szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A forint árnyalatnyit erősödött pénteken a bankközi devizapiacon, az eurót három óra tájban 266,80/90 forinton jegyezték, 30 fillérrel alacsonyabban a csütörtöki 267,10/20 forintos jegyzésnél.

A forint 10 bázisponttal 5,49 százalékra erősödött a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán. Kereskedők elmondták, hogy a piacon kevés szereplő volt jelen, mivel Nyugat-Európában és a tengerentúlon már elkezdődtek a húsvéti ünnepek. A befektetők már szerdán-csütörtökön zárták pozícióikat, ezért csütörtökön késő délután 268 forintig ugrott az uniós valuta árfolyama, pénteken viszont már kevés üzletet kötöttek. Az eurót 266,20 és 266,90 forint közötti szűk sávban jegyezték.

A dollár árfolyama 220,35/55 forint volt délután, 50 fillérrel gyengébb a csütörtöki 220,90/221,00 forintnál. Az ünnepek utáni első napon csökkenhet a piac likviditás feleslege, ha bankok a lejáró 447,3 milliárd forintnál nagyobb összeget kötnek le a jegybank kéthetes betétjében. Jelenleg a bankok kéthetes betétállománya 1511,4 milliárd forintra rúg.

Az állampapírok másodpiacán jószerével az egyetlen esemény a likviditási kincstárjegy aukciója volt, amelyen a tervezettnél 10 milliárddal többet, 50 milliárd forintnyit értékesített az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A másodpiaci referenciahozamok a legtöbb lejáraton nem változtak, néhányon pedig 2-3 bázisponttal emelkedtek.

A jövő héten arra lehet számítani, hogy az állampapír piaci hozamok emelkednek, mivel az amerikai tízéves kincstárjegy 5 százalékra emelkedett, hozamszintje versenyt jelent majd a régiós papírok számára. Egyelőre azonban a külföldiek kezében lévő államkötvény-állomány az ÁKK legfrissebb, április 10-én aktualizált adata szerint még rekord közeli szinten van, 2820,8 milliárd forintra rúg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Baloldali győzelmet és 280 forint feletti eurót várnak a londoniak

Szinte biztos baloldali-liberális győzelmet jósol a magyarországi választások második fordulójára szerdán megjelent londoni elemzésében a Goldman Sachs, amely ugyanakkor jelentősen emelte az euró forintárfolyamára adott előrejelzését a szerinte valószínűtlen radikális költségvetési kiigazításra hivatkozva.

Gazdaság

Sok hatás: ideges forintpiac

Hullámvasutazott a forint az euróval szemben a jegybankelnök megnyilatkozásai, majd az Európai Központi Bank kamatdöntése miatti várakozások nyomán. Lapzártánkig nem reagált viszont a választási eredményekre és a gyenge államháztartási adatokra, de akár már rövid távon is szorulhat a hurok.

Hiába kaptak saját idősávot, a vártnál sokkal több idős jár zsúfolt boltokba délután

Hiába kaptak saját idősávot, a vártnál sokkal több idős jár zsúfolt boltokba délután

Kiszivárgott pontszám: ilyen erős lehet a Snapdragon 875 mobilos csúcsprocesszor

Kiszivárgott pontszám: ilyen erős lehet a Snapdragon 875 mobilos csúcsprocesszor

Vörösiszap-katasztrófa: börtönben maradnak a Mal-vezetők

Vörösiszap-katasztrófa: börtönben maradnak a Mal-vezetők