Veres: lehetetlen a jövő évi költségvetés felpuhítása

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsága keddi ülésén a kormánypárti képviselők 16 igen, és az ellenzékiek 10 nem szavazatával általános vitára bocsátotta a 2007. évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot.

Veres János pénzügyminiszter elmondta, hogy a 2007. évi költségvetés az egyensúly, a felzárkózás és a felelősség költségvetése, amelynek nem konszolidált bruttó bevételei 14 406,1 milliárd forintot, kiadásai 16 159,3 milliárd forintot tesznek ki. 
 
A pénzügyminiszter szerint a jövő évi költségvetés felpuhítása nem lehetséges, hiszen a Brüsszelnek benyújtott konvergenciaprogramot már a pénzügyminiszterek tanácsa is jóváhagyta, s ebben azok a számok szerepelnek, amelyek a 2007. évi költségvetés kereteit adják. Ezért a pénzügyminiszter arra kérte a bizottság tagjait, hogy módosító indítványaik beadásakor ezt vegyék figyelembe.
 
A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a benyújtott törvényjavaslat tartalmaz egy négyéves adatsort is, ami meghatározza a következő évek kereteit. Ez az első olyan költségvetés, amely az Alkotmánybíróság javaslatának megfelelően nemcsak a kereteket és a számsorokat, hanem azt megalapozó törvények módosítását is tartalmazza.
 
Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke, bár számszakilag pontosnak értékelte a jövő évi költségvetést, hiányolta a reformok, a tervezett intézkedések számszerűsített hatásainak bemutatását.
 
Szerinte nem történt meg a közszféra intézményrendszerének szűkítése, így a kiadások összességében nem csökkentek. Példaként említette, hogy az idei létszámleépítések ellenére a központi költségvetési szervek tervezett kiadási előirányzata a 2006. évhez viszonyítva  jövőre 0,8 százalékkal, 1830 milliárd forintra emelkedik.
 
Ez a számvevőszék elnöke szerint jól mutatja, hogy a szervezeti keretek további ésszerű szűkítése nélkül érdemi megtakarítás nem érhető el. Ezért azt javasolja a kormánynak: gondoskodjon arról, hogy a szervezeti átalakításokról hozott kormányhatározatok az előírt tartalommal és határidőben valósuljanak meg.
 
Kovács Árpád utalt arra, hogy az általános forgalmi adó előirányzat teljesülésében bizonytalanságot okoz a reálkeresetek várható 4,2 százalékos csökkenése, illetve az is, hogy az adómérték-növeléssel jellemzően együtt járó fogyasztói áremelkedés vásárlási kedvet visszatartó hatása nem tükröződik a tervszámokban.
 
Az ÁSZ elnöke szerint kockázatokat hordoz a költségvetés egyensúlyát meghatározó egyes adóbevételek teljesülése, illetve a kiadási oldalon az Egészségbiztosítási Alap kasszája, valamint a Munkaerőpiaci Alap tervezett pénzügyi lehetősége, amelyek "kisimítására" a több mint 200 milliárd forintos tartalék biztosíthatja a fedezetet.
 
Varga Mihály, a bizottság fideszes elnöke elmondta: a 2007. évi költségvetési törvényjavaslat koncepciótlan és kapkodó, hiányzik belőle a hitelesség, az átgondolt államháztartási konszolidáció, a versenyképességet javító intézkedések és a társadalmi konszenzus a reformok és az euró bevezetése ügyében, ezért a frakció a javaslatot nem támogatja, csak alapos átdolgozás után tudnának róla érdemben tárgyalni.
 
Szabó Lajos, a bizottság szocialista alelnöke szerint a javaslat rövid távon megvalósítja a büdzsé egyensúlyát, középtávon a reformok megvalósítása melletti gazdasági növekedést, és a hét év alatt az Európai Uniótól Magyarország számára lehívható mintegy 8000 milliárd forint fejlesztés előkészítését, ezért a frakció támogatja a javaslatot.
 
Herényi Károly, az MDF képviselője szerint, mivel a jövő évi költségvetési javaslat csak a pénzügyi egyensúly megvalósítására koncentrál, de nem veszi figyelembe annak társadalmi hatását, nem tudják támogatni.