Tovább csökkenhet a magyarországi bortermelés

Tovább csökkenhet a magyarországi bortermelés

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyarországi bortermelés jelenlegi csökkenő iránya tovább folytatódhat a következő években, mivel kevés a korszerű, újonnan ültetett szőlőterület Magyarországon - mondta Varga Péter, a Varga Pincészet tulajdonosa csütörtökön Budapesten a 20. Budavári Borfesztiválon.

A szakember szerint jelenleg Magyarországon mintegy 60 ezer hektáron termelnek szőlőt. Ebből azonban csak mintegy 10-15 ezer hektár nevezhető korszerű ültetvénynek. A fennmaradó mintegy 45 ezer hektár 30 év körüli ültetvény, amelyet fel kellene újítani. Így az utóbbi évek mintegy 3 millió hektoliteres bormennyisége tovább csökkenhet akár a felére, harmadára is - vélte Varga Péter -, hiszen az ültetvények jó része elöregedett.

Az idei termés is várhatóan gyenge, vagy jó közepes mennyiségű lehet. Így a pincékbe várhatóan 2,5 millió hektoliter körüli bormennyiség kerülhet országos szinten. Ezért várhatóan egy 20-50 százalék közötti áremeléssel lehet számolni a borpiacon. Jelentősebb mértékben, azaz mintegy 50 százalékos áremelés az úgynevezett illatos fajtáknál már be is következett - állította a szakember.

©

Varga Péter közölte: a Varga Pincészet múlt évi nettó árbevétele elérte a 3 milliárd forintot. Ezt az idén várhatóan csak csekély mértékben, mintegy 4-5 százalékkal lehet majd meghaladni - vélekedett. Így a múlt évihez hasonló árbevétellel számolnak a pincészetben. A gazdasági válság okozta visszaesés miatt a cég nyeresége is csökken előreláthatólag, és nem éri el a múlt évi 260 millió forintos adózott eredményt, de az várhatóan meghaladja majd a 200 millió forintot.

Ebben az évben a Varga Pincészet  jelentős technológiai és infrastrukturális fejlesztést hajt végre, ami összesen mintegy 800 millió forintos ráfordítással. Ebben benne foglaltatik a feldolgozási folyamathoz szükséges berendezések megújítása. A Varga Pincészet tavaly 11,5 millió palack bort állított elő, amelyből mintegy 9 millió belföldön fogyott el. A pincészetben készült el az idei év első magyar bora a Csabagyöngye, amelyből mintegy 200 ezer palackot állítottak elő, és ez a mennyiség már a boltok polcain található - jelezte a cégtulajdonos.