szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jelentősen csökkentek a legutóbbi prémiumszezonban a londoni City bankárainak pénzjutalmai, ám fizetésük az országos átlagnak több mint a háromszorosával emelkedett az elmúlt egy évben - áll az egyik vezető londoni gazdasági-pénzügyi tanácsadó cég kedden kiadott legújabb elemzésében, amely szerint a banki javadalmazások "túlzott" állami szabályozása árthat London globális pénzügyi központi szerepének.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR), amely rendszeres összesítéseket és előrejelzéseket közöl a londoni pénzügyi központ prémiumkilátásairól, legújabb összeállításában azt írta, hogy a City bankosainak folyósított prémiumok összege a 2010-2011-es pénzügyi évben 8 százalékkal maradt el az előző évben kifizetett jutalmakétól. A CEBR becslése szerint a befektetési és egyéb pénzügyi szolgáltatói területeken dolgozók az elmúlt prémiumszezonban összesen 6,749 milliárd font (kétezer milliárd forint) jutalmat vehettek fel az előző pénzügyi évben kifizetett 7,336 milliárd font (2200 milliárd forint) után.
   
A citybeli bankárok átlagos alapfizetése azonban 7 százalékkal volt magasabb 2011 első negyedévében, mint egy évvel korábban, miközben az alkalmazotti bérek országos átlagban alig több mint 2 százalékkal emelkedtek - áll a CEBR keddi londoni elemzésében.
   
A milliós bankári prémiumokról indulatos vita folyik Nagy-Britanniában különösen azóta, hogy a pénzügyi válság elhatalmasodása után veszélybe került brit bankok közül többet csak sürgős és igen jelentős költségvetési tőkejuttatással sikerült életben tartani.
   
Az előző, munkáspárti brit kormány annak idején összesen 70 milliárd fontot (21 ezer milliárd forintot) fordított költségvetési forrásokból az összeomlás fenyegette brit bankok megmentésére, és ezzel - hosszú évtizedek óta először - gyakorlatilag bankállamosításokat hajtott végre. A kormányzati tőkejuttatások nyomán például a Royal Bank of Scotlandben (RBS) jelenleg 84 százalékos, a Lloyds csoportban 43 százalékos az állami részesedés.
   
Ennek ára azonban békeidőben példátlan államháztartási hiány volt. A deficit az előző pénzügyi évben meghaladta a brit hazai össztermék (GDP) 11 százalékát, és ennek leépítésre a tavaly májusi választásokon hatalomra került konzervatív-liberális brit kormánykoalíció meredek költségvetési konszolidációs programot indított el. Ennek fő célkitűzése, hogy a GDP-arányos államháztartási hiány 2015-2016-ra alig 1,1 százalékra csökkenjen, a strukturális deficit pedig megszűnjön. A program alapján átlagosan 19 százalékkal csökken az egyes tárcák költségvetése, a fő áfakulcsot idén januártól 17,5 százalékról 20 százalékra emelték, és a következő négy évben hozzávetőleg 490 ezer közalkalmazotti állás szűnik meg. Ez az állami alkalmazotti gárda 9 százalékos létszámcsökkentésének felel meg.
   
A brit kormány emellett néhány hete átfogó megállapodást kötött a legnagyobb brit bankcsoportokkal a banki alkalmazotti prémiumok csökkentéséről, a felső vezetők javadalmazásának nyilvánosságra hozataláról és a vállalkozásoknak folyósított bankhitelek értékének jelentős növeléséről.
   
A CEBR londoni elemzői a bankprémiumokról szóló keddi elemzésükben azonban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a banki javadalmazások "eltúlzott" mértékű állami szabályozása és a bankok "kemény kézzel történő adóztatása" csak tovább gyorsíthatja a pénzügyi szolgáltatási szektor keletre településének folyamatát. A ház szerint a szektor egyre inkább globalizált jellege miatt London nem engedheti meg magának az "elbizakodottságot" saját pénzügyi világközponti státusával kapcsolatban, különös tekintettel a Sanghajhoz és Szingapúrhoz hasonló keleti pénzügyi központok súlyának gyors növekedésére.
   
A CEBR keddi előrejelzése szerint az idei pénzügyi évtől fokozatosan ismét emelkedni kezdenek a City bankárainak éves prémiumai, ám összegük még 2014-2015-ben sem fogja sokkal meghaladni a nyolcmilliárd fontot. A londoni bankároknak folyósított jutalmak így négy év múlva is még több mint 3 milliárd fonttal maradnának el az eddigi csúcstól, a 2007-2008-as pénzügyi év után kifizetett 11,6 milliárd fonttól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elég csak beszélni, a mesterséges intelligencia megmondja, kit fenyeget az Alzheimer-kór

Elég csak beszélni, a mesterséges intelligencia megmondja, kit fenyeget az Alzheimer-kór

Covid-oltásra sietett 200 km/h-val egy 88 éves nyugdíjas

Covid-oltásra sietett 200 km/h-val egy 88 éves nyugdíjas

Mennyi 8-ból 6? Alvás közben álmodókkal kommunikáltak kutatók

Mennyi 8-ból 6? Alvás közben álmodókkal kommunikáltak kutatók