Robotkígyót fejleszt a sebészből lett miniszter

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

Orvosi robotkígyót fejlesztenek Londonban. A hosszú csőre emlékeztető készülék az emberi szervezetben tekeregve derítené fel a problémákat, képes szívrendszeri bypass műtétek elvégzésére, valamint kameraként is funkcionál, írja a BBC News.

© BBC News
Az i-Snake külsejét tekintve egy hosszúkás cső, amelyben az űrtechnológiai fejlesztésekből megörökölt különleges motorok, szenzorok és képalkotó rendszerek kaptak helyet. A The Guardian napilap értesülései szerint átmérője egy öt- és tízpennys érme között változik, ez 23.59 milliméter és 28.5 milliméter közötti méretet jelöl, valamint optikai kábelen keresztül juttatja el az orvoshoz a lényegi adatokat.

A robotkígyó képes a szívrendszeri bypass műtétek elvégzésére, valamint gyomorrák esetén apró tumorokat is képes eltávolítani a szervezetből, a benne elhelyezett szenzorok révén pedig képes a minimális külsérelmi nyomokat okozó, átlátható képet adó műtétekre. A benne elhelyezett érzékvisszacsatolásos rendszernek köszönhetően az orvos pedig "érezheti" az operáció alatt a kezelt szövet milyenségét.

A kutatásért felelős Imperial College London (ICL) 2.1 millió fontos, azaz közel 2.84 millió eurós összegből fejleszti a robotkígyót, a team tagja pedig az a Professor Sir Ara Darzi, akit 2007 júniusában sebészorvosból választottak brit egészségügyi miniszterré. Lord Darzi elmondta a The Guardian napilapnak, hogy az i-Snake várhatóan öt éven belül használatba kerülhet, olcsóbb operációkat és gyorsabb felépülési időt biztosítva ezzel a pácienseknek.