Fordítva sült el a családi adózás: hatalmasat nyertek a gazdagok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Míg a 100 legmagasabb összevont jövedelmet elért adózó 132 millió családi adókedvezménnyel csökkentették jövedelmüket, addig az alacsonyabb keresetű gyermekes munkavállalók 112 milliárdot nem tudtak kivenni a rendszerből. A gazdag családok így megint jobban járnak.

A tavalyi évben összesen 3 millió 855 ezren vallottak be összevonás alá eső jövedelmet, közülük 1 millió 17 ezren vették igénybe a gyermekek után járó adókedvezményt. Ez 180 milliárd forintjába került a költségvetésnek, ugyanakkor ha minden jogosultnak lett volna annyi jövedelme, hogy teljesen kihasználhassa a kedvezményt, akkor arra már 292 milliárdot kellett volna költeni írja a pénzcentrum.hu.

A bevallások szerinti átlagos, bruttó 159 ezres jövedelemmel még teljes egészében ki lehetett használni a két gyermek esetén 20 ezer forint adókedvezményt, ám akik havi bruttó 90 ezer alatt kerestek, ők már igencsak rosszul jártak. Itt csaknem 9 milliárd forintra rúg az összeg, ennyi tényleges adókedvezményt hagytak benn a kétgyermekesek az államkasszában. A legnagyobb anomáliák ugyanakkor a háromgyermekesek esetében vannak. Ők 79,5 milliárd effektív adókedvezményt nem tudtak kihasználni, még úgy sem, ha a szülők azt megosztották. A négy- és ötgyermekesek is összesen több mint 19 milliárd forintot nem tudtak felhasználni. Ha példaként veszünk egy egyedüli, három, adókedvezményre jogosító gyermeket nevelő bruttó 159 ezret kereső szülőt, akkor azt láthatjuk, hogy ebben az esetben havonta 67 ezer forint maradt benn az államkasszában.

A tavalyi évben 1 milliárd forintot keresett a legnagyobb összevont jövedelmet bevalló adózó az érintett magánszemély nem vett igénybe családi adókedvezményt. A 100 legmagasabb összevont jövedelmet elérő adózó ugyanakkor már nem volt ennyire szemérmes, ők 24,1 milliárd forint bruttósítás alá eső jövedelem után mintegy 132 millió forintnyi családi adókedvezményt vettek igénybe.

Idén tovább romlik a kevesebbet kereső nagycsaládosok helyzete, mivel a tavalyinál több mint 40 ezer forinttal többet, bruttó 530 ezer forintot kell keresniük ahhoz, hogy egyedül teljes egészében érvényesíteni tudják a kedvezményt. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kereszténydemokrata parlamenti államtitkára azonban nemrég annyit mondott, hogy 2014-től 30-48 milliárddal bővítenék a ténylegesen kihasználható kedvezményt. Ez azonban a 112 milliárdos, a cikk elején említett összegtől még messze áll.

A családi adókedvezmény anomáliáiról részletesebb információt a pénzcentrum.hu cikkében találhat.