Szintet tört a forint, fél éve nem volt ilyen olcsó az euró

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ecoline.hu

Fél éve nem látott szintre süllyedt az euró, a dollár és a frank árfolyama is. A közös európai pénz kurzusa szintet tört, majd újabb ellenálláshoz ért.

Nagyon úgy fest, hogy áttörte a 275-276-os ellenállást a forint, az euró árfolyama kedden reggel egészen 272,3-ig süllyedt. Korábban a kurzus már háromszor pattant vissza a 275-ös szintről, s múlt hét végén érte el negyedszer, azóta küzd vele. Az árfolyam egyébként ma is 275 fölött vágott neki a napnak, azonban nagyon hamar lehúzták, s immár két órája az ellenállás alatt tartózkodik. Az euró majd fél éve nem volt ilyen olcsó, utoljára január 9-én lehetett 273 forint alatt közös európai pénzt venni, akkor egyébként négy nap alatt majd 20 forinttal lett drágább az euró.

Misik Sándor a Hamilton devizakereskedője elmondta: az árfolyam mozgását most még a nemzetközi hangulat sem indokolja, nagy valószínűség szerint az erősödés oka a félévzárás lehet. Az alapok ilyenkor próbálják kis kötésekkel mozgatni az amúgy illikvid piacot, s ezzel javítani még egy kicsit a kimutatás elkészítése előtti utolsó pillanatokban az eszközállományt.

A szakember hozzátette: bár a 275-ös szintet valószínűleg áttörtük, 272,5-nél újabb ellenállásba ütközött a forint, ez az érték van ugyanis épp félúton a tavaly júliusi 227 környéki mélypont, s az idén márciusi 317-es csúcs között. Misik Sándor jelezte: ha ezen a szinten is átlép az eurókurzus, akkor a következő akadályt a 260 környéke jelentheti, ahonnan még tavaly ősszel pattant vissza többször az árfolyam.

Bár a technikai elemzés szerint akár tovább is erősödhetne a forint, a Hamilton üzletkötője úgy véli, hogy a fundamentumok ezt nem indokolják. Misik Sándor 5 százalék esélyt adott arra, hogy 260-as euróárfolyamot láthatunk a következő hetekben, sokkal valószínűbbnek tartja, hogy gyengülni fog a magyar deviza. Mint elmondta: inkább 300-hoz közel lehet a reális kurzus.

Rég nem látott szintre süllyedt a svájci frank jegyzése is. Az alpesi deviza kurzusa az elmúlt napokban a 180-as szinttel küzdött úgy, mint az euró a 275-össel, s ma reggel a frank árfolyama is fél éves mélypontra esett: a svájci fizetőeszközért reggel 178,5 forintot kértek. Hasonlóan alakult a dollár jegyzése is: a zöldhasúért jelenleg 194,1 foritntot kell fizetni, de járt már az árfolyam 192,5 alatt is.

Ecoline