Csökkent az euróövezeti perifériális országok hozamprémiuma

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csökkent az euróövezeti „perifériális” országok államkötvényeinek hozamkülönbözete a német referencia kötvényekhez képest az EKB likviditásjavító tenderén jelentkező vártnál alacsonyabb igény hatására.

Az EKB 131,9 milliárd eurót juttatott az euróövezeti bankrendszerbe az elemzők által várt 200-300 milliárd euró helyett. Csütörtökön az EKB egy éves likviditásjavító programjának lejártával 442 milliárd euró visszafizetése válik esedékessé.

A 10 éves spanyol államkötvény hozamprémiuma a német 10 éves Bund-hoz képest a tender előtti 212 bázispontról 209-re, a 10 éves olasz-német hozamkülönbözet pedig 158 bázispontról 155-re csökkent.

„Az EKB-nál jelentkező készpénz iránti kereslet csökkenése azt jelzi, hogy a bankok forráshiánya a vártnál kevésbé súlyos, ami a kockázatvállalási hajlandóság javulásának irányába hat és ezáltal csökkenti a kötvények hozamkülönbözetét” – mondta a Commerzbank stratégiai elemzője Frankfurtban.

Az euró erősödését 1,22 közeli dollár árfolyamról 1,23 közelire és 1,32 közeli svájci frank árfolyamról 1,327-re az EKB tender piaci fogadtatásának tulajdonítják az elemzők.

Hozzászólások