Cséfalvay: a hitelminősítőkre figyelni kell

Cséfalvay: a hitelminősítőkre figyelni kell

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Cséfalvay Zoltán gazdaságstratégiai államtitkár szerint üzenetértéke van a hitelminősítők döntésének, amit meg kell hallani, és 7 százalék alá kell szorítani az állampapír-hozamokat. Ehhez kell az EU-IMF megállapodás, amely várakozása szerint két hónapon belül megszülethet. Cséfalvay főnöke, Matolcsy György nemrég még alaptalan döntésnek, politikai támadásnak nevezte a leminősítéseket.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára Gazdasági Rádió A nap vendége című műsorában beszélt erről kedden este. Cséfalvay Zoltán szerint a megállapodásra részben azért van szükség, mert a 2008-ban felvett 20 milliárd eurónyi hitel visszafizetése erre és a következő esztendőre esik, és a pillanatnyi helyzetben védőháló szükséges ahhoz, hogy olcsóbban lehessen finanszírozni az országot. Az államtitkár szerint az IMF-hitel megkötése a hozamszintet lejjebb hozhatná, és az árfolyamot is erősíthetné. Véleménye szerint 7 százalék alatti hozamokat kell megcélozni Magyarország esetében, és a cél továbbra is az, hogy Magyarország a piacról finanszírozza magát.  

©

A stratégiai államtitkár furcsának tartaná, ha az egykulcsos adó feltételévé válna a tárgyalásoknak, hiszen az IMF éppen a szabad piac híve, márpedig az egykulcsos, 16 százalékos adó éppen illik ebbe a gazdaságfilozófiába, és véleménye szerint hozzájárul az erősebb gazdasági növekedéshez. Megjegyezte, hogy a kormány 0,5 százalékos növekedéssel számol, de a gyorsabb bővülés érdekben tőkésítették fel az MFB-t és várják az uniós lépéseket is. Cséfalvay Zoltán kifejtette, hogy a gyengébb forintárfolyam ugyan segít az exporton, de a növekedést nem művi úton kell elérni, és a stabil árfolyam a tervezést is támogatja, ezért a stabilitáson van a hangsúly. 

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az NGM által szorgalmazott vállalati kötvényvásárlásokról a döntés az MNB kezében van. A probléma, hogy az európai bankok december elején gyakorlatilag már nem tudtak forrást szerezni. Az államháztartási hiánnyal kapcsolatban azt mondta: a kormány, ha kell, megteszi év közben is a szükséges lépéseket, hogy tartsa a hiánycélt, többször hangsúlyozta ez irányú elkötelezettségét. Cséfalvay Zoltán azt mondta, hogy a hitelminősítők döntéseinek üzenetértéke van: amíg a piac hallgat rájuk, olyan piaci szereplők, akikre figyelni kell. Véleménye szerint a minősítésekhez írt kommentek egyértelműek: a növekedésre kell koncentrálni, és a reformokat folytatni kell.

Cséfalvay Zoltán főnöke, Matolcsy György korábban a hitelminősítő intézetek leminősítéseit követően alaptalan döntésekről, politikai támadásokról beszélt, illetve arról, hogy a Standard & Poor's, a Moody's és a Fitch döntése valójában az eurózóna leminősítése. Az első leminősítést követően arról beszélt, hogy hadművelet folyik Magyarország ellen.