Jól megy a szerbiai bankoknak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Több mint 15 milliárd dinár (41 milliárd forint) adózás előtti eredményt értek el a Szerbiában működő bankok az idei első fél évben, ez 75 százalékos növekedés a tavalyi év hasonló időszakához képest - közölte a szerb nemzeti bank.

A tavalyi visszaesés után 2010 elején megfordult a trend, és az év középső harmadában már az erőteljes felépülés jeleit mutatta a szerbiai bankszektor - derült ki a szerb központi bank által közzétett, a pénteki szerbiai sajtóban ismertetett adatokból.

A legjobb adózás előtti eredményt elérő bank a Magyarországon is jelen lévő Banca Intesa volt (4 milliárd dinár – bő 10 milliárd forint), de az első ötben szerepelt az UniCredit (1,9 milliárd dinár - kicsivel több mint 5 milliárd forint) és a Raiffeisen (1,5 milliárd dinár – 4 milliárd forint) is.

A gazdasági válság előidézte tavalyi megtorpanásból való lassú kilábalás ellenére a 34 szerbiai bankból 12 - köztük az OTP - veszteséges volt, ezek összesített deficitje elérte a 2,3 milliárd dinárt (6,2 milliárd forint) az első fél évben. Az OTP bank 0,5 milliárd dinár (1,35 milliárd forint) veszteséget termelt az első fél évben. A magyar bank 2006 óta van jelen Szerbiában; 2008 legvégén 95 fiókot működtetett és 362 ezer ügyfele volt a balkáni országban, piaci részesedése elérte a 2,5 százalékot.