Varga Mihály: Magyarország már nem bóvli

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Felül kellene vizsgálni a ahitelminősítőknek Magyarország adósbesorolását Varga Mihály, a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter szerint. Varga a Heti Válasznak adott interjújában azt mondta, szerinte sok minden változott azóta, hogy bóvli kategóriába kerültünk.

Varga Mihály a Heti Válasznak adott interjújában elmondta, reméli, hogy a szóbeli egyeztetéseket követően érdemben is felgyorsulhatnak a pénzügyi védőhálóról szóló tárgyalások Magyarország, az IMF és az Európai Unió között.

A hét elején Barbara Kaufmann-nal, az Európai Bizottság küldöttségvezetőjével tárgyalt a magyar kormány Budapesten, aki a Magyarország ellen korábban indított túlzottdeficit-eljárás miatt érkezett ide. Az Orbán-kormánynak ugyanis október 5-ig be kell mutatnia, milyen intézkedéseket tervez az államháztartási hiány három százalék alatt tartására. Az Európai Bizottság ez alapján fog dönteni októberben, vagy legkésőbb november elején arról, hogy fölfüggeszti-e hazánk esetében az uniós támogatásokat vagy sem.

Kaufmann arra is kíváncsi, mit válaszol a kormány az IMF-nek, amely további pontosításokra szólította fel a magyar kormányt. Mivel a Valutaalap alacsonyabb növekedést vár Magyarország esetében 2013-ban annál, mint amivel a kormány számol, ezért tudni szeretné, milyen hiánycsökkentő intézkedéseket tervez szükség esetére a kabinet. Az IMF a tranzakciós illeték jegybankra történő kivetésével kapcsolatosan is további részleteket szeretne látni.

Varga Mihály a Heti Válasznak elmondta, úgy véli, hogy Magyarország esetében eljött az ideje, hogy a hitelminősítők felülvizsgálják az ország adósbesorolását, a bóvli kategóriába való leminősítését. Szerinte ugyanis sok minden megváltozott azóta, hogy az ország tíz hónappal ezelőtt az IMF-hez fordult technikai asszisztenciáért. Mint megjegyezte, a három nagy nemzetközi hitelminősítővel ellentétben a Japan Credit Rating hitelminősítő ez idő alatt végéig BBB+, azaz befektetésre ajánlott kategóriában tartotta a magyar állampapírokat.

A miniszter kitért arra is, hogy eljött-e az ideje annak, hogy Magyarország újra devizakötvényt bocsásson ki a nemzetközi piacon. Mint mondja: „lassan már nincs olyan pénzintézet, amely ne kereste meg volna a kormány azzal, hogy szívesen megszervezné a magyar devizakötvény-kibocsátást, amire utoljára tavaly májusban volt példa”. Varga Mihály lapunknak azt is elárulta, meddig lehet elhúzni az IMF-fel zajló tárgyalásokat, s hogy ez miként érinti személyes sorsának alakulását.