szerző:
MTI

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye a 2010 első negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 4,4 százalékát tette ki, az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 79,6 százaléka volt 2010 első negyedévének végén - közölte a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján az MNB hétfőn.

A háztartások nettó finanszírozási képessége (pénzügyi megtakarítása) a 2010 első negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 2,9 százalékát érte el.

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye az előzetes adatok szerint a 2010 első negyedévével záruló elmúlt egy évben 1 151 milliárd forint volt. A magánnyugdíj-pénztárakból az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők miatti transzferek az elmúlt egy év során 100 milliárd forinttal (az éves GDP 0,38 százalékával) javították az egyenleget.

A központi bankkal szemben a pénzügyi számlákban alkalmazott újrabefektetettjövedelem-elszámolás éves szinten 142 milliárd forinttal (az éves GDP 0,54 százalékával) csökkentette az egyenleget, növelte a nettó finanszírozási igényt. 2010 első negyedévében a nettó finanszírozási igény (225 milliárd forint) a negyedéves GDP 3,6 százalékát tette ki.

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2010 első negyedévének végén a GDP 79,6 százaléka, 21 031 milliárd forint volt, míg 2009 végén 20 421,2 milliárd forintot tett ki. Az államháztartás nettó tartozása, 15 943 milliárd forint a GDP 60,3 százalékát tette ki.

2010 első negyedévében a központi kormányzat finanszírozási igényét (248 milliárd forint) hosszú lejáratú értékpapírok kibocsátásával fedezte, miközben jelentősen növelte a központi banknál elhelyezett betéteit. A központi kormányzat finanszírozási igényének meghatározásában bizonytalanságot jelent az adók eredményszemléletű korrekciója, amely ebben a fázisban előrejelzéseken és előzetes adatokon alapul - jegyzi meg az MNB.

A helyi önkormányzatok finanszírozási képessége (59 milliárd forint) elsősorban a hitelintézeti betétek növelésében jelent meg. A társadalombiztosítási alapok finanszírozási igényét (36 milliárd forint) az egyéb követelések tranzakcióból eredő csökkenése és a központi kormányzattal szembeni hiteltartozások növelése fedezte.

A háztartások nettó finanszírozási képessége az előzetes adatok szerint 2010 első negyedévével záruló elmúlt egy évben 756 milliárd forint volt. A magánnyugdíjpénztárakból az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők miatti transzferek az elmúlt egy év során 100 milliárd forinttal (az éves GDP 0,38 százalékával) csökkentették a háztartások nettó finanszírozási képességét. 2010 első negyedévében a háztartások nettó finanszírozási képessége (150 milliárd forint) a negyedéves GDP 2,4 százalékát tette ki.

2010 első negyedévében a pénzügyi eszközök esetében a befektetési jegyek, a hitelintézeti hosszú lejáratú értékpapírok valamint a nyugdíjpénztári követelések növelése volt jelentős, miközben számottevően csökkentek tranzakcióból eredően a lekötött forintbetétek és a tőzsdei részvények. A kötelezettségek esetében a forinthitelek növekedése és a devizahitelek jelentősebb csökkenése voltak a jellemző tranzakciók.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Borulhatnak a Fidesz-tervek: a piacnak nem tetszik a hiánycél

Az eredetileg tervezettnél (a GDP arányában) maximum 1,5-2 százalékkal magasabb költségvetési hiányt tolerálna a piac – állítják egybehangzóan az Ecoline által megkérdezett hazai és külföldi elemzők. Mindez azt jelenti, hogy a Fidesz első körben közölt hiánycélja kissé magas lehet a befektetőknek, s szakértők szerint kockázatokat rejthet magában.

MTI Gazdaság

PM: május végére 719,4 milliárd hiány várható

Május végére 719,4 milliárd forint államháztartási hiány várható, ami az éves deficit 81,9 százaléka − közölte Katona Tamás a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára a szerdai budapesti tájékoztatón.

MTI Gazdaság

Elemzők szerint a piac 4,5-5,5 százalékos hiányt még elfogad

A piac GDP arányosan 4,5-5,5 százalékos államháztartási hiányt még elfogad 2010-re, 6,5 százalékot aligha és jövőre az ideinél feltétlenül kisebb deficit kell – mondták elemzők, miután Matolcsy György, a leendő nemzetgazdasági miniszter a GDP 4,5-6,5 százalékos sávjában jelölte meg az idei várható hiányt.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők: a piac örülne egy erős Fidesz-kormánynak

Jelentős eredményeket ért el a jelenlegi magyar kormány az államháztartás konszolidálásában, de a piac örülne egy stabil többségű Fidesz-kormánynak is a választások után, mert ez jót tenne a reformkilátásoknak − áll londoni felzárkózó piaci elemzők legújabb magyarországi választási forgatókönyveiben, amelyek azonban egyöntetűen felemlítik, hogy keveset lehet tudni a Fidesz gazdaságpolitikai terveiről.

MTI / hvg.hu Gazdaság

Így néz ki a hiány Oszkó és a KSH szerint – grafikon

A pénzügyminiszter szerint jelképes a különbség a várt és az előzetes adatok szerinti eredményszemléletű államháztartási hiány között, amelynek alakulását még befolyásolhatják az önkormányzatok végleges adatai.

Kecskeméten háttal szerelték fel a digitális menetrend táblát

Kecskeméten háttal szerelték fel a digitális menetrend táblát

Több mint kétszáz elefánttal végzett a hónapok óta tartó szárazság

Több mint kétszáz elefánttal végzett a hónapok óta tartó szárazság

Karambol az Árpád hídnál, egy rendőr megsérült

Karambol az Árpád hídnál, egy rendőr megsérült

Egy osztrák város is Európa kulturális fővárosa lehet 2024-ben

Egy osztrák város is Európa kulturális fővárosa lehet 2024-ben

Minden dolgozó nyugdíjas járulékmentességet kap 2020-tól

Minden dolgozó nyugdíjas járulékmentességet kap 2020-tól

Berendelték az amerikai nagykövetség ügyvivőjét az Orbánnal kapcsolatos fake news miatt

Berendelték az amerikai nagykövetség ügyvivőjét az Orbánnal kapcsolatos fake news miatt