szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyre népszerűbbé váló lakáslízingek piacán az elmúlt negyed évben nem jelent meg újabb szereplő, új termékkel mégis találkozhatunk. Tesztünkből kiderül, mit kínál a nyolc finanszírozó.

A Magyar Lízingszövetség adatai szerint az év első hat hónapjában 120 százalékos volt a növekedés az egy évvel korábbihoz képest, ami messze túlhaladja bármely más terület bővülését a szektorban. Lakáslízinget jelenleg nyolc finanszírozó kínál: az Argenta, a BG Magyarország Lízing, a CIB Lízing, az Erste Ingatlanlízing, a HVB Leasing, az OTP Lakáslízing, a Lombard Lízing és a Raiffeisen Lízing.

Mennyi pénzt lehet igényelni? Változtak a feltételek
© Végel Dániel
A legtöbb finanszírozó nem változtatott három hónappal ezelőtti feltételein, néhányan viszont bővítették termékkörüket: a BG Lízingnél például továbbra is van vásárlási célú lízing, amelyet jelentős saját erő esetén is kínálnak, ugyanakkor újdonságként bevezették a visszlízinget is. (Ez pénzkivonást jelenet a meglévő ingatlanból, leginkább a szabad felhasználású hitelhez hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy a lakás ekkor a finanszírozó nevére kerül, és tőle lehet visszalízingelni). Termékkörét az OTP Lakáslízing is bővítette: az eddigi nyílt és zártvégű lízing mellett náluk is megjelent a visszlízing. Ilyen konstrukció más lízingcégnél is van, de egyelőre még új a termék.

Módosítások az OTP Lakáslízingnél

A piacon elsőként megjelent OTP Lakáslízingnél újdonság, hogy korábbi gyakorlatukkal ellentétben új lakás esetén 20 százalékos önerő, használt lakásnál esetén pedig 35 százalékos önerő esetén nem kérnek jövedelemigazolást. A finanszírozó a piacon elsőként a felső életkorhatárt is eltörölte, így már bármely életkorban igényelhető lakáslízing a teljes, azaz 25 éves futamidőre. Elérhető lett az ún. „kombitermék” is, amelyet azok vehetnek igénybe, akik jelenleg nem jogosultak szocpolra, de a későbbiekben szeretnék igénybe venni. Ezzel a megoldással lehetőség van arra, hogy a lízinget a későbbiekben hitelre váltsák, és igénybe vehessék az állami támogatást.

Teljes finanszírozás

A lízingcégek többsége új lakásra is teljes finanszírozást ad, bár ezt valamennyien feltételhez kötik: a BG Lízing csak budapesti új építésű lakás esetén tekint el az önerőtől, és jövedelem alapú adósminősítést is végez. Ugyanez vonatkozik az Erste Ingatlanlízingre és a Raiffeisen Lízingre is. (Náluk egyébként csak új ingatlan finanszírozására van lehetőség). A Raiffeisen Lízing jövedelemvizsgálat nélkül csak 85 százalékos finanszírozást nyújt, az Argenta pedig eleve csak 80 százalékot finanszíroz. Az OTP Lakáslízingnél és a CIB Lízingnél csak az új ingatlanokra van teljes finanszírozás; természetesen csak jövedelemvizsgálattal. A CIB Lízing használt ingatlanok esetében az értékbecslésben meghatározott likvidációs érték és a vételár különbözetét (minimum 10 százalékot) kéri minimális önerőként, a HVB Leasing pedig csak egyéni elbírálás alapján nyújt teljes finanszírozást, amelyet csak újépítésű lakást vásárló és kiváló hitelképességű ügyfelek vehetnek igénybe.
 

Ki mennyit kaphat? (Oldaltörés)


Településfüggő

Eltérő az is, hogy mely finanszírozó mely településeken nyújt lakáslízinget: az OTP Lakáslízing csak a közepes, vagy annál nagyobb települések új ingatlanjaira nyújt száz százalékos finanszírozást és visszlízinget, önerővel viszont bárhol finanszíroz használt lakást. Az Erste Ingatlanlízing az ötszáz főnél több lakosú települések önállóan forgalomképes ingatlanjait finanszírozza, és a finanszírozási arány tekintetében nem tesz különbséget vidék és főváros között. A településeket a BG is kategorizálja, viszont különbséget tesz a finanszírozási arányok között is: vidéki használt lakások esetében 5 százalékkal, vidéki új építésű lakások esetén 10-15 százalékkal alacsonyabb a maximális finanszírozási hányad. A HVB Leasing és a CIB Lízing az ország egész területén nyújt ingatlanlízinget, míg az Argenta csak Budapest és környékével, valamint a megyeszékhelyekkel foglalkozik. Ők vidéki ingatlanok esetében 5 százalékkal alacsonyabb finanszírozást nyújtanak. A Raiffeisen Lízing egyelőre kizárólag budapesti és főváros környéki ingatlanokat finanszíroz, bár 2007-ben a vidéki ingatlanokra is ki szeretnék terjeszteni a szolgáltatást.

