hvg.hu Itthon

Eltűnik a Kossuth tér legrondább épülete

Eltűnik egy ismert épület a nemrég felújított Kossuth térről, az Országház szomszédságából. Nemrég még a korszerűsítését tervezték, de kiderült, nem éri meg átépíteni – írja az Urbanista. Az MTESZ-székházról van szó, amelyet ezrek használnak naponta: alatt található ugyanis a Kossuth téri metróállomás.

Szabó M. István Gazdaság

Paks II.: A garancia az, hogy "mi sem vagyunk kispályások"

Aszódi Attila, az új paksi atomerőmű építésének kormánybiztosa bár rendre hivatkozott rá, részleteket egyetlen alkalommal sem árult el arról, milyen garanciák kerültek bele abba az orosz-magyar szerződéscsomagba, melynek aláírást kedden jelentette be, s melynek következményeként 2026-ban akár már mindkét új reaktort be lehetne kapcsolni.

OTP Alapkezelő Zrt.

Valóban létezik környezettudatos befektetés?

Hogyan lehet valamilyen befektetés fenntartható? Milyen zöld pénzügyi projektek léteznek, amihez csatlakozni lehet és érdemes? Hogyan gondolkodjon egy vállalat felelősen, hogy az a társadalomnak, a bolygónak, de neki is hasznos és kifizetődő legyen? Cikkünkből kiderül!

Szabó M. István Gazdaság

Százezer kistulajdonos helyett százezer koldust produkáltunk

Van néhány igen mocsaras történet - nyilatkozta a hvg.hu-nak Tömpe István, a rendszerváltozás korának privatizációs felelőse. Vallja, benne volt a pakliban, hogy 2-300 vállalatigazgató kapja meg a magyar gazdaságot, ezért aztán a központi privatizáció mellett tette le a voksát, de elismeri, abban a rendszerben is lehetett lopni, "de még mennyire". Kezdetben az egész csak fifikás történetekből állt. A cseheknél miért sikerült sokkal jobban a privatizáció? Mert ott bölcsebb volt az uralkodó elit. A kormányzati középosztály-építés kimaradt zicceréről, és az egymást követően hatalomba kerülők pénzéhes lustaságáról is beszélt.

Szabó M. István Gazdaság

Újabb trafikosper – Ha bejön, indulhat a lavina

Perre ment az állami szervekkel egy pályázatvesztes dohányboltos, akinek a jogi képviseletét régi vásárlója látja el. Első lépésben szeretnének hozzájutni olyan adatokhoz, melyek alapján megállapítható, hogy megérdemelten bukta-e el a 19 évig Dunakeszin trafikot üzemeltető férfi a koncessziós pályázatot. Ha nincs kielégítő válasz, akkor a Dunakeszin nyitott nemzeti dohányboltok szerződéseinek jogszerűsége is megkérdőjelezhető, ami lavinát indíthat el más településeken is. A szeptemberben kezdődő ügyről kérdeztük Keresztes Tamást, a felperes ügyvédjét.

Kósa András - M. László Ferenc Itthon

Rogán beismerése: A szegénység velünk maradt

Miben rejlik az unortodoxia lényege, avagy mennyire kreatív Matolcsy György, vagy csak kényszerpályán mozgott és folyton dilemmázott a kormány? Ki a keményebb tárgyalófél: az EU, melynek végül csendben engedett a kabinet, vagy a százmilliós kormányhirdetésekben támadott IMF? Milyen célt szolgál a segélyezés durva visszafogása, van-e szegénységpolitikája a Fidesznek? Ki erősebb még Orbánnál is? Interjú a kormánypárt két évéről a frakcióvezetővel, aki a hvg.hu-nak azt is elmondta, még idén ráveszik a bankokat, engedjenek a nyakig eladósodott önkormányzatoknak.

Szabó M. István Gazdaság

Gesztenyeízű víz nálunk nem kéne senkinek

Bár ásványvízből már hosszú ideje száz liternél több fogy lakosonként egy évben, az olcsó, márka nélküli ásványvizek egyre népszerűbbek. Ezeknek az ára alig haladja meg az önköltséget, a gyártók lerabolják a piacot, miközben megnehezítik a hosszú távra tervezők dolgát. Az ízesített vizek terjednek, de azért még a klasszikus szénsavas a sláger. A hvg.hu a főszezon végén a Nestlé-csoporthoz tartozó Kékkúti Ásványvíz Zrt. vezérigazgatóját, Henrik Gotterbarmot kérdezte az ásványvízpiac helyzetéről, és hogy milyen ma Magyarországon multinak lenni.

