szerző:
MTI

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 376,99 pontos emelkedéssel, 22633,51 ponton zárt csütörtökön, a szerdai záró értékhez képest ez 1,69 százalékos erősödés.

A részvénypiacon 36,63 milliárd forint értékben születtek üzletek, a vezető részvények ára az OTP kivételével csökkent az előző napi záráshoz viszonyítva. A kis- és közepes kapitalizációjú részvények indexe, a BUMIX 50,68 ponttal 2086,51 pontra emelkedett, ez 2,49 százalékos erősödés.  

Az Egis Gyógyszergyár középtávú célja az orosz piacon továbbra is évi 25 százalékos forgalomnövekedés, a tényleges adatok azonban rendre meghaladják ezt, a legutóbbi negyedévben 54 százalékos volt a bővülés - ismertette Marosffy László vezérigazgató-helyettes csütörtökön. 

A belföldi piacon 10 százalékot kevéssel meghaladó, Kelet-Európában 15 százalékos árbevétel-emelkedéssel számol a vállalat.

Szatmári Tamás, a Takarékbank Rt. üzletkötője a gyógyszergyár csütörtöki hírét jelölte meg a papír 10 százalékot meghaladó növekedésének okaként. Az OTP szintén jelentős, 4,5 százaléknál nagyobb erősödésére azonban nem talált magyarázatot.

Kozma László, a Raiffeisen Bank Rt. üzletkötője a bankpapír drágulását a pénzintézet keddi bejelentéseivel indokolta. A társaság kedden jelentette be, hogy kötelező érvényű ajánlatot nyújtott be a kijevi székhelyű Ukrsotsbank többségi részesedésének megvásárlására, valamint sajátrészvény vásárlási szándékát is jelezte.

Csütörtökön azonban az ukrán bankeladási ügylethez közel álló források szerint a kizárólagos tárgyalásokat az olasz Banca Intesa pénzintézettel kezdték meg az Ukrsotsbank tulajdonosai az eladásról. A szakember ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a nap eleji kedvező hangulat a rossz hír ellenére kitartott. Hozzátette: az OTP eddig alulteljesített a régióban, ugyanakkor az elmúlt három napban csaknem 10 százalékot erősödött.

A Richter esetében a jó eredmény hatására történt emelkedés után korrekció tapasztalható, és az Egis rekorderedménye miatt valószínűleg a befektetők áthelyezik a hangsúlyt a kisebbik gyógyszergyári részvényre - vélekedett Kozma László. Az Egis történelmi csúcson, 29 455 forinton zárt, ez 10,32 százalékos, 2755 forintos emelkedés, a papír forgalma meghaladta a 3,9 milliárd forintot.

A Mol-részvények 6,9 milliárd forint értékben forogtak, árfolyamuk 150 forinttal, 0,71 százalékkal 21 100 forintra nőtt. Az OTP 330 forintot, 4,51 százalékot erősödött, 7650 forinton zárt, forgalma 18,58 milliárd forintot tett ki. 

A Magyar Telekom 0,73 százalékkal, 7 forinttal erősödött, 960 forinton fejezte be a kereskedést, 1,2 milliárd forint értékben forgott. 

A Richter záráskor 42 700 forintot ért, 495 forinttal, 1,15 százalékkal kevesebbet, mint szerdán. A gyógyszeripari részvénnyel 3,6 milliárd forint értékben kereskedtek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Erősödéssel nyitott a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 86,22 pontos emelkedéssel, 22302,57 ponton nyitott hétfőn. Az előző napi záróértékhez képest ez 0,39 százalékos erősödés. A piac a tőzsdei cégek tavalyi negyedik negyedéves gyorsjelentésére vár.

MTI Gazdaság

Heti tőzsdei összefoglaló

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) hivatalos részvényindexe, a BUX az elmúlt héten 1,53 százalékkal csökkent, 22 216 ponton zárt pénteken.

MTI Nemzetközi gazdaság

Újabb tőzsderekord, majd kiigazítás

A nagy nyugat-európai részvénypiacok csütörtök reggel újabb rekordokat értek el egyes jó vállalati eredmények miatt, valamint a Wall Street és a távol-keleti tőzsdék teljesítményétől kapott ösztönzésre is, de az első óra vége felé csökkent a lelkesedés, kiigazítás következett.

Róna Péter: Az elvett pénz helyett nemzeti büszkeséget kapnak a szegények

Róna Péter: Az elvett pénz helyett nemzeti büszkeséget kapnak a szegények

Bihari Viktória: Egy szuperképességről, amihez nem jár köpeny

Bihari Viktória: Egy szuperképességről, amihez nem jár köpeny

Nagy Blanka a színpadról is beolvasott a Fidesz publicistájának

Nagy Blanka a színpadról is beolvasott a Fidesz publicistájának

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Hat hónap kényszerszünet után győzelemmel tért vissza a magyar atlétika csillaga

Hat hónap kényszerszünet után győzelemmel tért vissza a magyar atlétika csillaga

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön