Fellegi: "meg tudjuk védeni az álláspontunkat"

Fellegi: "meg tudjuk védeni az álláspontunkat"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Európai Bizottság a jegybanktörvénnyel kapcsolatos jogi kifogások ügyében meghátrált. A többi vitás kérdést pedig a magyar féllel egyetértésben rábízzák az európai jogi eljárási rendre. De ez utóbbiak nem jelentenek akadályt a hiteltárgyalások megkezdése előtt - mondta Fellegi Tamás EU/IMF főtárgyaló szerda délutáni sajtótájékoztatóján.

Az Európa Bizottság a jegybank ügyében emelt jogi kifogásokra elfogadta a magyar válaszokat, a többi ügyben pedig a kötelezettségszegési eljárások felgyorsultak, miután Navracsics Tibor tárgyalásai a Velencei Bizottsággal új alapokat teremtettek ennek. A tárgyalási stratégiáról Fellegi azt mondta, hogy december óta mindent megtettek azért, hogy a hivatalos tárgyalások minél előbb elkezdődhessenek. Ennek érdekében “nyitottak és kompromisszumkészek voltunk”, miközben az volt a cél, hogy a döntésnél csak gazdasági szempontok szerepeljenek, a többi vitás kérdés elrendezését pedig rábízzák az uniós eljárási rendre.

Az MNB elnök fizetésével és az eskü szövegével kapcsolatban  Fellegi azt mondta, hogy az elnök fizetése a közszférára vonatkozó bérrendezés részeként került a 2 millió forintos bérplafon alá, és "ezt a pozíciót készek vagyunk megvédeni bíróság előtt is". A kormány álláspontja az eskü szövegével is egyértelmű volt: mivel a Magyar Nemzeti Bankról van szó, ezért természetes, hogy a magyar jegybank elnöke a magyar alaptörvényre tesz esküt.

Fellegi Tamás
©

Meglátjuk, mit tekint a Bizottság garanciának

A jegybank függetlenségének garanciáját firtató kérdésre Fellegi azt mondta: "azt nem állítottam, hogy a Bizottság döntése az, hogy bíróságra viszi az ügyet. De ha és amennyiben az ügy bíróság elé kerül, akkor meg tudjuk védeni az álláspontunkat" - mondta a miniszter. Állítása szerint konkrét szöveg még nem áll rendelkezésükre, de abból ki fog derülni, hogy a jegybankot érintő kérdésekre adott magyar válaszokat elfogadja-e az EU, vagy bíróságra viszi a kérdést. A Monetáris Tanács létszámának bővítése és a harmadik alelnök kinevezése ügyében Fellegi Tamás úgy fogalmazott: a magyar kormány kész arra, hogy miközben a döntés jogát továbbra is fenntartja, az abban foglaltakat Simor András mandátumának lejártáig nem vezeti be.

Az ügyek gyors lezárását hátráltatta, hogy a tárgyalások kötött eljárás mentén haladtak, így a kérdések-válaszok összeállítása folyamatos uniós vagy hazai háttérmunkát igényeltek. A kiindulópont egy január végi több mint 100 oldalas tanulmány volt, amelyben “minden szónak súlya volt, megalapozott érvekkel, az ország érdekeit szolgáló tényekkel” - mondta Fellegi. A főtárgyaló elmondta, a kormány precautionary arrangement-et (elővigyázatossági hitelkeretmegállapodás) szeretne kötni. A pénzügyi csomag védőhálóként szolgálna. Fellegi elmondta, hogy a költségvetés és az adórendszer nagy valószínűséggel tárgya lesz a megbeszéléseknek.