Kovács Árpád: nem jelentenek újabb kockázatot a múlt heti GDP-adatok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/Népszabadság

A Költségvetési Tanács elnöke nem lepődött meg a múlt héten nyilvánosságra hozott növekedési és inflációs adatokon, mert azok nem jelentenek általuk eddig nem ismert kockázatokat a költségvetésre. Kovács Árpád ezt a Népszabadságnak adott interjúban mondta, amely a lap szerdai számában jelenik meg.

Kovács Árpád ugyanakkor jelezte: ez nem jelenti azt, hogy nem kell hozzányúlni a büdzséhez, hiszen a tanács által vázolt növekedési pálya eltér a kormányétól.

A KSH múlt kedden közölte, hogy Magyarország bruttó hazai terméke a második negyedévében 1,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A gazdaság egymást követő két negyedévben is csökkent (az előző negyedévhez képest), és ez már technikai recessziónak számít.

A Költségvetési Tanács korábban további információkat és háttérszámításokat kért a nemzetgazdasági tárcától, mert legutóbbi elemzésük óta új, a büdzsét érintő intézkedések kerültek a parlament elé. Kovács Árpád a lapnak elmondta: miután a tanács megkapja a háttérszámításokat, azok a jegybank és a számvevőszék szakértőihez kerülnek. "Szeptember elejére, a parlamenti munka kezdetére elkészítjük a véleményünket a költségvetésről" - mondta az elnök.

Azokkal a sajtóértesülésekkel kapcsolatban, hogy a kormány esetleg mégsem terjesztené ki a tranzakciós illetéket a jegybankra, Kovács Árpád elmondta: még nem volt alkalma belenézni az NGM dokumentumaiba. Annyit azonban megjegyzett, hogy a jegybanki illeték lényegében időnyerésre jó, mert a jövő évi bevétel egyben pótolandó veszteségként jelentkezik, amit 2014-ben a központi költségvetésnek kell finanszíroznia.