Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"e8aa67e4-4735-4859-ab02-9c07367741c9","c_author":"Sztupa Melitta Boglárka","category":"kultura","description":"Lehet-e friss vért pumpálni egy több mint 100 éves mozis mítoszba? Tud-e még újat nyújtani egy közhelyessé vált figura és egy unalomig ismételt történet? Robert Eggers negyedik filmjével bebizonyította, hogy igen.","shortLead":"Lehet-e friss vért pumpálni egy több mint 100 éves mozis mítoszba? Tud-e még újat nyújtani egy közhelyessé vált figura...","id":"20250107_Nosferatu-filmkritika-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e8aa67e4-4735-4859-ab02-9c07367741c9.jpg","index":0,"item":"13df5cb6-3a67-4da1-ba61-c38347c4ff41","keywords":null,"link":"/kultura/20250107_Nosferatu-filmkritika-ebx","timestamp":"2025. január. 07. 19:00","title":"Drakula feminista lett, és ezt mindenki élvezi – Nosferatu-kritika","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2a5e099f-c09a-4951-9d90-03feec63011f","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Cseppet sem szokványos notebookkal állt elő a Lenovo: a ThinkBook Plus Gen 6 Rollable kijelzője ugyanis pár pillanat alatt lényegesen nagyobb lehet.","shortLead":"Cseppet sem szokványos notebookkal állt elő a Lenovo: a ThinkBook Plus Gen 6 Rollable kijelzője ugyanis pár pillanat...","id":"20250108_lenovo-thinkbook-plus-gen-6-gorditheto-kijelzos-laptop","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2a5e099f-c09a-4951-9d90-03feec63011f.jpg","index":0,"item":"2ad4f558-4018-47b9-ae18-79f6ad727e2c","keywords":null,"link":"/tudomany/20250108_lenovo-thinkbook-plus-gen-6-gorditheto-kijelzos-laptop","timestamp":"2025. január. 08. 12:03","title":"50%-kal nagyobb képernyő gombnyomásra: gördíthető kijelzős laptopot mutatott be a Lenovo","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6e9c56a6-b23a-4925-8124-03c320914d7d","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Az autós a közútkezelő furgonjának is nekicsapódott. ","shortLead":"Az autós a közútkezelő furgonjának is nekicsapódott. ","id":"20250107_Helyszineles-rendor-figyelmetlen-autos-gazolas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6e9c56a6-b23a-4925-8124-03c320914d7d.jpg","index":0,"item":"a717064b-557a-46dc-9205-1b5adf81f03f","keywords":null,"link":"/cegauto/20250107_Helyszineles-rendor-figyelmetlen-autos-gazolas","timestamp":"2025. január. 07. 08:22","title":"Helyszínelő rendőrt ütött el egy figyelmetlen autós – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e926968a-0d3d-4c13-8f11-e25983f8c266","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"vilag","description":"A Finnország és Észtország közötti vezetéket egy olyan tartályhajó horgonya szakíthatta el, ami az EU szerint az orosz árnyékflottához tartozik.","shortLead":"A Finnország és Észtország közötti vezetéket egy olyan tartályhajó horgonya szakíthatta el, ami az EU szerint az orosz...","id":"20250106_jef-tenger-alatti-vezetek-orosz-arnyekflotta","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e926968a-0d3d-4c13-8f11-e25983f8c266.jpg","index":0,"item":"6b555948-7338-4aa7-8968-f6eb263922ce","keywords":null,"link":"/vilag/20250106_jef-tenger-alatti-vezetek-orosz-arnyekflotta","timestamp":"2025. január. 06. 21:24","title":"Brit vezetéssel figyelik a tenger alatti vezetékeket és az orosz árnyékflottát","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9f35e4de-11ab-4dfb-9ee9-aa08182894a8","c_author":"Kókai Péter","category":"360","description":"Stevan Bakić polgármester a tüntető szabadkai diákokat szerencsétlen gazembernek nevezte, két szabadkai felsőoktatási intézmény vezetőjét bitangnak, ráadásként pedig szerb hősként aposztrofálta Slobodan Miloševićet, akit szerinte nem lett volna szabad kiadni a hágai bíróságnak. Szeretettel a Vajdaságból című sorozatunk legfrissebb írása.","shortLead":"Stevan Bakić polgármester a tüntető szabadkai diákokat szerencsétlen gazembernek nevezte, két szabadkai felsőoktatási...","id":"20250107_szeretettel-a-vajdasagbol-szerbia-szabadka-egyetem-felsooktatas-tuntetes-tiltakozas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9f35e4de-11ab-4dfb-9ee9-aa08182894a8.jpg","index":0,"item":"aa3fb134-cc1b-488d-bc80-7a35f8507506","keywords":null,"link":"/360/20250107_szeretettel-a-vajdasagbol-szerbia-szabadka-egyetem-felsooktatas-tuntetes-tiltakozas","timestamp":"2025. január. 