szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Robert Fico szlovák kormányfő legkiemelkedőbb vívmánya, hogy nem valósította meg a 2006-os választási kampányban hangoztatott radikálisabb reformellenes elképzeléseit – áll a Financial Times szerdán közölt szlovák mellékletében, amelyben a szlovák külügyminiszter "normálisnak", de javítandónak nevezte a Magyarországhoz fűződő viszonyt.

A londoni gazdasági-politikai napilap éves országelemzése szerint a robbanásszerűen fejlődő szlovák gazdaság miatt Ficó magas támogatottsága mg úgy is megmaradhat, ha csak kisebb változtatásokat hajt végre – mint például az egészségügyi ellátásért fizetendő, igen népszerűtlen díj eltörlése –, miközben nem fordítja vissza jobbközép elődjének reformjait.

A miniszterelnök ugyanakkor nem titkolja ellenszenvét a nagy áruházláncok és pénzügyi intézmények iránt, és azt sem, hogy "jó adag állami ellenőrzést" tart kívánatosnak a gazdaságban. Az elemzés szerint Fico "büszkén mondta" a Financial Timesnak, hogy "ez a kormány semmit nem privatizált".

A lap szerint Szlovákia egy évtizede még Európa peremén volt, és "az a veszély fenyegette, hogy leesik a térképről". Az ország azonban, amely tavaly csatlakozott a schengeni övezethez, jövő januártól – szomszédait megelőzve – az euróövezetnek is tagja lesz, ami jelzi, hogy "végleg befogadták a világ egyik legexkluzívabb klubjába".

A sikert még meglepőbbé teszi, hogy e folyamat végső szakaszát "a szenvedélyesen balos populista" Fico vezetése alatt sikerült teljesíteni – áll a Financial Times szerdai Szlovákia-mellékletében.

A szlovák külpolitikáról a lap megállapítja, hogy Fico koalíciója Ján Slota "idegengyűlölő, magyarellenes nacionalista pártjával" feszültté tette a viszonyt Magyarországgal, amelynek politikusai "szlovákellenes érzelmek szításával válaszolnak". Ján Kubis szlovák külügyminiszter úgy fogalmazott a Financial Timesnak, hogy a Magyarországgal fenntartott kapcsolatok "alapvetően normálisak, de jobbnak kellene lenniük".

A brit lap szerint miközben a szomszédos országok félve figyelik Oroszország erejének növekedését, Szlovákiát viszonylag kevéssé aggasztja a függés az orosz olaj- és gázszállításoktól. Kubis azt mondta a Financial Timesnak, hogy a szlovák kormány "nagyon megbízható partnernek" tekinti az orosz felet, és nincs "semmiféle oroszfóbiája".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Árfékező testület létrehozására készül a szlovák kormány

Robert Fico kormányában teljes az egyetértés: megengedhetetlen, hogy január elsejétől az euró bevezetése miatt elszabaduljanak az árak Szlovákiában, ezért gyorsított eljárásban az árak megfékezését szolgáló törvényt akarnak alkotni, és még ősszel elfogadni.

MTI Gazdaság

Szlovákia: változatlan alapkamat

A szlovák központi bank kedden változatlanul a 4,25 százalékos szinten hagyta az irányadó kamatot, amely már 14. hónapja ezen a szinten van. A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak, mivel a szlovák központi bank a kamatszintet az euró bevezetése előtt igyekszik az eurózónában érvényes kölcsönfelvételi lehetőséghez igazítani.

MTI Gazdaság

Megvan a szlovák korona végső átváltási árfolyama

Az Európai Unió pénzügyminiszterei kedden egyetértésre jutottak abban, hogy 1 euró = 30,126 szlovák korona paritáson határozzák meg a szlovák fizetőeszköz euróra való átváltásának árfolyamát - közölték Brüsszelben.

MTI Gazdaság

Szlovákia már gőzerővel nyomja saját euróit

Szlovákia már most gőzerővel készül az euró jövő januári bevezetésére: a tervek szerint december közepéig a közép-szlovákiai Kremnica (Körmöcbánya) 14. században alapított pénzverdéjében 500 millió euró- és eurócent érmét nyomnak.

MTI Gazdaság

Tovább gyorsult Szlovákiában az infláció

Szlovákiában júniusban átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 4,3 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly júniusban, jelentették a szlovák statisztikai hivatalban szerdán, EU-szabvány szerint számolva. Az elemzők csak 4,2 százalékos tizenkét havi inflációt jósoltak.

Tovább terjeszkedik a Balatonnál Mészárosék ingatlanos üzlettársa

Tovább terjeszkedik a Balatonnál Mészárosék ingatlanos üzlettársa

Szlávik: Lehetséges, hogy a gyerekeket is be kellene oltani koronavírus ellen

Szlávik: Lehetséges, hogy a gyerekeket is be kellene oltani koronavírus ellen

Mégis életben maradhat a fertőzésveszély miatt halálra ítélt galamb

Mégis életben maradhat a fertőzésveszély miatt halálra ítélt galamb