szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés elfogadta a 2011. évi költségvetéshez benyújtott, a kormány által is támogatott "első körös" módosító indítványokat. A parlament kedden 236 igen, 41 nem és 32 tartózkodás mellett fogadta el a jövő évi büdzséjavaslathoz beterjesztett, a kabinet által támogatott módosító javaslatokat.

Cséfalvay Zoltán szerint a 2011-es költségvetés Magyarország megújulásának költségvetése, az ország stabilitását szolgálja. Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kedden a parlamentben, a 2011. évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványokról szóló szavazást megelőzően azt mondta: a jövő évi büdzsé a költségvetési hiánycélt alacsonyan tartja, rendezetté teszi a közpénzügyeket, az ország stabilitását szolgálja és megteremti a gazdasági növekedés alapjait. A 2011-es költségvetés világos értékrendet követ, a nemzeti ügyek megvalósítását helyezi előtérbe - tette hozzá.
   
Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a büdzsé az adócsökkentéssel egyértelművé teszi, hogy az érvényesülés alapja a tisztességes munka, a vállalkozás. Mint mondta, az adórendszer megerősíti a családokat. Kitért arra is, hogy a rendőrség, a katasztrófavédelem és az ügyészség forrásainak megemelésével a költségvetés garanciát teremt arra, hogy az egyén, a család és a nemzet boldogulását ne akadályozza a rend hiánya.
   
Cséfalvay Zoltán közölt: a büdzsé javítja az otthonteremtés feltételeit és a sport és egészségügy támogatásával hozzájárul az egészségi állapot javulásához.Szerinte a válság és az előző évek rossz kormányzása legyengítették az országot, most rendezni kell a dolgokat. Közölte: az út a 2011. évi költségvetés megalkotásával nem ér véget, a következő években reformok sorára van szükség az államháztartásban.

Nyolc év után ismét olyan költségvetése lehet az országnak, amely valós számokra, mindenki által támogatott értékekre épül, és amely úgy teremt stabilitást az államháztartásban, hogy közben a gazdasági növekedés feltételeit is megteremti - mondta Cséfalvay Zoltán.
   
Felhívta a figyelmet, hogy a 2011-es költségvetés már nemcsak az egyensúly megteremtésének költségvetése, hanem növekedés elindításának büdzséje is. Hozzátette: csak a versenyképesség javításával és a gazdasági növekedés erősítésével lehet tartósan stabilizálni az államháztartás helyzetét.
   
A büdzsé részleteiről szólva beszélt még arról is, hogy jövőre a közszféra átalakításával egy kisebb, hatékonyabb állam létrehozása a cél, az államigazgatási intézményeknél 5, ezek háttérintézményeinél pedig 10 százalékos létszámcsökkentést vállal a költségvetés.
   
A közszférában a bérek 2011-ben nominális szinten maradna, ezzel párhuzamosan pedig 5 százalékkal csökkentik a dologi kiadásokat - mondta azzal, hogy nem lesz "fűnyíróelvű" leépítés, a leépítés nem érinti az egészségügyet és az oktatást. Elmondta, hogy jövőre megkezdik az egészségügy átalakítását, a szükséges forrásokat a járulékok mellett 44 százalékban a központi büdzsé állja.
   
A nyugdíjrendszerről szólva az államtitkár azt hangsúlyozta: azzal, hogy a parlament megnyitotta az utat az állami pillérbe való visszalépésre, visszaadták a döntési szabadságot a pénztártagoknak és lehetővé tették, hogy az állami nyugdíj zárttá váljon, bevételi és kiadási oldalai újra egyensúlyba legyenek.
   
Cséfalvay Zoltán közölte: a jövő évi büdzséhez 530 módosító és kapcsolódó módosító indítvány érkezett, ezek közül a kormány azokat támogatja, amelyek a törvényjavaslat összefüggéseit tisztázzák, és a benyújtás óta a gazdasági folyamatokban végbe ment változások hatásait vezetik át.

Elfogadott indítványok

A Fidesz és a KDNP szavazott igennel, nemmel az MSZP és az LMP voksolt; a Jobbik tartózkodott.
   
A csomag része volt az a módosító indítvány is, amely a Költségvetési Tanács titkárságának jövőre tervezett 835,5 milliárd forintjából elvon 825,5 milliárd forintot; az összeget a roma ösztöndíjprogramok emelésére fordítják.
   
