Nem lesz a Richternek lengyel és orosz gyógyszergyártója

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Véglegesen meghiúsult a tervezett akvizíció. A Richter Gedeon Nyrt. nem veszi meg a Genefar B.V.-től a lengyel Polpharmát és nem szerzi meg az oroszországi Akrihin gyógyszergyártót sem, miután a tranzakció 2008. július 14-re kitűzött zárására és a részvényjegyzésre a Genefar képviselőinek távolmaradása miatt nem került sor – közölte a Richter a BÉT honlapján.

A Richter 2008. július 7-én jelentette be, hogy a Genefar várhatóan eláll a 2007 novemberében aláírt szerződéstől.

A Richter 2007 novemberében kötött szerződést a Genefar B.V.-vel a lengyel gyógyszergyártó cég, a Polpharma 99,65 százalékának megszerzéséről. A lengyel versenyhivatal (OPCC) 2008. július 3-án hozzájárult a tranzakcióhoz, de a Richter ugyanezen napon értesítést kapott a Genefartól, hogy álláspontjuk szerint a megkötött szerződés megszűnt. Akkor a Richter közölte, hogy megteszik a szükséges intézkedéseket a szerződésben kikötött 40 millió dollár kötbér érvényesítése érdekében.

Beke Zsuzsa, a Richter szóvivője korábban elmondta: a Genefar, részvényesi minőségével összeférhetetlen módon részt kért a Richter operatív irányításából. A Genefar az aláírt és a Richter Gedeon Nyrt. 2007. december 18-i rendkívüli közgyűlésén jóváhagyott szerződéshez képest további jogokat és előnyöket követelt, és egyes kötelezettségek elengedését kérte.

A szerződés szerint a tranzakciótól bármelyik fél elállhat kötbér megfizetése mellett, vita esetén pedig a felek választott bírósághoz fordulhatnak.

A Richter Genefarral kötött szerződése, továbbá az ugyanakkor kötött megállapodás az oroszországi Akrihin Pharmaceuticals Co. 80,62 százalékának megvásárlásról, összesen mintegy 231 milliárd forint értékű ügylet lett volna. Sikeres tranzakció esetén a Richter Gedeon Nyrt. a Polpharmával társulásban a kelet- közép-európai régió vezető gyártójává és a lengyel gyógyszerpiac második legnagyobb szereplőjévé vált volna. A számítások szerint a társulásnak köszönhetően a bevételek növekedése és a költségmegtakarítás különbözete elérte volna az évi mintegy 35 milliárd forintot.

A Richter a szerződéseket és közgyűlési határozat hatályba lépését is a Polpharma megszerzésére irányuló tranzakció zárásához kötötte. A Polpharma megszerzéséről szóló szerződés megkötésével egyidőben a Richter szerződést kötött a Genefar BV., a Brinsmeadow Investments Limited, az IESH Industrial Engineering Solutions Holdings N.V. cégekkel az oroszországi OAO Akrihin Pharmaceuticals Co. 80,62 százalékának megvásárlásról, a Richter igazgatóságának hatáskörében, zárt körben kibocsátott új részvények ellenében. Ezért a Richter 2007. decemberi rendkívüli közgyűlésén a részvényesek döntöttek a Richter alaptőkéjének 18,637 milliárd forintról 24,845 milliárd forintra történő felemeléséről. A határozat szerint az új részvényeket a Genefar jegyezhette volna le.

Az Akrihin megvásárlására igazgatósági hatáskörben kibocsátott 593 648 darab részvényt is figyelembe véve – a Polpharma tranzakció zárásához kötött – cégbírósági bejegyzését követően a tulajdonosi kör a következőképpen alakult volna: a Genefar lett volna a legnagyobb részvényes 26,75 százalékkal; a magyar állam tulajdoni aránya 25,1 százalékról 18,35 százalékra csökkent volna, a belföldi befektetők aránya 12,1 százalékról 8,68 százalékra, a külföldi részvényesek aránya 62,8 százalékról 46,22 százalékra mérséklődött volna.

A Richter decemberi közgyűlésén az igazgatóságba választották a Genefar három képviselőjét és egy helyet kapott a Genefar a felügyelő bizottságban is.