07. 14:30","title":"Folytatódik a szerbiai egyetemisták tiltakozása, felsőoktatási vezetőkbe szállt bele páros lábbal Szabadka polgármestere","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c89d699a-5615-48c2-b696-b383ea4ce0f5","c_author":"Lengyel Miklós","category":"gazdasag","description":"Putyin háborúja Ukrajnában és a válaszul meghirdetett nyugati szankciók a mélybe vitték az orosz gazdaságot 2022-ben, amikor a visszaesés 2,1 százalék volt, de azután Oroszország összeszedte magát: 2023-ban a GDP 3,6 százalékkal, tavaly 3,8 százalékkal növekedett. Idén viszont újra beköszönhet a recesszió – jósolja a független Moscow Times.","shortLead":"Putyin háborúja Ukrajnában és a válaszul meghirdetett nyugati szankciók a mélybe vitték az orosz gazdaságot 2022-ben...","id":"20250108_orosz-gazdasag-putyin","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c89d699a-5615-48c2-b696-b383ea4ce0f5.jpg","index":0,"item":"f9294c6c-8d4e-48b6-86a4-6de9c3a3a072","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250108_orosz-gazdasag-putyin","timestamp":"2025. január. 08. 13:42","title":"Elszálló infláció, 25 százalékos alapkamat, összeomló rubel - Putyinnak nem ártana többet foglalkoznia az orosz gazdasággal","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c0414b60-0cf3-428d-b4e2-c5782d43a6e0","c_author":"Serdült Viktória","category":"itthon","description":"Nem könnyű szívvel hoztuk meg – mondta az amerikai nagykövet arról, hogy szankciós listára tették Rogán Antalt. ","shortLead":"Nem könnyű szívvel hoztuk meg – mondta az amerikai nagykövet arról, hogy szankciós listára tették Rogán Antalt. ","id":"20250107_Pressman-Rogan-szankcio-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c0414b60-0cf3-428d-b4e2-c5782d43a6e0.jpg","index":0,"item":"f2b35b56-ad32-4849-a88a-2d7b4227ee29","keywords":null,"link":"/itthon/20250107_Pressman-Rogan-szankcio-ebx","timestamp":"2025. január. 07. 17:17","title":"Pressman: „A magyar vezető kormánytisztviselők túl sokáig használták arra a hatalmi pozíciójukat, hogy saját magukat és családjukat gazdagítsák”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4cd1578e-08aa-4f27-98f6-1b41d18172c0","c_author":"MTI/hvg.hu","category":"vilag","description":"„Együtt ez milyen nagyszerű nemzet lehetne!” – fogalmazódott meg Trumpban Justin Trudeau kanadai miniszterelnök lemondása után.","shortLead":"„Együtt ez milyen nagyszerű nemzet lehetne!” – fogalmazódott meg Trumpban Justin Trudeau kanadai miniszterelnök...","id":"20250107_donald-trump-kanada-justin-trudeau","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4cd1578e-08aa-4f27-98f6-1b41d18172c0.jpg","index":0,"item":"f288c460-72c7-4253-b387-4d26a15b7e19","keywords":null,"link":"/vilag/20250107_donald-trump-kanada-justin-trudeau","timestamp":"2025. január. 07. 05:19","title":"Grönland után Kanadára is szemet vetett Donald Trump","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Megesik, hogy étellel álmodik. Ilyenkor kipattan az ágyból, és rögtön lejegyzi a receptet. Ha léteznek előző életek, hát Mógor Attila mindig is szakács volt,a konyhába teremtődött. Hétköznapjain az újpalotai Mátyás étterem konyhafőnökeként főz, hétvégén otthon a gyerekeinek, szabadidejében pedig a Magyar Nemzeti Szakácsválogatott tagjaként készül a szakácsolimpiára.
