Az összeomlás határán Görögország kérelmezte a mentőcsomag aktiválását

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Görögország hivatalosan kérelmezte a nemzetközi hitelcsomag aktiválását. A hírre Európa-szerte emelkedtek a bankrészvények és tőzsdeindexek, csökkent a görög államkötvények hozamfelára és a CDS-felár.

Lángoló barikád Athénben. A tűzoltáshoz már a nemzetközi hitel is kell
©

A bejelentésre azt követően került sor, hogy tegnap nyilvánosságra hozták a vártnál sokkal rosszabb költségvetési hiány adatot, s kiderült, hogy az éves deficit elérte a GDP 13,6 százalékát. A Moody’s csütörtöki döntése, hogy a görög adósságra vonatkozó minősítésén ront, szintén hozzájárulhatott a lépéshez.

Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök nem sokkal azelőtt, hogy Washingtonba utazott volna az IMF-fel tárgyalni, úgy nyilatkozott, hogy a piacok nem reagáltak pozitívan a görög megszorító intézkedésekre. Ez azt jelentette, hogy nyomasztó szükségszerűséggé vált az EU-IMF segély elérése, így a miniszterelnök felkérte a pénzügyminiszterét a formális kérelem benyújtására a hitelcsomag aktiválására.

„A partnereink döntően részt vesznek abban, hogy Görögországot biztonságos kikötőbe kormányozzuk, s ez lehetővé teszi hajónk újjáépítését” – fogalmazott Papandreu a BBC beszámolója szerint.

Az Európai Bizottság gyors és hatékony döntésre számít Görögország hivatalos beadványával kapcsolatban, amelyben a deficitproblémákkal küzdő Athén kérelmezi a nemzetközi hitelcsomag aktiválását – közölte a testület pénzügyi szóvivője pénteken.

Amadeu Altafaj Tardio az athéni bejelentés után elmondta, hogy a döntést az euróövezeti országok pénzügyminiszteri tanácsa hozza majd meg uniós részről. Ezt megelőzően azonban a bizottság és az Európai Központi Bank (EKB) közös véleményt ad ki arról, megalapozottnak ítélik-e a görög kérést.

Hozzászólások