A kormányt aggasztja a forint nagyon gyors árfolyamesése

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A kormányt kifejezetten aggasztja a forint nagyon gyors árfolyamesése, illetve az, hogy a vállalatok és a magánszemélyek nagyon nehezen jutnak banki hitelhez - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn, miután a pénzügyi helyzetről tárgyalt Simor András jegybankelnökkel, Veres János pénzügyminiszterrel és Szűcs Erika szociális- és foglalkoztatásügyi miniszterrel a jegybank épületében.

A kormány azzal tud a legtöbbet segíteni a jelenlegi pénzügyi helyzetben, ha nem nézi tétlenül az eseményeket - mondta Gyurcsány Ferenc, nem részletezve azonban, hogy mit tehet a kormány.

A találkozó céljáról annyit mondott: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kormány közösen dolgozik a helyzet megoldása érdekében, ezért a jegybanknak tudnia kell, hogy a kormány hogyan kívánja megújítani a magyar adózási-, szociális- és foglalkoztatási rendszert.

A kabinet és a jegybank között nagyon jó az együttműködés - mondta a kormányfő. A kabinet és a jegybank között nagyon jó az együttműködés - mondta a kormányfő, aki szerint a kormány "kényesen ügyel" arra, hogy ne lépje át a kabinet és az MNB feladatai közötti határt.

Veres János pénzügyminiszter kérdésre válaszolva hangsúlyozta: több témában folyik tárgyalás hitelfelvételről az Európai Beruházási Bankkal (EIB), amely források különböző fontos magyarországi fejlesztések hiteltámogatására szolgálhatnak. A közeljövőben azonban nincs aláírásra kész megállapodás a brüsszeli bankkal – hangsúlyozta.

A 700 milliárd forintos költségvetési hiány finanszírozásához mintegy 3 milliárd euróra van szükség 2009-ben – mondta a pénzügyminiszter. Az EIB-hitel azonban erre nem, csak konkrét fejlesztésekre használható - fűzte hozzá.

Veres János ugyanakkor megjegyezte: arról is folynak tárgyalások, hogy milyen más, elsősorban a vállalkozások hitelfelvételét javító forrásokat tudna biztosítani az EIB.