Mintegy 22 milliárd forintot biztosít a jövő évi költségvetés arra, hogy a közszféra dolgozóinak rendszeres nettó keresete ne csökkenjen akkor sem, ha az adó- és járulékváltozások egyébként hátrányosan érintenék őket: 21,9 milliárd forintból kompenzálják a közszféra dolgozóit, az összeg csaknem felét áfa-bevételekből, a fennmaradó mintegy 11 milliárd forint egy részét pedig például az szja-bevételekből, a nyugdíjbiztosítási járulékból, valamint az egészségbiztosítási járulékból fedeznék.
   
A kormány által támogatott csomag része volt az is, hogy jövőre különítsenek el az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark támogatására plusz 300 százmillió forintot; ez azt jelenti, hogy Ópusztaszeren, az első magyar országgyűlés helyszínén írhatják alá jövőre az új alkotmányt.
   
Az elfogadott indítványok között volt, hogy a Puskás Ferenc Stadion rekonstrukciójára 500 millió forint jusson jövőre; az önkormányzati fejezeti tartalék 5 milliárd forinttal emelkedjen meg a tervezetthez képest; 3 milliárd forint plusz jusson a bírósági eljárások gyorsítására; 495,3 millió forint jut a bírák keresetének javítására; 988,8 millió pedig az ügyészségek működési költségeinek emelésére.
   
Jövőre visszaáll a választásokon 1 százalékot elért pártok költségvetési támogatása az idei szintre, azaz 223 millió forint pluszt kapnak a büdzsé tervezetében lévő összeghez képest; ezt az indítványt - az LMP kivételével, amely tartózkodott a voksoláson - minden frakció támogatta.
   
Felújíthatják jövőre a fővárosi Moszkva teret, erre 3 milliárd forintot szavaztak meg; megújulhat a debreceni stadion is, e célra 1,25 milliárd forint jut.
   
2011-ben a katolikus egyház 5,36 milliárd forint járadék-kiegészítés kap.
  
A fővárosi és megyei kormányhivatalok működtetésére eredetileg 7,5 milliárd forintot tartalmazott a költségvetés, ezt egy módosítás megemeli 80 milliárd forinttal.
   
Közel 5 milliárd forinttal emelkedik a turisztikai célelőirányzat a Formula-1 Magyar Nagydíj rendezői jogdíjának átcsoportosítása miatt.
   
Teljes konszenzussal, azaz 320 szavazattal fogadta el az Országgyűlés a környezetvédelmi kiadások 14,5 milliárd forinttal -  22 milliárd forintra - emelését.
   
A kormány által támogatott csomag elfogadása után a többség igent mondott több LMP-s indítványra is. Ezekkel egyebek között plusz 60 millió forintot kap az Autisták Országos Szövetsége (ennek forrását a Malév Zrt. tőkeemelésére fordítandó összegből teremtik elő); 35 millió forint jut a Rádió C-nek; egy indítvánnyal pedig létrehozzák a KSH-n belül a fenntarthatósági főosztályt.
   
Elfogadták azt az LMP-s módosító indítványt is, amely egyebek mellett 70 millió forinttal emeli az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutatóintézete Közalapítvány támogatását.
   
Igent mondtak tucatnyi jobbikos javaslatra is: egyebek mellett így az Állami Ménesgazdaságnak plusz 120,5 millió forintot jut a 4-es metró építési költségeinek terhére.
   
Az elfogadott jobbikos indítványok között van több olyan, amely a határon túli ifjúsági szervezetek támogatását emeli.
   
Ezek mellett a Jobbik javaslata alapján jövőre a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa plusz 40 millió forinthoz jut; 100 millió forint jut a szentgotthárdi barokk templombelső, 40 millió forint a ceglédi református nagytemplomi gyülekezeti ház felújítására; 19 millió forintot kapnak felsőoktatási szakkollégiumok, 188,6 milliót a Nemzeti Tehetség Program, 46 millió forintot a kisiskolák, 50 millió forintot pedig a Várpalotai Trianon Múzeum; 50 millió forintot csoportosítanak át fogyatékosok érdekvédelmét és támogatását ellátó közhasznú szervezetekhez.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Sokba kerülnek Orbán szívügyei

A kormányfő ígéreteinek és egy-egy ügy iránti személyes elkötelezettségének eredménye is visszaköszön a jövő évi büdzsé tervezetének soraiban.

Terrorizmus vádjával áll bíróság előtt a Hotel Ruanda elrabolt hőse

Terrorizmus vádjával áll bíróság előtt a Hotel Ruanda elrabolt hőse

Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik

Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik

Zuglótól Kőbányáig üldözték a rendőrök a körözött sikkasztót

Zuglótól Kőbányáig üldözték a rendőrök a körözött sikkasztót