Németországban 5 százalékosnál nagyobb visszaesés is lehetséges

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Németország hazai összterméke idén 5 százalékkal vagy még jobban is visszaeshet, ezt jósolta kedden a Deutsche Bank fő közgazdásza, Norbert Walter.

„A német gazdaság csak öt százalékkal fog szűkülni akkor, ha legalább a nyáron már fellendülés kezdődik. De nem lehet kizárni, hogy ilyen fellendülés nem lesz az év közepéig. Ezért egész évben 5 százalékosnál nagyobb visszaesés sem lehetetlen” – idézte a közgazdászt hétfőn a Bild című lap. Néhány hete a Deutsche Bank fő közgazdásza még csak 4 százalékos GDP-csökkenést valószínűsített Németországnak erre az évre.

Hétfői nyilatkozatában úgy véltre, helyes lenne, ha a világ kormányai a továbbiakban tartózkodnának a „különálló programoktól”, és inkább világméretű fellendítő tervet dolgoznának ki, nagyobb állami és magánköltekezést ösztönözve.

Az Európai Bizottság január közepén 2,3 százalékos GDP-csökkenést jósolt Németországnak erre az évre, és 0,7 százalékos növekedést jövőre. Az IMF január január végén idénre már 2,5 százalékos visszaesést, jövőre csak 0,1 százalékos növekedést becsült az EU legnagyobb gazdaságának.

Németország hazai összterméke (GDP) a tavalyi utolsó negyedévben 2,1 százalékkal csökkent az előző negyedhez képest szezonális és naptári kiigazítással, változatlan áron, a szövetségi statisztikai hivatal két hete megjelent első becslése szerint.

Ez volt a legnagyobb visszaesés egy negyedéven belül az ország 1990-es újraegyesítése óta, annak ellenére, hogy a foglalkoztatás a negyedik negyedévben a legnagyobb volt szintén az újraegyesítés óta. A foglalkoztatottak száma 40,8 millió volt, 422 ezerrel, azaz 1 százalékkal több, mint egy évvel azelőtt. A visszaesést a beruházások, az export és a lakossági fogyasztás egyidejű csökkenésével magyarázták.

Németország ezzel mélyebbre süllyedt a recesszióba: az utolsó negyedben már harmadik negyedéve csökkent a GDP negyedévről negyedévre. A megelőző két negyedévben rendre 0,5-0,5 százalékos GDP-csökkenést mértek az előző negyedévhez képest.

Éves összehasonlításban a GDP alakulása a negyedik negyedévben 1,6 százalékos visszaesésre váltott a harmadik negyedévi 1,4 százalékos többletről. Naptári, azaz munkanap-kiigazítással a visszaesés 1,7 százalékos volt az előző negyedévi, 0,8 százalékos éves többlet után. Folyó áron, szintén éves összehasonlításban a növekedés 0,6 százalékra lassult a harmadik negyedévi 2,8 százalékról.

Előzőleg, 2007-ben 2,5 százalékkal, 2006-ban 3,0 százalékkal – tíz éven belül a leggyorsabban – nőtt a német gazdaság.