Az OMV a horvát piacon véreztetné ki a Molt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az OMV-Mol párviadal alkalmasint Zágrábban dőlhet el – írta az osztrák Wirtschaftsblatt. Mint ismeretes, az OMV felvásárolná a Molt, a magyar multi azonban ellenáll.

Az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalat csütörtökön tudatta, hogy „érdeklődik” az INA olajtársaság iránt. A horvát cég most privatizálandó része több mint egymilliárd euróba kerül, és ha nem sikerül teljesen részvénycserével megoldani, illetve, ha a Mol a többi részvényesnek is kénytelen ajánlatot tenni, akkor erre aligha lesz pénze. Ha mégis megpróbálja, attól annyira lemegy saját részvényének az ára, hogy makacskodása ellenére könnyű prédája lesz az OMV-nek – írta az osztrák lap.

Az alternatíva: az OMV megveszi az INA-t, és a továbbiakban békén hagyja a Molt – vélte a Wirtschaftsblatt.

Horvát sajtóértesülések szerint az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalat 26 százalékot óhajt vásárolni a horvát INA olajtársaságból. Az OMV erről levélben tájékoztatta a horvát kormányt. A horvát kormány szóvivője csütörtökön megerősítette, hogy levelet kaptak az OMV-tól, de annak tartalmáról nem nyilatkozott. E fejlemények miatt az INA részvénye drágult csütörtökön.

Az OMV maga is közleményben tudatta, hogy „érdeklődéssel” figyeli az INA további privatizálásáról zajló megbeszéléseket, de nem fűzött megjegyzést azokhoz az értesülésekhez, hogy számszerű elképzeléseket tartalmazó levelet küldött volna a horvát kormánynak.

A horvát gazdasági miniszter, Damir Polancec is nyilatkozott a horvát közszolgálati rádiónak az OMV érdeklődéséről: – Kifejezték készségüket az INA további privatizálásában való részvételre, akár részvénycsere, akár részvényvásárlás útján, és tájékoztatást kértek a további privatizációs tervekről.

Szerdán a pénzügyi szolgáltatásokat felügyelő horvát hatóság (HANFA) illetékese úgy nyilatkozott, hogy Horvátország szeretné megtudni az osztrák OMV pontos szándékait az INA-val kapcsolatban, és ezért levélben kérik fel az OMV-t esetleges részesedésvásárlási szándékai tisztázására. Régebb óta keringenek hírek az OMV érdeklődéséről: megvenné a háborús veteránoknak az INAkőolajipari csoportban lévő 14 százalékos részesedését, írta néhány hete az osztrák Wirtschaftsblatt a horvát Vecernji list című lap értesülésére hivatkozva.

Az OMV hivatalos ajánlatot eddig nem tett. Az osztrák céghez közel álló bennfentesek korábban azt mondták a Reuters hírügynökségnek: nem valószínű, hogy az OMV ajánlattal állna elő, mert a "(horvát) kormány nyilvánvalóan a Mollal való üzletkötést favorizálja”.

Hónapokon belül megállapodás születhet a Mol és a horvát INA olajtársaságok közötti részvénycseréről – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és horvát partnere, Ivo Sanader szombaton a horvátországi Dubrovnikban kétoldalú megbeszélésük után.

Az MTI megbízható forrásokból úgy értesült, hogy a tárgyaláson minden eddiginél nyíltabban kötelezte el magát a horvát kormány a két olajtársaság közötti üzlettel kapcsolatban. A horvát kormány már az őszi ülésszak kezdetén szeretné benyújtani a megállapodás-tervezetet a parlament elé.

Horvát lapértesülések szerint a megbeszélések arról folynak, hogy a horvát kormány, amely 44,84 százalékot birtokol a cégből, átadna 14 százaléknyit a Molnak, Mol-részvényekért cserébe. Ezzel a magyar olajtársaság részesedése 39 százalékra nőne az INA-ban a 2003-ban 505 millió dollárért szerzett 25 százalék plusz egy részvényről, a horvát kormányé 30,84 százalékra csökkenne. A horvát kormányt törvény kötelezi, hogy az ország esetleges EU-csatlakozása előtt 25 százalékra csökkentse részesedését az INA-ban.

Az INA piaci részesedése Horvátországban 50 százalékos, és a szomszédos Boszniában is egyre jobban terjeszkedik.