szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az élelmiszerek piaci árának csökkenése sok európai uniós országban általában nem jelentkezik a fogyasztói árban, így az áruházláncok árrése magas marad, miközben sok termelő jövedelme már-már tarthatatlan szintre süllyed - állapította meg egy lengyel tanulmány, amelyet az EU-tagországok mezőgazdasági minisztereinek brüsszeli találkozóján ismertettek.

A probléma felvetésével több tagállam - köztük az MTI információi szerint Magyarország is - egyetértett, az Európai Bizottság pedig bejelentette, hogy munkacsoportot hozott létre, amely termékpályánként vizsgálja az árviszonyokat. Brüsszel azt is jelezte, hogy még az év vége előtt összegző jelentés készít ebben a témában, amelynek nyomán egészen bizonyosan a miniszteri tanács is visszatér majd a kérdésre.

A lengyel dokumentum megállapításai szerint a termelői árak csökkenése jelentős romlást eredményezett a gazdák bevételeiben, ugyanakkor a fogyasztói árak nem mérséklődtek, sőt az esetek többségében inkább emelkedtek. A kiskereskedelmi láncok közti árverseny is a felvásárlási árak visszaesését segítette, miközben saját árrésüket a szupermarketek magasan tartották.

Az Európai Bizottság már tavaly is jelezte, hogy vizsgálódik az ügyben. A testület versenypolitikai illetékesei a láncok közti szövetkezésre igyekeznek koncentrálni, míg az agrárfelelősöknek az tűnt fel, hogy a világpiaci árak emelkedését a szupermarketek gyorsan továbbhárítják a fogyasztókra, viszont amikor csökken a nagykereskedelmi ár, az sokkal lassabban válik érzékelhetővé a bolti vásárlók számára.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Gazdaság

Feszített lesz a gabona- és élelmiszerhelyzet az idén

Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete, (FAO) szerint a világ gabonatermése idén 3 százalékkal kisebb lesz a tavalyinál, 2,217 milliárd tonnát érhet el, és ennek árfelhajtó hatása lehet globálisan az árakra. Ezt a hatást azonban mérsékli, hogy a tavalyi rekord termés után a gabonakészletek növekednek. A FAO búzából 3,7 százalékos terméscsökkenésre számít idén.

hvg.hu Plázs

Mik a funkcionális élelmiszerek?

Sokszor hallottunk már az omega-3 zsírsavtartalmú tengeri halak, a konjugált linolsav- (CLA) tartalmú marhahús és tejtermékek, a probiotikumtartalmú joghurtok, az antioxidáns hatású csokoládék jótékony hatásáról. De ismert a fokhagyma és a vöröshagyma, a brokkoli és más zöldségek, illetve gyümölcsök, valamint a zöld és fekete tea rendszeres fogyasztásának egészségvédő, bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát csökkentő hatása is.

hvg.hu Gazdaság

"A hatóságok által megnyomorított élelmiszeripar halad a lejtőn lefelé"

A mezőgazdaság a jó időjárásnak köszönhetően ezidáig viszonylag jól teljesít. Az ágazat helyzete azonban korántsem rózsás: agrár-külkereskedelmi mérlegünk alapján úgy nézünk ki, mint egy fejlődő ország, az élelmiszeripar alacsony hatékonysággal, drágán tömegtermékeket állít elő, a termelés csökken, a bürokraták száma nő, az etkai kódex pedig nevetséges, úgy, ahogy van. A szektor helyzetéről Raskó György agrárközgazdásszal beszélgettünk.