M. László Ferenc - Szabó M. István Gazdaság

A hisztéria nemzetgazdaságilag indokolt – Csányi a Pickről és az importról

Teljesíti a Pick a hungarikummal együtt járó előírásokat, így a téliszalámiba kizárólag magyar hús kerül, viszont az európai oltalmat élvező "szegedi szalámival" együtt járó rendkívül szigorú előállítási szabályokat a hazai sertéságazat súlyos válsága miatt nem lehet és nem is rentábilis betartani - mondta a szegedi gyárat is működtető Bonafarm Zrt. vezérigazgatója. Csányi Attila – a cégcsoportot tulajdonló Csányi Sándor bankár fia – szerint a hvg.hu által nyilvánosságra hozott minisztériumi lista a hazai agrárium válságának egyik tünete. A cégvezető azt mondta, „a családi gazdaság – nagyüzem” szembeállítás helytelen, mert a két fél együttműködése nélkül szinte lehetetlen a magyar húsipar megmentése.

Szabó M. István Gazdaság

"Akit bedobnak a Tékozló Homárba, az lényegében lehúzhatja a rolót"

Az online kereskedelem elsősorban a több mint nyolcvanszoros árbevételt produkáló kuponos vásárlásnak köszönhetően fejlődött 2011-ben. De internetes harisnyaáruházzal éppúgy lehetett sikereket elérni, mint márkás termékek zárt fogyasztói klubokban való értékesítésével. Kis Gergelyt, az internetgazdaságot kutató GKIeNet ügyvezető igazgatóját kérdeztük a honi internetes kereskedelem elmúlt évéről.

Bogár Zsolt Gazdaság

„Az áfára megyünk, ha bevételt akarunk”

A kényszerű költségvetési kiigazítás, az idei és jövő évi adótörvény-változások, de még egy európai bírósági ítélet is egy halom pluszmunkát ad a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), amelyre a Nemzetgazdasági Minisztérium hű fegyverhordozójaként tekint. Matolcsyék pluszbevételeket várnak el tőle, és esetleg azoknak az egyéni adózóknak a kártalanítását, akik nettóban jövőre kevesebbet visznek haza, mint idén. Interjú Varga Árpáddal, a NAV elnökhelyettesével.

Zentai Péter Gazdaság

"Magyarország nem tétel Svájcnak" - interjú

A svájciak, nemzeti bankjukat is beleértve, egyre inkább aggódnak fizetőeszközük rettenetes ereje miatt – mondja a svájci jegybank volt vezető elemzője, a Neue Zürcher Zeitung gazdaságpolitikai publicistája, Martin Lanz. Elismeri, hogy hazájában is legfeljebb csak ötletelni tudnak: például nagyban vásárolnának külföldi, akár magyar forintban, cseh koronában, lengyel zlotyiban és más, egyébként stabil valutában nominált államkötvényeket. Ennél nagyobb valószínűséget ad a szakértő annak, hogy Európa-szerte ismét az aranyhoz kötnék a devizákat, de realitása leginkább annak van, hogy kettészakad az euróövezet.

Vállalkozás

Magyar vállalatok: Jön az új generáció

Generációváltás várható a következő években a magyar vállalatok élén. Itthon a rendszerváltást követően tömegesen alakultak magánvállalkozások: az első aktív cégtulajdonos nemzedék ezekben az években ér abba a korba, amikor érdemben felmerül a visszavonulás kérdése. A feladat még lényegesen vállalkozóbarátabb környezetben sem egyszerű: az Egyesült Államokban az első nemzedékváltást a cégek mintegy harmada éli túl.

Hirschler Richárd Vélemény

Matolcsy György: „Jó a humorérzékem” - interjú

Valóban rivalizál-e Fellegi Tamással? Mi az oka a vezetés gyakori rögtönzéseinek? Mi a véleménye az ellenséges külföldi kommentárokról, a kínos leminősítésről? Minderre válaszol Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a hvg.hu-nak adott interjúban.

Pápai Csaba Gazdaság

Az ember, aki szembeszállt Oroszországgal

Tim Osborne ügyvéd, a GML igazgatója immár fél évtizede gyakori vendég Hágában. Cége, amely az orosz állam által felszámolt Jukosz többségi tulajdonosa, még 2005-ben fordult a nemzetközi bírósághoz, hogy érvényt szerezzen az Oroszországgal szemben fennálló több mint 100 milliárd dolláros kártérítési igényének. Bár Hágában a GML-nek áll a zászló, Osborne koránt sem elégedett, hiszen, mint a hvg.hu-nak adott exkluzív interjúban elmondta, amióta Oroszország tavaly felmondta az Energia Charta Egyezményt, a külföldi beruházók helyzete még bizonytalanabbá vált.

