Hoffmann Rózsát kérdezi az MSZP a diákhitelről

Hoffmann Rózsát kérdezi az MSZP a diákhitelről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Tarthatatlannak ítéli az MSZP az új diákhitelrendszert.

Hiller István korábbi oktatási miniszter ezt kedden azután mondta újságíróknak, hogy az fn24.hu hírportál arról számolt be: egy birtokába jutott, Németh Lászlóné fejlesztési miniszter által jegyzett kormányzati előterjesztés szerint jövőre 62, 2014-ben 141 milliárd forinttal terheli meg a költségvetést az új diákhitelrendszer bevezetése. Eszerint 2020-ra a Diákhitel 2. csaknem 800 milliárd forintos államadósság-növelő terhet jelentene.

Az MSZP-s politikus Hoffmann Rózsa oktatási államtitkártól vár választ arra, létezik-e az említett tanulmány, tisztában volt-e az abban foglaltakkal az új diákhitel-konstrukció ismertetésekor, és ha igen, miért nem beszélt erről. Rákérdezett arra is, az állami finanszírozású felsőoktatási helyek csökkentésekor a kormánynak célja volt-e, hogy minél több fiatal vegye fel az új, állami kamattámogatású diákhitelt.

Hoffmann Rózsa
©

Hiller István hozzátette: az MSZP már korábban elhamarkodottnak, felelőtlennek és veszélyesnek ítélte az új diákhitelrendszert, amely 2 százalékos kamatra adna pénzt a hallgatóknak, és amely így - a 2 százalékos és a piaci kamatok közötti különbség miatt - néhány év múlva többe kerül majd, mint amennyit az állam most a felsőoktatás egészére költ. Arra is kitért, hogy Hoffmann Rózsa válasza után az MSZP ismerteti saját javaslatait a diákhitelről és a felsőoktatás finanszírozásáról.

Az FN24 birtokába jutott háttérszámítás szerint a Diákhitel 2. lenullázza a Széll Kálmán Terv megszorításait. A fejlesztési miniszter által jegyzett titkos dokumentum szerint a tandíj ellenében létrehozott konstrukció néhány év múlva megduplázhatja az éves hiányt. A Németh Lászlóné által jegyzett még január közepén a kormány elé került dokumentum háttérszámításai pontosan „beárazták” annak költségeit.

E szerint már 2012-ben 15, rá egy évre 62, 2014-re 141 milliárd forinttal terheli meg a büdzsét a rendszer bevezetése, és annak kifutásával az összeg továbbra is meredeken emelkedik. 2020-ra már 798, 2021-re 899 milliárd forint államadósság-növelő tételt jelent a diákhitel.