szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A korábban kilátásba helyezett 4,8 milliárd dollárnál nagyobb hitelkeretet akar kérni Egyiptom a Nemzetközi Valutaalaptól, hogy rendezni tudja az államháztartási hiány növekedése miatt kialakult helyzetét. - idézték vasárnap egyiptomi lapok Asraf el-Arabit, az ország gazdasági tervezési miniszterét.

Asraf el-Arabi konkrét összeget nem említett, csupán annyit közölt, hogy az államháztartási hiány már 20 milliárd dollárra emelkedett. A miniszter azt is elmondta, hogy ha májusig nem sikerül megállapodniuk az IMF-fel, akkor októberig elhalasztják a megbeszéléseket.  Az IMF delegációja április 16-20. között fog tárgyalni Egyiptomban.

A két éve tartó politikai felfordulás közepette megfogyatkozott az ország devizatartaléka, pénzügyei romokban hevernek, ezért van szükség külső támogatásra. Az IMF és az egyiptomi kormány hosszas huzavona után tavaly novemberben már megállapodásra jutott, de a szerződést nem léptették életbe, mert újabb tömegtüntetések következtek Mohamed Murszi államfő jogainak kiterjesztése ellen, ismét belpolitikai bonyodalmakat okozva.

A Moody's Investors Service március közepén mélyen a spekulatív sávba minősítette vissza Egyiptom adóskockázati besorolását arra a megítélésére hivatkozva, hogy folyamatosan romlik az egyiptomi gazdaság és a közfinanszírozás állapota. A nemzetközi hitelminősítő kiemelte, hogy két évvel a politikai fordulat után is rendezetlen a belpolitikai helyzet, és ez az állapot jelentősen meggyengítette az egyiptomi gazdaságot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!