szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Alapos a gyanú, hogy Magyarországra is szállítottak abból a Csehországból származó sárgabaracklekvárból, amely a határérték felett tartalmazhat dioxint a termékben lévő guargumi adalék miatt – jelentette be Süth Miklós országos főállatorvos.

Elmondta: jelenleg a magyar állategészségügyi hatóság úgynevezett visszaellenőrzést tart a guargumi-ügy kivizsgálása kapcsán, a vállalkozások bejelentései alapján ellenőrzik azokat az élelmiszermintákat, amelyeket a cégek eljuttattak a vizsgáló laboratóriumba.

Az ellenőrzések folyamán szerdán alapos gyanú merült fel azzal kapcsolatban, hogy Magyarországra is szállítottak abból a Csehországból származó sárgabaracklekvárból, amely a határérték felett tartalmazhat dioxint a termékben lévő guargumi adalék miatt.

Erről Magyarországon a Friesland Hungária tette meg az úgynevezett önbejelentést, ami arra vonatkozik, hogy a cég Túróvarázs Sárgabarackos és a Krémes duó Sárgabarackos termékébe kerül ebből a baracklekvárból. Mivel a cég a szóban forgó lekvárt használja fel e termékei előállításához, és tudomása van arról, hogy a Csehországból Magyarországra szállított lekvár dioxinnal szennyezett lehet, így bejelentést tett a magyar élelmiszerbiztonságért felelős hatóságnak. A hatósági kivizsgálás most van folyamatban - tájékoztatott az országos főállatorvos.

Süth Miklós hozzátette: amennyiben a gyanú beigazolódik, úgy a cég intézkedik az érintett termékek boltokból való visszahívásáról, illetve az idáig legyártott tételeket sem fogja forgalomba hozni a vizsgálat lezárultáig. A főállatorvos szerint a vizsgálat rövid időn belül lezárulhat.

A szakértők jelenleg 13 tételt vizsgálnak, amit a Friesland Hungária állított elő, és a szóban forgó sárgabaracklekvárt tartalmazó tételek száma hét. Ez utóbbi tételek ellenőrzését kezdeményezte értelemszerűen a cég - mondta az országos főállatorvos.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Itthon

Egy szakértő szerint a fertőzött guar-gumi csak egy újabb veszélyforrás

A dioxinnal fertőzött guar-gumi csak egy újabb veszélyforrás a naponta az ételekben elfogyasztott színezékek, állagjavítók vagy növényvédő szerek között, ám az adalékanyagnak kis mennyiségben nincs mérgező hatása - közölte az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) élelmiszer-szakértői bizottságának vezetője.

MTI Plázs

Guargumi: a Danone termékei biztonságosak

A Danone Magyarországon forgalmazott összes terméke biztonságos, ezek közül egyikbe sem került a szennyezett guar gumi tételekből - áll a vállalat közleményében.