Befagyott az állampapírpiac, jelentős forintárfolyam-veszteség

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Délelőtt gyorsan és nagy ütemben gyengült, kora délután valamit javított pozícióin a forint a szerdán, de továbbra is jelentős az árfolyamvesztesége; befagyott az állampapír-piac.

Szerdán délután fél kettőkor 261,80/262,20 forint volt az euró árfolyama a bankközi devizapiacon, szemben a kedd délutáni 251,00/30 forintos jegyzéshez és a reggeli 253,00 forint körüli szinthez képest. Délelőtt 267,50-ig gyengült a forint az euróhoz képest, ahonnan kora délutánra 262 körüli szintre korrigált vissza. 

A dollár árfolyama 191,50 forint körül alakult kora délután a keddi 184,00/20 forint után, délelőtt 197 forint közelében is járt az árfolyam.

A befektetők elbizonytalanodása, magyar tőzsdei cégekkel kapcsolatos piaci híresztelések megjelenése mellett bizonyosan rendkívül kedvezőtlen hatása van az állampapír-piac befagyásának - mondták el kereskedők. A hozamok rendkívül magasra szöktek, az ajánlati sáv nagyon széles, a likviditás rendkívül alacsony. 

A kötvényhozamok 60-70 bázisponttal magasabb szinten alakulnak, de 30 bázisponttal emelkedtek a piaci anomáliáknak sokkal ellenállóbb származékos, IRS-hozamok is; a vételi és eladási ajánlatok közti rés eléri akár az 50 bázispontot is, ezért üzletek csak elvétve születnek.