Emelkedett nyitáskor a BUX

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 49,64 pontos emelkedéssel, 22 949,09 ponton nyitott hétfőn. A legutóbbi, pénteki záró értékéhez képest 0,22 százalékkal erősödött.

Az üzletkötők szerint a nyitást megelőzően azt prognosztizálták, hogy iránykereső, de emelkedő lesz a Budapesti Értéktőzsde indexe hétfőn. Kovács Roland, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint a világban hétfőn nem alakultak ki markáns befektetői várakozások. Az amerikai piac enyhe mínuszban zárt a pénteken, ám a kiadott gyenge munkaerőpiaci adat nem befolyásolta jelentősen. Így az elemző szerint nehéz a befektetői hangulatot meghatározni. Az elemző enyhe pozitív nyitást vár a BÉT-en. A hétfői  kereskedésre még befolyással lehet a dollár érzékelhető gyengülése, amely várhatóan megemeli majd a nyersanyagok - köztük az olaj és az arany - árát - tette hozzá Kovács Roland. 

Német Sándor, a Buda-Cash Brókerház Zrt. üzletkötője úgy vélte, az enyhe pozitív hangulat továbbra is kitart, és némi iránykeresés után a BÉT-en is ez kerekedik felül. Mindezt az üzletkötő szerint a hazai és a nemzetközi hangulat is generálja, mivel még mindig a piacok általában kivárnak, és a keddi FED-döntés lesz a hangulati meghatározó a következő napokban. 

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemezője szerint a világ börzéire nem igazán hatott a nagyon erős pénteki amerikai zárás, sem a negatív munkaerőpiaci adat. Mindez a BÉT-en az elmúlt két kereskedési napon 7 százalékot vesztő OTP-nél lehet kedvező hatású: ennél a részvénynél várható egy nagy visszapattanás. A többi vezető papírt megkímélték az eladók. Ezt az elemző szerint azért meg kell említeni, mert OTP-nél kiemelkedő volt a forgalom, ami erős eladói érdeklődésre utal.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 82,19 pontos, 0,36 százalékos csökkenéssel, 22 899,45 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 17,94 milliárd forint volt pénteken, a vezető részvények vegyesen fejezték be a kereskedést az előző napi záráshoz. A Mol 150 forinttal, 0,73 százalékkal 20 650 forintra erősödött, 1,4 milliárd forintos forgalomban. 

Az OTP részvények ára 122 forinttal, 2,26 százalékkal 5278 forintra csökkent, forgalmuk 13,0 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 6 forinttal, 0,88 százalékkal 674 forintra esett, forgalma 508,5 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 150 forinttal, 0,32 százalékkal 46 500 forintra nőtt, a részvények forgalma 1,4 milliárd forintot ért el. Az Egis 1,40 milliárd forintos forgalom mellett 150 forinttal, 0,72 százalékkal 21 000 forintra emelkedett. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 2050,66 ponton zárt pénteken, ez 5,38 pontos, 0,26 százalékos növekedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.