Estek a beruházások Magyarországon

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

2010 III. negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 1,9 százalékkal, 2010 első három negyedévében 4,2 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A nemzetgazdasági beruházások az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 0,4 százalékkal emelkedtek.

A nemzetgazdasági beruházások 2008 eleje óta tartó – a megelőző év azonos időszakához viszonyított – csökkenése 2010 harmadik negyedévében is folytatódott, de a visszaesés üteme mérséklődött. A beruházások harmadik negyedévi, az előző év azonos negyedévéhez viszonyított 1,9 százalékos csökkenésén belül az építési beruházások 3,8 százalékkal, a gép- és berendezésberuházások 0,3 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az autópálya-építéseket is tartalmazó szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág csökkenésének (18,6 százalék) oka, hogy az előző évi bővülést okozó, költségvetésből finanszírozott nagy projektek többsége befejeződött. A lakásépítések visszaesésének következtében az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 10,3 százalékkal csökkent az előző évhez viszonyítva. A tavalyi szinthez képest elmaradtak a beruházások a mezőgazdaságban (30,5 százalék), a bányászatban (29,0 százalék), a közigazgatásban (24,6 százalék) és az információ, kommunikáció (11,7 százalék) ágban is.

A nemzetgazdasági ágak többségében növekedést mért a KSH, amelyben a bázishatásnak volt jelentős szerepe. A feldolgozóipar beruházásai 14,8 százalékkal nőttek, amihez elsősorban a jármű-, a gumi- és a számítógép-, elektronikai termék gyártás egyedi nagyberuházásai járultak hozzá. Az energiaipar növekedését (15,7 százalék) a villamosenergia-termelésben és -elosztásban megvalósult jelentős beruházások okozták. Az oktatás nemzetgazdasági ág beruházásai 89,6 százalékkal emelkedtek, az oktatás minden területén megvalósuló intézménybővítések, -felújítások eredményeképpen.

KSH

Hozzászólások