WSJE: "semmi drámai" Magyarországon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Teljességgel félrevezetőek azok az állítások, amelyek szerint drámaian magas szintre növekedhet a magyar költségvetési hiány − írta hétfői számában a The Wall Street Journal, az amerikai üzleti körök vezető napilapja európai kiadásában (WSJE), egy meg nem nevezett "nemzetközi tisztségviselőre" hivatkozva, aki a lap szerint jól ismeri a magyar büdzsé helyzetét, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val folytatott megbeszélések tartalmát.

A WSJE címlapján egy vízzel elöntött magyar település nagyméretű, színes fotója mellett A magyaroknak süllyedő érzésük van című rövid írás megemlíti a magyarországi árvizet, valamint azt, hogy a magyar kormány igyekszik megnyugtatni a befektetőket, tartani kívánja magát a hiánycélhoz.

A lap egyik belső oldalán terjedelmes cikk számolt be a korábbi napok vészjósló kijelentéseiről, Varga Mihály államtitkár ezután elhangzott sajtótájékoztatójáról, a rendkívüli kormányülés összehívásáról. Kiemelte, hogy Varga a hitelesség visszaszerzésének kormányzati szándékáról beszélt. Megszólaltatta Szanyi Tibor szocialista képviselőt is, aki szerint a kormány mesterséges válságot teremtett, politikai célokat követve akarta eltúlozni a helyzet súlyosságát.

Az amerikai üzleti lap emlékeztetett arra, hogy a "fiskális csontvázakról" szóló jóslatok során többen úgy vélekedtek, akár 7-7,5 százalékra is megnőhet a deficit a célul kitűzött 3,8 százalékkal szemben. Az idézett, de meg nem nevezett "nemzetközi tisztségviselő" szerint azonban csak "enyhén" emelkedhet 3,8 százalék fölé a hiány abban az esetben, ha Orbán Viktor kormánya nem hoz költségcsökkentő intézkedéseket.

"Semmi drámai" − fogalmazott a tisztségviselő, aki szerint az IMF- és az EU-program "mindeddig sínen van". A lap megjegyezte, hogy idén már nem is kellett igénybe venni az IMF és az EU részéről rendelkezésre álló hitelkeretet.

A WSJE megszólaltatta Oszkó Péter volt pénzügyminisztert, aki elmondta: péntek reggel felhívott kormányzati illetékeseket, hogy felhívja a figyelmüket arra, milyen veszélyes, ha Magyarország helyzetét Görögországéhoz hasonlítják.