MTI Tech

Az északi-sarki klímaváltozás a vártnál gyorsabb

A vártnál gyorsabban változtatja meg az északi-sarki környezetet a klímaváltozás, felgyorsítva a jég eltűnését a térségben - állapították meg a Kanada legészakibb részén végbemenő környezeti változásokról készített eddigi legátfogóbb kutatásban részt vevő szakemberek.

hvg.hu Vélemény

Balázs Péter: „A cseh elnök egy primadonna”

Többek között az EU-ban rólunk kialakított képről, a magyar-szlovák viszony legújabb fejleményeiről, a Sólyom László köztársasági elnöknek adandó elégtételről, a nyelvtörvény végrehajtási utasításának nyilvánosságáról, Andor László jelöléséről nyilatkozott Balázs Péter külügyminiszter a hvg.hu-nak.

hvg.hu Tech

Interjú a napelemes tetőcserép magyar feltalálójával

Lehet, hogy a klasszikus napelemeknek hamarosan befellegzik, mégpedig egy új magyar találmány, a napelemes tetőcserépnek köszönhetően? A szerkezet óriási sikert aratott egy müncheni szakkiállításon, a megrendelések sorra futnak be, a gyártóbázis létrehozásában pedig jelentős uniós források is segítik a feltalálót, Tóth Miklóst. Sikertörténet lesz a dologból, vagy a szokásos magyar forgatókönyv ismétlődik újra, amikor a magyar kreativitásból végül más gazdagszik meg?

hvg.hu Gazdaság

Oszkó: ha az állam nem mohó, adócsökkentés is lehet

Magyarország versenyelőnyt kovácsolhat abból, hogy a válság után sok más országgal ellentétben nem küzd majd adóemelési kényszerrel. Egyre több megbízható előrejelzés szerint jövőre a gazdaság lassan megindul felfelé, így az épp hatalmon lévő kormánynak csak arra kellene törekednie, hogy a keletkező pluszbevételeket adócsökkentésre fordítsa – véli Oszkó Péter. A pénzügyminiszterrel egyebek mellett az adórendszer átalakításáról és a várható adótrendekről beszélgettünk.

Vélemény

Miért él már csak húszezer kínai Magyarországon?

A Budapesti Corvinus Egyetem 2007 óta működő Kínai Közigazgatás-, Gazdaság- és Társadalomkutató Központjának igazgatóját, P. Szabó Sándort kérdeztük a magyar-kínai kapcsolatok jelenlegi helyzetéről, az itt élő kínai közösség megritkulásának okairól, a kínai gazdasági „lufi” kipukkadásának esélyéről. Az igazgató előzőleg közel tíz évig az ELTE kínai szakán tanított, most is oktat, kutat, szakterülete a mai kínai gazdaság és társadalom, illetve az ókori kínai filozófia.

1 2 3 4
Trump is áldását adta, egyelőre maradhat a TikTok

Trump is áldását adta, egyelőre maradhat a TikTok

Kolosi Tamás a Fülkében: Orbán most veri el a port az értelmiségen a 2002-es és a 2006-os választási vereségéért

Kolosi Tamás a Fülkében: Orbán most veri el a port az értelmiségen a 2002-es és a 2006-os választási vereségéért

133 millió forint osztalékot vettek ki tavaly Kasza Tibi cégéből

133 millió forint osztalékot vettek ki tavaly Kasza Tibi cégéből

Agrárkamara: a rossz idő miatt szálltak el a gyümölcsárak

Agrárkamara: a rossz idő miatt szálltak el a gyümölcsárak

A Surface Duo után szabadon: ilyen lehetne a Microsoft Surface Solo

A Surface Duo után szabadon: ilyen lehetne a Microsoft Surface Solo

Eszenyi Enikőt rejtette a Tigris álarc az Álarcos énekesben

Eszenyi Enikőt rejtette a Tigris álarc az Álarcos énekesben

Büntetőügyekkel tűzdelt kampány Izsákon, az ellenzéknek is van sara

Büntetőügyekkel tűzdelt kampány Izsákon, az ellenzéknek is van sara

Amikor magyar gyerekek éheztek, külföldről jött a segítség

Amikor magyar gyerekek éheztek, külföldről jött a segítség

A címlapról ajánljuk