testőrség, a Svájci Gárda három tagja írta.

Az olasz, német és spanyol nyelvű változata után hamarosan angolul is debütál a szakácsként is kiváló pápai testőrnek, David Geissernek és két kollégájának, Erwin Niederbergernek  (őrmester, eredetileg cukrász) illetve Daniel Anrignak (2008-2015 között a pápai testőrség parancsnoka volt ezredesi rendfokozattal) kulináris bestsellere. A könyv eredetileg olaszul két éve, Buon Appetito (Jó étvágyat) címmel jelent meg, s az első számú szerző, a jelenleg 26 éves David Geisser harmadik könyve.

©

A kötet természetesen több mint receptkönyv, a benne megtalálható 60 étel leírása és elkészítése mellett a Vatikán, a pápák, bíborosok, érsekek és a testőrség tagjainak asztali intimitásaiba, hétköznapi életébe is beavatja a természetes kíváncsiságot tápláló kívülállókat. Az ételek között az egyszerűtől a fenségesig megtalálható a gnocchi, a párolt sertéssült és egyéb gazdag húsok kínálata, a sajttorta és a sütemények, míg italként a különféle likőrök.

 Három pápa, a jelenleg regnáló Ferenc, elődje XVI. Benedek és a legnagyobb szimpátiát élvező, immár szentté avatott II. János Pál kedvenc ételeit nemcsak megismerhetjük, hanem a receptek alapján magunk is elkészíthetjük (ehhez pedig ösztönöznénk a könyv magyar kiadását is – a szerk.)

Megtudhatjuk, hogy az egyébként nagyon puritán Ferenc pápa azért nemcsak maté teán – amit maga is szívesen elkészít – és az általa sokat emlegetett olasz pizzán él, hanem a napi ima mellett szereti a finom ételeket is. Az egyházfő egyébként maga is ért a sütéshez-főzéshez, s argentinként kedvence a colita de cuadril – a fartő –, s a dél-amerikai ország nemzeti étele, az asado. Ezt a „húsegyveleget” főként marhahúsból, különböző belsőségekből, fűszeres kolbászfélékből, véres hurkából készítik, de a meghatározó összetevői között megtalálható a borjúmirigy (achura) is. Roston sütik vagy grillezik a húst, eredetileg a nyers marhahátszínt vagy a sertésoldalast különösebb fűszerezés nélkül, egyszerűen csak sózzák. De a Szentatya az ennél sokkal egyszerűbb, s a gyomornak is könnyedebb ételféleséget, az empanadát, a húsos-zöldséges raguval készült argentin tésztapárnákat imádja a legjobban, még hozzá paprikasalátával. Desszertként pedig szívesen fogyasztja a dulce de lechét, a nádcukorral készült karamellizált tejkrémet.

A pápaságtól visszavonult Benedek a bajor ételeket részesítette előnyben, jellemzően a bajor módra sütött húst, míg János Pál pápa lengyel szülőföldje tészta- és káposztaalapú ételeit favorizálta. Az ellene elkövetett 1981-es merénylet után diétára fogott egyházfő követte az étrendi előírásokat, csupán a pierogival – lengyel pirog, töltött tészta – tett kivételt, a legenda szerint ennek tulajdonította felépülését.

Míg a Vatikán más papi főméltóságai közül többen az olasz konyhához szoktak, így a nálunk is ismert gnocchi, és a saltimbocca a la romana, a római zsályás borjú jelenti számukra a legnagyobb asztali örömet. Erre esküszik a könyv szerzői közül Daniel Anrig ezredes is, aki szerint az olasz konyha a legjobb a világon. Végül, de nem utolsó sorban, a Svájci Gárda több mint öt évszázados „erőnléti” ételére is fény derül: étrendjükben hetente többször is szerepel a párolt lencse.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Marabu Féknyúz: Csak a szerénység

Marabu Féknyúz: Csak a szerénység

Ausztráliában bezzeg olvad az aszfalt az utakon

Ausztráliában bezzeg olvad az aszfalt az utakon

Töröltek egy posztot, megy is a találgatás a Xiaomi 5G-s telefonjáról

Töröltek egy posztot, megy is a találgatás a Xiaomi 5G-s telefonjáról

Szankciókat szeretne 67 szegedi professzor a Botkát támadó rektorhelyettes ellen

Szankciókat szeretne 67 szegedi professzor a Botkát támadó rektorhelyettes ellen

Megkínozták a forgatáson: nem moshatott hajat a Trónok harca színésznője

Megkínozták a forgatáson: nem moshatott hajat a Trónok harca színésznője

Teljesen rendjén való, hogy hajlik az iPad Pro – mondja az Apple

Teljesen rendjén való, hogy hajlik az iPad Pro – mondja az Apple