Nem is akart soha mást, mint főzni. Jót főzni. Élete egyik legnagyobb élménye volt, amikor elöször beszabadult egy nyugat-németországi hipermarketbe, ahol végeláthatatlan hosszúságú polcokon sorakoztak a többnyire ismeretlen fűszerek. Atyavilág, mit tudna ezekből kihozni! Jeles eredménnyel végezte a szakiskolát, majd a Novotel Szállóba került kezdő szakácsnak. Három évig ott tanulta a szakmát ,míg elég érettnek gondolta magát ahhoz, hogy a saját útját járja. Az első állomás a Váci utcai Pilsner Urquell étterem volt, ahol hamarosan konyhafőnök lett. A Belvárosból pártolt át az újpalotai vendéglőbe szakácsnak , két év múlva itt is konyhafőnökké avanzsált. A 34 éves fiatalember a kollégák és a hálás vendégek biztatására kezdett versenyezni.A szakmai megmérettetéseken sikeresnek bizonyult. Azzal tudott nyerni, hogy a legegyszerűbb ételeket is olyan dekoratív összeállításban tette a tányérra, mintha abból a bizonyos németországi boltból válogatta volna a hozzávalókat. Pedig lehet, hogy a versenymű „csak” egy paprikás csirke volt. Igaz, teljesen másként nézett ki, mint ahogyan megszoktuk . Az íz viszont a régi volt, ahogyan megszerettük. Gasztronómiai ötleteivel csak annyira rugaszkodik el az ismert receptektől, hogy az eredeti étel-élmény azonosítható, az újdonság pedig élvezhető legyen. Ennek a képességének köszönhetően nyerte sorra az aranyérmeket 2000-től az országos szakmai versenyeken. 2005-ben pedig aranyérmet szerzett a legrangosabb külföldin, a báseli világkupán, ami után a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség kerettagnak választotta a nemzeti szakácsválogatottba. A csapattal 2006-ben ezüstérmes lett Luxemburgban.
A gasztronómiai szakma olimpiáit azonos esztendőben rendezik a sportolókéval. Az idén Erfurt ad otthont a szakácsok nemzetközi versenyének, amelyen már nemcsak a svájciakkal, kanadaiakkal – a korábbi olimpiák győzteseivel – kell összemérniük tudásukat a magyaroknak. Hanem az olyan gasztronómiai nagyhatalmakkal, mint az olaszok és a franciák, valamint a feltörekvő, új ízeikkel világhódító távol-keleti ínyesmesterekkel. Doppingnak elég a tudat, hogy húsz évvel ezelőtt éppen itt nyertek utoljára a magyarok szakácsolimpiát… Amikor az étteremben dolgozik, és az étlapon kivül rendelhető, a séf napi ajánlatát kérő vendégeknek főz, tulajdonképpen akkor is az olimpiára készül. De csapatban dolgozni, és ételekkel versenyezni nem egyenlő azzal, hogy egymás mellett aprítják a hagymát a legények. Olyan összehangolt együttes munkára van szükség, amelyben szemvillanásból értik egymást a kollégák – a magyaros temperamentumú problémamegoldást a nemzetközi zsűri pontlevonással honorálja. Az olimpiai verseny a’la carte rendszerben zajlik, és nem tudni, hogy egyszerre hány vendégnek, és mikor szottyan kedve arra, hogy megkóstolja a magyar csapat ételeit.
A sikeres nyugat-európai szakácsválogatottak már régen „kifőzték” a felkészülés leghatékonyabb módját: az olimpia előtt fél évvel egy konyha-laboratóriumba vonulnak a kerettagok, és az az egyetlen dolguk, hogy ételeket kreáljanak, fejben és a tűzhely mellett is. Nálunk ez másképpen van: a nemzeti válogatott havonta egyszer-kétszer tréningezik. Több szakember gondolja úgy, hogy csupán a versenytapasztalatok hiánya az oka annak, hogy a magyarok már két évtizede nem kapták meg az aranyérmet. Véleményüket a külföldi zsűritagokéra alapozzák, akik legutóbb Luxemburgban csodálkoztak, hogy ilyen kevés gyakorlással is ezüstérmet szereztek a magyarok. Ebből okulva a válogatott három tagja, akik ennél többre vágynak (Mógor Attila és a balatonkenesei Marina Port konyháját vezető Rupech László,valamint a Szent György fogadóban konyhafőnök Adamek Balázs) egy éve közösen főznek a Qui cosi nevű gasztronómiai társaságban. Exkluzív, 25-35 személyes borvacsorákat prezentálnak igényes vendégeknek. A nyolcfogásos menüsor sok alapanyagát külföldről hozatják. Mást ne említsünk,egy előétel például ilyen: zsályás fácánpástétom pácolt fürjtojással, kecskesajt habbal, sütőtök szirmocskákkal.
Akik Mógor Attila kezéből, vagyis főztjéből esznek, főként a nemes alapanyagok egyszerű, eredeti ízeit értékelik. A tányéron minden az, ahogyan hívják, és aminek látszik. Szívesen készít különlegességeket is szürkemarhából, szarvasgombából, nyelvhalból, és az étlap választékával igazodik az aktuális szezon gyümölcs-zöldség kínálatához. Az év eleje nem bővelkedik friss alapanyagokban, ezért az éttermi szakács is azzal főz, mint az otthoni: ami éppen kinálkozik a piacon.
Olimpikon receptek
Az olimpiai felkészülés része az a sütőtök is, ami úgy rímel a nyári rokonnal, hogy friss kaporból készült szószban tálalja. Mógor Attila azt mondja, elkészítéséhez amatörök is bátran hozzáláthatnak, mert nem bonyolult étel az, ami előbb született meg, mint a neve. Addig is hívjuk sütőtök főzeléknek.
