Ismét növekedést regisztráltak az autó-finanszirozásban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elmúlt év harmadik negyedévéhez képest jelentős, majdnem 20 százalékos, a teljes első háromnegyed évet tekintve pedig 6 százalékos volt a növekedés a gépjármű finanszírozásban a Magyar Lízingszövetség legfrissebb adatai szerint.

Báti Balázs, a szövetség elnöke (a Budapest Lízing Zrt. vezérigazgatója) elmondta: a teljes magyar lízingpiacon a finanszírozott volumen 2007. harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest 11,15 százalékkal növekedett, ez összegszerűen 857 milliárd, eszközértékben pedig 1135 milliárd forint (ami 15 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 988 milliárdnál). A lízingszövetség adatai szerint az összes lízing-finanszírozás 36 százalékát, azaz több mint 300 milliárd forintot helyeztek ki kis és középvállalkozásokhoz. Továbbra is a személyautó finanszírozás részesedése a legmagasabb, 60 százalék a teljes lízingpiacon belül.

A megkötött szerződések száma az előző év azonos időszakához képest 9 százalékkal nőtt, ennek oka elsősorban az ingatlan- szerződésszám növekedése. A piacot évek óta ugyanaz a 10 lízingcég vezeti, kisebb-nagyobb sorrend-átrendeződésekkel. A piac koncentrációja azonban folyamatosan csökken, két évvel ezelőtt a piacvezető 10 vállalat részesedése még 90 százalék felett volt, 2007 harmadik negyedévében már csak 73 százalékra rúgott a teljes volumenből.

A személygépjármű finanszírozást tekintve 2007. harmadik negyedéve ismét a növekedésről szólt, az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest jelentősen, majdnem 20 százalékkal volt magasabb a kihelyezés az autófinanszírozásban.

Az idei első háromnegyed évet nézve 6 százalékkal növekedett a finanszírozás az előző év azonos időszakához képest, ez összegszerűen 466 milliárd forintot, a teljes autópiacon a megkötött szerződések száma azonban csökkent, 3 százalékkal kisebb, mint egy évvel ezelőtt.

A személygépjármű finanszírozás esetében az első 10 piaci szereplő kisebb helycserékkel hosszabb ideje változatlan. Az autófinanszírozás koncentrációja alacsonyabb a többi szegmensénél, a 6 piacvezető továbbra is a teljes piac 68 százalékát fedi le.

Az úgynevezett flottafinanszírozás formájában 11582 gépjárműre több mint 45 milliárd forintot helyeztek ki, ez 9 százalékot meghaladó növekedés 2006. első háromnegyed évéhez képest. Ennek a szegmensnek nagyon magas a koncentrációja, az első öt cég a teljes piac kétharmadát fedi le.

A haszonjármű finanszírozás 2006. harmadik negyedévéhez képest 9 százalékkal növekedett, szemben az egy évvel korábbi 15 százalékos bővüléssel. Ez a kihelyezési összeget tekintve 121 milliárd forintot jelent, aminek a segítségével 2007-ben eddig 11770 darab, összesen 145 milliárd forint értékű haszonjárművet szereztek be.

A haszonjármű piacon az öt legnagyobb cég részesedése 68,5 százalék. A gép-berendezés és IT eszközlízing üzletág 30 százalékkal nőtt 2006 harmadik negyedévéhez képest, abszolút értékben 125 milliárd forintot tett ki, ami a teljes piac 14,7 százaléka.

Az ingatlan finanszírozás továbbra is dinamikusan növekszik, 2006 első háromnegyed évéhez képest 21 százalékkal, ami abszolút értékben 95 milliárd forint kihelyezést jelentett. Ezzel az ingatlanfinanszírozás mértéke az elmúlt két évben a háromszorosára nőtt. A 2007. harmadik negyedév végi tőkekintlévőség meghaladta a 192 milliárd forintot, aminek közel 35 százaléka vállalati operatív lízing formájában valósult meg. A lakáslízing térnyerését jelzi a finanszírozott ingatlanok számának exponenciális, csaknem 400 százalékos növekedése is. A lakossági ingatlanok piaca erősen koncentrált, az első öt cég birtokolja a piac 87 százalékát.