Mennyit adnak?

Az Erste Ingatlanlízing minimális finanszírozása fedezet és jövedelem alapon egyaránt 5 millió forint; a maximális pedig fedezet alapon, minimálbér igazolása mellett 50 millió forint, jövedelem alapon nincs felső korlát. A Raiffeisen Lízingnél a finanszírozott ingatlan értéke nem haladhatja meg a 35 millió forintot, legalábbis sztenderd termék esetén. Az Argenta 5 és 50 millió forint között finanszíroz, a CIB Lakáslízing pedig 5 és 75 millió forint között; efölött csak egyedi elbírálás alapján. A HVB Leasing minimum 12 millió forint értékű lakást vállal be, és legkevesebb 7,5 millió forintot finanszíroz. Minimum az OTP Lakáslízingnél és a BG Lízingnél is van, ők 5 és 1,5 millió forinttól finanszírozzák az ingatlanokat. Egyetlen termékről nem tudni még részleteket: a Lombard Lízing két és fél éve működteti ingatlan finanszírozási üzletágat, amellyel eddig alapvetően a kis- és középvállalkozásokat célozta meg. Lakáslízing termékük jelenleg a teszt időszak utolsó fázisában tart, eddig nagyjából 20-30 szerződést kötöttek.

Kezdő törlesztőrészletek (15 millió forint, CHF-ben igényelve, 25 éves futamidőre)

Erste
Ingatlan-lízing
Raiffeisen
Lízing
ArgentaCIB
Lakás-
lízing
OTP Lakás-lízingBG Magyarország
Lízing
HVB Leasing
Induló törlesztő-
részlet
88.284 Ft91.632 Ft111.680
Ft
90.361
Ft
89.064
Ft
89.621 Ft100-111.000
Ft

 

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media ingatlanpiaci hírügynökség

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Milyen adókedvezmények járnak a lakáslízinggel?

A lakáslízing fő előnyeként az önrész nélküli vásárlást szokták említeni, azonban e finanszírozási forma az adózáshoz kapcsolódó előnyöket is tartogat. A magánszemélyeknek adókedvezményeket, a vállalkozásoknak pedig adócsökkentési lehetőségeket kínál.

hvg.hu Gazdaság

Bővült a lakáslízingpiac, a CIB is beszáll a versenybe

A lakóingatlanokra kidolgozott lízingtermékkel akár nullaszázalékos önerő mellett is lakáshoz lehet jutni. Magánszemélyek legfeljebb 25 évre lízingelhetnek forintban, euróban vagy svájci frankban lakásokat, olyan településeken, ahol CIB-bankfiók van.

hvg.hu Gazdaság

Lakáslízingteszt: kis önerő, nagyobb választék

Negyedévente megnézzük, milyen feltételekkel lehet önerő nélkül vagy kis saját résszel lakást lízingelni Magyarországon. Az élesedő verseny és a piaci tapasztalatok alapján szélesedik a választék: több finanszírozó több lakáshoz jutási formát is kínál.

hvg.hu Gazdaság

Hitelre váltható a lakáslízing

Hitellé változtatható lakáslízing-konstrukcióval bővült a finanszírozási piac. Új és használt, budapesti és vidéki ingatlanokra egyaránt köthető lízing-, illetve hitelszerződés.

Gyors otthoni net mindenkinek: olcsó wifi 6 routereket teszteltünk

Gyors otthoni net mindenkinek: olcsó wifi 6 routereket teszteltünk

Hajba kaptak az olasz kormánypártok az uniós mentőpénzen

Hajba kaptak az olasz kormánypártok az uniós mentőpénzen

Felhőkarcolónyi aszteroidák száguldanak el a Föld mellett

Felhőkarcolónyi aszteroidák száguldanak el a Föld mellett