Csirkeaprólékból elkészítjük az alaplevet, valamint friss kaporból a vajjal, tejszínnel, tejföllel sűrített mártást. A megsütött tökből mogyoróvájóval kis gömböket kaparunk ki, adagonként nyolcat számolhatunk. (Ha nincs ilyen konyhai segédeszközünk, és a fagylaltos kanalat túl nagynak találjuk, akkor kis kockákat vágunk.) Ezután ledaráljuk az alapléből kimentett csirkehús darabkákat, a masszát sóval, borssal, tojásfehérjével, egy kevés bazsalikommal ízesítjük – hogy ne vigye el a kapor frissességét -, és az ebből készült galuskákat kifőzzük egy fazék vízben. Ez lesz a kapormártásba ültetett sütőtök golyócskák mellett az étel feltétje, betétje és dísze is egyben. Ezután a séf desszertként aszalt szilva felfújtat ajánl rosé habbal, de megfelel a célnak minden aszalt gyümölcs, ezeknek szintén most van a szezonja. Ehhez a mag nélküli szilvadarabkákat szilvalekvárral felfőzi, majd belekeveri egy piskótatészta nyers masszájába. Olvasztott vajat tesz hozzá, majd egy vajjal megkent, és édes morzsával (morzsára tört édes keksz) megszórt tortaformában – kuglófsütő vagy muffin is jó -160 fokos sütőben bő félóra alatt megsüti. A rosé hab egyszerűbb, mint gondolnánk: habszifonba egy rész rosé bort és egy rész tejszínt teszünk, utána becsavarjuk a patront. Akinek még ez sem elég, az gyömbérlekvárt kínálhat a desszerthez. Vagy boltban kaphatót, vagy saját kreálmányát : a cukorszirupba friss gyömbért kell reszelni, és máris azt lehet mondani, új dimenzióba kerültek az ízek.
Nem emelkedtek a halárak karácsonyra a tavalyihoz képest: a hipermarketekben 500 és 570 forintba kerül az élő ponty kilogrammonként. Keresett fajta az amur, a busa és a pisztráng is.
Elmúlt András napja, lehet disznót vágni - mondták nagyapáink. A paraszti hagyomány ugyanis ehhez a jeles naphoz kötötte a disznóölést. Addigra beállt a csípős hideg, felhíztak az ólak röfögő lakói. S így karácsonytájt már illett gondoskodni az asztalra valóról is. Vagy ahogy egyes vidékeken a mondás tartotta: disznó mászkáljon az ünnepi káposztában.
A téli ünnepkör csöndes, szép, böjtös adventi időszakát hamarosan a karácsonyi lakomák szilveszterig érő sorozata váltja föl, amelynek egyik kitüntetett szereplője a hal.
Azt nagyjából tudjuk, hogy a krumpli elterjedése a Kárpát-medencében az 1780-as években kezdődött, amikor II. József adókedvezménnyel támogatta a termesztését. Arról azonban semmilyen adatunk nincs, hogy kinek jutott először eszébe lereszelni, majd liszttel, borssal és sóval összekeverve zsírban kisütni.
Ahány nap az évben, annyi templom található Máltán, a lovagok szigetén. S mind a háromszázhatvanötnek megvan a maga védőszentje, amit a helybeliek méltóképpen meg is ünnepelnek. Tűzijátékkal, táncos mulatságokkal, s persze lakomákkal. Ilyenkor karácsony táján pedig pláne az asztalra kerül minden, ami szem-szájnak ingere.
Ha karácsony, akkor kétségtelenül eljő a bejgli szezon, ami képes akár húsvétig tartani. Évről évre megmérkőznek a családok, diósból vagy mákosból legyen több, újítsunk, ne újítsunk, a mienk jobb-e vagy a szomszédé? Netán a sarki cukrászé?
A szilveszteri „malackodás” nemcsak nálunk hagyomány. Franciaországban például a puhára párolt sertésfület felgöngyölik és hagymás csicseriborsóval kínálják, Németországban a ropogós malacsültet hagymás lencsesalátával eszik, Olaszországban pedig hagyományos óév-búcsúztató étek a disznócsülök lencsével.
A Gfk Hungaria felmérései évek óta ugyanazt a tendenciát mutatják: a decemberi ünnepek idején vásárolja meg a lakosság az egész esztendőben elfogyasztott pezsgőmennyiségnek valamivel több mint a felét, a virslifogyasztás pedig egy átlagos hónaphoz képest akár meg is duplázódhat ilyenkor. Ebben az időszakban mindkét termékkategória forgalmában növekszik a hipermarketek súlya, míg a diszkontok szerepe csökken.
Bár a NER prominensei egyértelműen Trump mellett tették le a garast, a WSJ szerint több vitás pont volt a két ország közt, amelyek aligha oldódtak meg mára.